ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O asistentă internată de săptămâna trecută la Spitalul Sfântul Ioan cel Nou din Suceava (județean), după ce a fost diagnosticată cu coronavirus, a povestit telefonic pentru Monitorul de Suceava situația critică în care se află, într-o secție cu alți 50 de bolnavi, cu igienă și alimentație precară, vizitați rar de asistente, ignorați de medici și forțați să folosească aceeași toaletă murdară din cauza diareei provocate de medicația administrată. Potrivit acesteia, oamenii nu sunt corect informați cu privire la schema de tratament și la orizontul de așteptare, iar când apar urgențe intervenția se face cu întârziere, fatală în anumite cazuri. 

Asistenta, care a dorit să-și păstreze anonimatul, se află internată de o săptămână cu coronavirus în spitalul sucevean și mărturisește despre condițiile precare în care își duc zilele cei 50 de bolnavi cu aceeași afecțiune, cărora li se oferă o asistență minimală și condiții igienice deplorabile, nefiind respectate în primul rând măsurile de prevenire a contaminării cu Covid-19.
 
„Sunt internată de joi seară, sunt două toalete la 50 de bolnavi, toată lumea are diaree, asistente găsești una… de exemplu, astăzi, ni s-a dat tratamentul la 1 după-amiaza, vine o asistentă dimineață și mai vine una, dacă ai norocul să vină seara e bine. Infirmierele vin când aduc mâncarea, strâng casoletele cu mâncare, fiindcă nu se mănâncă pentru că toată lumea are diaree de la aceste medicamente… toată lumea, deci nu este unul care să nu aibă diaree.

Toaletele sunt infectate, nu găsești noaptea, dacă ai nevoie, un asistent, un infirmier, dacă îți este rău, nu găsești pe nimeni, efectiv suntem lăsați la voia întâmplării. Nu vine nimeni să comunice cu noi, să vină un medic să spună: <Domnule, uite, aceste medicamente îți fac asta, sunt efectele adverse… uite, te ținem internat 7 zile, 10 zile, 20 de zile, o lună jumătate…>. Un singur doctor a venit, de joi, de când sunt eu, și l-am întrebat cât timp voi sta: <A, nu știu, 7, 10, 14, nu știu...>

Ăsta este răspuns de medic? A venit o asistentă și am întrebat-o ce ne facem dacă ne este rău noaptea... <Bateți din picior!>. Vi se pare normal? Eu sunt asistentă medicală. Eu dacă făceam așa ceva pe secție la mine mă zburau afară. Deci nu se poate, suntem carne de tun! Nu știu... nu mă interesează că pleacă Rîmbu, Macovei, că pleacă toată lumea... eu, noi nu suntem bine... suntem carne de tun, aici, Mâncare... ni se dă ciorbă cu fasole crudă la diaree? Vi se pare normal, asta este mâncare? Ieri ni s-a servit la micul dejun ceai cu pâine (...). Nu se poate așa ceva, nu se poate. Suntem disperați aici, disperați. Nu vine nimeni să vorbească cu noi. Mai spune că spitalul este închis, unde este închis, toate colegele mele lucrează în spitalul mare. (...) 

Nu știe nimeni când plecăm, dacă suntem bine, dacă nu suntem bine. În șapte zile de când sunt aici o singură dată a venit cineva și mi-a luat o tensiune (...).

Îs depășite de situație și colegele mele care lucrează, îs depășite. Nu mai pot nici ele. Le-au chemat de acasă, cu febră, îs bolnave și ele”, povestește asistenta internată în Spitalul Județean Suceava.
 
După cum ActiveNews a relatat anterior, aproape jumătate din personalul spitalului respectiv prezintă simptome specifice infectării cu Covid-19, din cauza proastei gestionări a cazurilor de români repatriați din Italia și a interacțiunii neprotejate a medicilor și asistentelor cu aceștia. 

Continuarea interviului o puteți citi în Monitorul de Suceava.