ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prietenii și admiratorii au omagiat-o miercuri, 19 octombrie 2022, la Ateneul Român, pe marea româncă Mariana Nicolesco, după plecarea sa neașteptată la Domnul în seara zilei de praznic a Cuvioasei Parascheva, sfânta mult îndrăgită de către artistă. După ceremonia solemnă, Mariana Nicolescu – distinsă cu ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce – a fost întâmpinată cu toate onorurile cuvenite la Cimitirul Militar Ghencea. S-a întors în țărână în sunet de trompetă intonând Marșul funebru și de salve de foc trase de Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”.

ActiveNews a stat de vorbă cu Marius Pascu, fost regizor de scenă la Ateneul Român, prezent la spectacolele susținute de marea soprană pe scena Ateneului începând cu primul dintre acestea, cel de la revenirea sa în țară, din 1991, când a trebuit să facă față în entuziasmul general unui număr extraordinar de 17 bis-uri.

La Ateneu, acum, ca și mereu, soțul artistei, istoricul de artă Radu Varia, i-a stat mereu alături iar înainte de plecarea spre locul de veci i-a sărutat cu pioșenie fruntea.

Regizorul Marius Pascu evocă acest moment unic din 1991 și își exprimă tristețea și mirarea cu privire la plecarea mult prea rapidă a artistei dintre noi. În august, la „cântecul său de lebădă” de la Festivalul Hariclea Darclée de la Brăila, era în toată forța și splendoarea iar în septembrie era brusc internată, spune acesta. VIDEO:

Marius Pascu, regizor la Ateneul Român: După revenire în țară, Mariana Nicolesco ne-a oferit puțin din puținul pe care-l mai avea la dispoziție 

Într-o a doua secvență, Marius Pascu povestește pe scurt cât de mult ținea marea soprană la Sfânta Parascheva: Icoana ei îi era nelipsită de la fiecare concert. La primul, cel din 1991, chiar el a fost însărcinat de maestră să aibă grijă de icoană până la ieșirea artistei din scenă, după ultimele ovații. „ A luat-o Cuvioasa Parascheva lângă Dânsă chiar de ziua ei. Așa a vrut Sfânta. Și sunt sigur că se va întâlni cu ea și cu Hariclea Darclée.”, mai spune regizorul. VIDEO:

Evlavia marii soprane Mariana Nicolesco față de Sfânta Parascheva: Avea icoana ei la fiecare concert

La cele câteva fotografii de la Ateneu adăugăm și un moment memorabil de la Festivalul organizat de marea româncă, în fiecare an, la Brăila, orașul natal al sopranei Hariclea Darclée, și anume Hora Unirii și Brindisi din La Traviata de Verdi pe Esplanada Dunării, în care putem asculta și vocea inconfundabilă a mult regretatei și prea iubite artiste, urmat de ultimele aplauze de la Ateneul Român, de azi. Dumnezeu să o odihnească în pace! VIDEO:

Hora Unirii și Brindisi din La Traviata de Verdi pe Esplanada Dunării cu Mariana Nicolesco 
Ultimele aplauze la Ateneu pentru Mariana Nicolesco

Eminescu și Maestra

La revedere, Mariana Nicolesco!