ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Malta renunță să-și mai țină frontierele închise pentru nevaccinați, dar îi obligă în schimb pe aceștia să stea în carantină, prezumându-i a fi infecțioși din principiu. Discriminarea oamenilor sănătoși continuă prin noua măsură de a fi carantinați la intrarea pe teritoriul Maltei toți cei care nu au un certificat de vaccinare, de ca și cum starea de sănătate depinde exclusiv de certificat sau de serurile experimentale Covid, într-un divorț total față de argumentul științific și chiar de cel sanitar.

Deși hotărâse vineri să nu mai permită accesul în țară decât persoanelor vaccinate, Malta a renunțat la această măsură la doar câteva ore după intrarea ei în vigoare, anunță miercuri BFMTV.com

„Persoanele care sosesc în Malta (...) dar nu posedă un certificat de vaccinare vor fi obligate să se supună unei perioade de carantină”, a anunțat marți seară guvernul de la Valletta într-un comunicat.

Nu s-a făcut cunoscut imediat ce durată ar avea această carantină, însă putem compara cu perioada de 14 zile de auto-izolare pe care Malta o impune deja celor care sosesc din anumite țări, clasate ca „zone roșii”. Dacă ar impune o perioadă atât de lungă de carantină și persoanelor sănătoase dar nevaccinate -  două săptămâni se consideră a fi perioada de vindecare a unei persoane bolnave de Covid-19 -, statul insular din Mediterana ar avea toate șansele să-și pună pe butuci industria turismului, reducând clientela doar la procentul vaccinaților.

Anunțul făcut vineri de Malta, potrivit căruia ar fi devenit începând de miercuri primul stat din U.E. care-și închide frontierele călătorilor nevaccinați, a stârnit critici din partea Comisiei Europene, al cărei pașaport sanitar le dă dreptul de călătorie în statele membre și persoanelor care prezintă un test Covid negativ sau dovada că s-au vindecat de Covid-19. Cu alte cuvinte, un stat membru UE a luat măsuri mai drastice decât Uniunea privind limitarea liberei circulații intersatatale.

Ministrul Sănătății, Chris Fearne, a dat impresia că le închide total ușa-n nas inclusiv turiștilor americani și celor de alte naționalități, declarând vineri că „orice persoană care sosește în Malta trebuie să prezinte un certificat de vaccinare recunoscut: un certificat maltez, britanic sau certificatul UE”.

Paradox: Malta se laudă că este cea mai vaccinată țară din UE, dar se dovedește a fi doar cea mai temătoare

Noul act legislativ publicat marți, care intră în vigoare miercuri, include însă multe alte țări, inclusiv majoritatea Statelor Unite și Japonia. Persoanele nevaccinate care locuiesc în Malta și care se aflau în afara țării în momentul în care regulile s-au schimbat pot prezenta un test PCR negativ, dacă țara în cauză se află pe lista respectivă (a zonelor galbene/roșii).

Mica insulă mediteraneană de 500.000 de locuitori se mândrește cu faptul că este cea mai vaccinată țară din UE, 79% din populația adultă fiind deja inoculată cu două doze de ser experimental Covid. Dar dacă pe 27 iunie nu fusese raportat nici un caz nou și pe lângă cele 28 de contaminări existente, vineri Malta a înregistrat 96 de noi infecții, ridicând numărul total de cazuri înregistrate la 252.

Multe dintre cazuri au fost depistate în timpul unor excursii lingvistice, iar guvernul maltez a anunțat săptămâna trecută că școlile de limba engleză, care atrag în fiecare an studenți din întreaga lume, vor fi închise începând de miercuri. Sute de studenți, printre care 150 de italieni, sunt blocați în Malta, plasați în carantină după apariția noilor focare, a informat Ministerul maltez de Externe. Pentru rezidenții statelor UE, aceste măsuri sunt cu atât mai stânjenitoare cu cât Malta este membră a spațiului Schengen de „liberă circulație”.