ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sistemul YellowCard, care ține evidența vătămărilor cauzate de vaccinuri, a semnalat un total de 191.832 efecte adverse sau secundare individuale asociate vaccinurilor anti-coronavirus.

Din rândul populației Marii Britanii, 35 de cazuri de asurzire și 25 de cazuri de orbire au fost raportate de oameni care au făcut vaccinurile experimentale pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19, informează LifeSiteNews

Atât vaccinul de tip ARNm dezvoltat de Pfizer/BioNTech, cât și cel produs de Oxford/AstraZeneca au primit autorizație temporară în Regatul Unit din partea Agenției de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale (MHRA), primul, la mijlocul lunii decembrie 2020, iar cel de-al doilea, la începutul lunii ianuarie 2021. De atunci, sistemul YellowCard a semnalat un total de 191.832 efecte adverse sau secundare individuale, cu diferite grade de severitate. Dintre reacțiile adverse înregistrate, vaccinul AstraZeneca a cauzat cele mai multe, atribuindu-i-se 60% din total și 58% din raportările de cazuri de asurzire și orbire, iar dintre cele 402 decese, 197 au fost raportate în urma administrării serurilor Pfizer, iar 205, după vaccinul AstraZeneca

Datele cele mai recente, publicate pe 22 februarie despre cazuri apărute până în 19 februarie, scot la iveală o varietate largă de efecte secundare debilitante, însă acest lucru nu i-a alarmat pe reprezentanții MHRA, care susțin că, „din raportările primite până acum, nu a fost identificat niciun motiv nou de îngrijorare privind siguranța” (vaccinurilor – n. red.), deoarece, spun tot ei, „experiența generală privind siguranța ambelor vaccinuri este până acum cea așteptată, conform rezultatelor studiilor clinice.”

Agenția de reglementare și-a argumentat susținerea față de vaccinuri prin afirmația că „beneficiile așteptate de pe urma vaccinurilor în prevenirea COVID-19 și a complicațiilor grave asociate cu COVID-19 depășesc cu mult orice efect secundar cunoscut în momentul de față”, care includ asurzirea, orbirea și chiar și moartea. 

MHRA și-a justificat și mai mult poziția invocând specificul pasiv analitic al informațiilor publicate în sistemul Yellow Card: este un sistem de auto-raportare. Asta înseamnă că niciuna din vătămările severe, nici chiar decesele, nu sunt confirmate de un medic autorizat, fapt ce îi lasă MHRA libertatea de a declara că „dovezile disponibile nu sugerează că vaccinul a cauzat acea reacție.” În schimb, MHRA preferă folosirea sintagmei „asociate temporar” pentru a descrie succesiunea de efecte adverse apărute în urma vaccinării, pe care ei le descriu ca „incidente apărute în urma vaccinării, dar care pot fi sau nu cauzate de vaccin.”

John Stone de la Children’s Health Defense a remarcat, însă, că, deși sistemul de raportare folosit de MHRA este unul pasiv, „totuși, caracteristicile atât de distincte ale efectelor adverse provocate de cele două produse, filtrate prin același sistem după 15 milioane de vaccinări [în Marea Britanie], ar sugera că există lucruri de investigat și explicat.”

S-a stabilit un tipar al reacțiilor adverse după administrarea vaccinului Pfizer, care poate fi observat urmărind utilizarea lui în SUA, după ce i s-a acordat „autorizația pentru utilizarea de urgență” de către FDA în decembrie. Atât în Marea Britanie, cât și în SUA, vaccinul Pfizer a produs rezultate asemănătoare, atribuindu-i-se majoritatea vătămărilor post-vaccinare din America. VAERS, sistemul folosit în SUA pentru raportarea reacțiilor adverse la vaccin, a înregistrat 19.907 cazuri de efecte adverse survenite în urma vaccinului COVID-19, 64% dintre ele fiind asociate vaccinului de tip ARNm produs de Pfizer, iar 36%, vaccinului echivalent dezvoltat de Moderna.  

În SUA, VAERS a raportat 23 de cazuri de asurzire completă și 27 de asurzire unilaterală, vaccinul Pfizer fiind motivul a 76% din sesizări. În plus, au fost semnalate 29 de cazuri de orbire completă sau parțială, mai mult de jumătate dintre ele survenind după vaccinul Pfizer.