ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul Marius Oprea a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că sub valul de populism, iscat brusc în aceste zile, după tragedia de la Caracal, serviciile să nu profite și să câștige teren.

„Și-au dovedit crasa incompetență, chiar dacă vorbim de o nouă generație la nivelul de șefi ai acestor instituții, au păstrat vechile năravuri. Ce am pățit eu cu dl. Opriș este un bun exemplu, și dl Vasilca a fost mâna dreaptă a lui Opriș. Ce mă îngrijorează este ca sub valul de populism iscat brusc, atât de o parte cât și de alta a spectrului politic, serviciile să nu mai câștige încă o dată teren, căpătând atribuții sporite, sub pretextul eficientizării lor.
Problema este altundeva. Problema fundamentală este că legile securității nu pornesc de la securitatea cetățeanului, ci a statului. Adică a celor aflati la putere. Din reflex, serviciile lucrează automat pentru cei aflați la putere. Poporul îi interesează mai puțin. Aici trebuie schimbate lucrurile", a declarat istoricul Marius Oprea, pentru MEDIAFAX.

Acesta a precizat că cea mai bună variantă ar fi fost aceea de subordonare a STS la Parlament.

„Nu le luam bugetul, nu le demilitarizăm, dar să nu mai fie tentate de a fi slugi politice. De a nu mai fi folosite aceste interceptări drept sperietoare. (...) Aici este vorba de nepăsare și distanța de la care aceste servicii, care vezi Doamne apără statul, privesc cetățeanul. Ei prin siguranța națională înțeleg ceva cu totul deasupra și departe de înțelegerea noastră. Siguranța națională stă în siguranța cetățeanului", a mai spus istoricul.