ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marina SUA a folosit noile sale aeronave de supraveghere maritimă pentru a furniza date precise forțelor ucrainene cu scopul de a scufunda nava-amiral Moskva pe 13 aprilie, informează Antena3, citând The Daily Mail
 
Analistul Cristian Negrea publicat de ActiveNews aprecia, imediat după scufundarea navei: MOSKVA. Ucrainenii nu au fost singuri. Iată cu după trei zile apar informații care confirmă presupunerile sale.
 

Ucraina a susținut că a tras două rachete Neptun asupra crucișătorului Armatei Ruse care executa manevre la sud de Odesa.

Rusia a susținut inițial că nava, care avea peste 500 de oameni la bord, a explodat în urma unui incendiu la depozitul de arme.

Potrivit The Times, o aeronavă americană P-8 Poseidon de supraveghere marină a urmărit crucișătorul Moskva câteva ore înainte de a furniza locația acestuia armatei ucrainene.

Aeronava fabricată de Boeing se bazează pe avionul Boeing 737-800, care este utilizat pe scară largă de companii aeriene precum Ryanair.

Cu toate acestea, în loc de pasageri, Poseidonul este încărcat cu echipamente de supraveghere de ultimă generație care pot urmări navele de suprafață și submarinele la distanțe de peste 160 de km. Puteți urmări o prezentare a acestei aeronave militare în filmarea de mai jos. (articolul continuă dedesubt) VIDEO: 
 
Potrivit The Times, aeronava P-8 a decolat din Italia și a zburat peste litoralul românesc, de unde a încercat să localizeze poziția flotei ruse din Marea Neagră.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, o serie de platforme de supraveghere și drone NATO au monitorizat mișcările Rusiei de pe coasta poloneză, de-a lungul graniței cu Ucraina și până la Marea Neagră.

Moskva a fost principala platformă radar a flotei ruse din Marea Neagră, echipată cu rachete sol-aer S-300 care să o protejeze de atacurile aeriene. Este până astăzi un mister faptul că sistemele sale nu au detectat racheta trasă de ucraineni, deși crucișătorul avea posibilitatea să urmărească 100 de ținte simultan și avea în preajmă și alte nave specializate.

După prima explozie, nava-amiral a fost avariată, dar și-a păstrat flotabilitatea, astfel încât a fost remorcată pentru a fi dusă spre portul Sevastopol din Crimeea. O a doua explozie a făcut ca Moskva să se scufunde în mare, spre disperarea Armatei Ruse, care s-a văzut deposedată de cea mai mare mândrie a flotei sale.

„Vinovatul” pentru acest atac se consideră a fi racheta antinavă „Neptun”, dezvoltată recent de Ucraina în baza unui design sovietic anterior. Lansatoarele pentru acest model sunt montate pe camioane staționate lângă coastă și, potrivit Centrului de Studii Strategice și Internaționale din Washington, rachetele pot lovi ținte de până la 280 de km distanță.

Este ceea ce ar fi plasat nava Moskva în raza de acțiune, în funcție de locul în care a început atacul, potrivit The Daily Mail.

Dar numai sistemul „Neptun” n-ar fi putut asigura succesul operațiunii, ucrainenii neavând posibilitatea să repereze exact ținta și neputând trage mai mult de un proiectil înainte de a fi detectați de sistemele radar rusești. După cum remarca analistul militar Cristian Negrea, cel mai probabil „cineva” le-a dat pe tavă ucrainenilor coordonatele exacte, iar ținta nu a fost aleasă întâmplător, fiind vizat „peștele cel mare” care să genereze impresia maximă.

Potrivit The Times, aeronava Poseidon P-8 a părăsit US Naval Air Station Sigonella din Sicilia pe 13 aprilie, cu câteva ore înainte de atacul ucrainean împotriva crucișătorului Moskva.

Înainte de a ajunge la coasta Mării Negre, Poseidonul și-a oprit trackerele, așa că nu a mai putut fi urmărit online.

Aeronava a fost „ascunsă” aproape trei ore înainte de a reveni la Flight Radar 24.

Cu toate acestea, Marina SUA a refuzat să confirme dacă aeronava a asistat Armata Ucrainei în atacul împotriva navei-amiral Moskva, furnizându-i acesteia date precise de localizare.

O sursă americană din Apărare a adăugat: „În conformitate cu sprijinul nostru pentru flancul estic al NATO, am efectuat câteva patrule aeriene limitate în largul coastei României. Dar nu vom vorbi despre detaliile chestiunilor operaționale”.