Istoricul Marius Oprea a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că sub valul de populism, iscat brusc în aceste zile, după tragedia de la Caracal, serviciile să nu profite și să câștige teren.

„Și-au dovedit crasa incompetență, chiar dacă vorbim de o nouă generație la nivelul de șefi ai acestor instituții, au păstrat vechile năravuri. Ce am pățit eu cu dl. Opriș este un bun exemplu, și dl Vasilca a fost mâna dreaptă a lui Opriș. Ce mă îngrijorează este ca sub valul de populism iscat brusc, atât de o parte cât și de alta a spectrului politic, serviciile să nu mai câștige încă o dată teren, căpătând atribuții sporite, sub pretextul eficientizării lor.
Problema este altundeva. Problema fundamentală este că legile securității nu pornesc de la securitatea cetățeanului, ci a statului. Adică a celor aflati la putere. Din reflex, serviciile lucrează automat pentru cei aflați la putere. Poporul îi interesează mai puțin. Aici trebuie schimbate lucrurile", a declarat istoricul Marius Oprea, pentru MEDIAFAX.

Acesta a precizat că cea mai bună variantă ar fi fost aceea de subordonare a STS la Parlament.

„Nu le luam bugetul, nu le demilitarizăm, dar să nu mai fie tentate de a fi slugi politice. De a nu mai fi folosite aceste interceptări drept sperietoare. (...) Aici este vorba de nepăsare și distanța de la care aceste servicii, care vezi Doamne apără statul, privesc cetățeanul. Ei prin siguranța națională înțeleg ceva cu totul deasupra și departe de înțelegerea noastră. Siguranța națională stă în siguranța cetățeanului", a mai spus istoricul.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews