ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale NATO pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuși că, în această etapă, "nu există un consens" pentru această ipoteză, transmite AFP, citat de Știripesurse.

"Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat și aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război", a explicat președintele francez la finalul unei conferințe internaționale în sprijinul Ucrainei.

Președintele Emmanuel Macron nu a dorit să ofere mai multe detalii despre poziția Franței în această problemă, invocând o "ambiguitate strategică, pe care o asum". Dar "nu am spus absolut deloc că Franța nu este favorabilă", a avertizat el."Nu voi elimina ambiguitatea dezbaterilor din această seară dând nume. Spun că a fost menționată printre opțiuni", a adăugat el.

Această opțiune nu a fost menționată anterior de Franța.

Chestionat la finalul întâlnirii de la Palatul Elysée, premierul olandez Mark Rutte a asigurat că această problemă a trimiterii de trupe terestre în Ucraina nu a fost pe ordinea de zi.

Macron pare tot mai convins

"Mulți oameni care astăzi spun "niciodată, niciodată" sunt aceiași oameni care au spus "niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acțiune" în urmă cu doi ani", a continuat totuși Emmanuel Macron."Să avem modestia să constatăm că am întârziat adesea cu șase până la 12 luni. Acesta a fost obiectivul discuției din această seară: totul este posibil dacă este util să ne atingem obiectivul".

Președintele francez a reamintit, totuși, că aliații Ucrainei "nu sunt în război cu poporul rus", dar că "pur și simplu nu vor să îi lase să câștige în Ucraina".

Totodată, președintele francez a anunțat că aliații Ucrainei vor crea o coaliție pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie și lungă de acțiune.

S-a decis "crearea unei coaliții pentru lovituri la distanță și, prin urmare, rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune", a anunțat Emmanuel Macron la încheierea conferinței.

Emmanuel Macron a enumerat cinci "categorii de acțiuni" asupra cărora există consens: apărarea cibernetică; coproducția de arme, capacități militare și muniții în Ucraina; apărarea țărilor direct amenințate de ofensiva din Ucraina, precum R. Moldova;"capacitatea de a sprijini Ucraina la granița cu Belarus cu forțe nemilitare" și operațiuni de deminare.

"Suntem convinși că înfrângerea Rusiei este esențială pentru securitatea și stabilitatea în Europa", a subliniat șeful statului francez. 

Vedeți și: Pericolul Iohannis: Tornada Ucraineană amenință să înghită România