ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentantul OMS în România, dr. Alexandru Rafila, proaspăt anunțat ca propunere pentru Camera Deputaților din partea PSD, a dat semne că se asfixiază din cauza măștii în timp ce prezenta marți planul partidului privind sănătatea. El s-a înroșit la față, a început să-și piardă glasul, moment în care cineva i-a întins o sticlă de apă. Deși a negat că problema de respirație i se trage de la purtarea măștii, în filmare se vede că își dă masca jos pentru a bea apă, iar când își pune masca la loc, starea de disconfort revine, moment în care Rafila simte nevoia să o scoată, dar se preface că nu acesta era scopul înteruperii, apelând din nou la sticla salvatoare pentru o pauză de respirație. Ceva asemănător i s-a întâmplat și președintelui francez Emanuel Macron pe 8 septembrie, în timp ce ținea un discurs despre egalitatea de șanse printre liceenil și s-a sufocat din cauza măștii.

Potrivit paginii Antena3, medicul Alexandru Rafila a avut această dificultate în timp ce prezenta planul elaborat de PSD pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Documentul prevede „testarea tuturor indivizilor, indiferent de simptome, în locurile cu incidență ridicată” a infectării. Acesta ar putea fi un pas către testarea obligatorie.

Un alt punct din programul social-democraților este restructurarea urgentă a Direcțiilor de Sănătate Publică prin constituirea Structurii Operative de Intervenție în Sănătatea Publică, coordonată de Institutului Național de Sănătate Publică, precum și reorganizarea spitalelor generale, prin amenajarea de circuite dedicate și paturi pentru pacienții cu coronavirus, inclusiv la terapie intensivă. Aceasta ar putea însemna, pe viitor, renunțarea la transformarea spitalelor orășenești în spitale Covid și tratarea în paralel, dar separat, atât a pacienților obișnuiți, cât și a celor depistați cu Covid.  

De asemenea, în programul PSD se dorește facilitarea accesului la servicii medicale și pentru pacienții non-Covid, care au fost lăsați de izbeliște în timpul stării de urgență. Astfel, va fi asigurată asistența medicală de rutină pentru pacienții cu boli cronice sau acute, dar și accesul fără întârziere la serviciile de sănătate în timpul pandemiei, prin testare rapidă la internare ori prezentare.

În aceeași zi, o companie farmaceutică din Ploiești a anunțat public că a devenit unic distribuitor în România al unor teste rapide, ce oferă rezultatul în 15-30 de minute, dar care totuși nu pot fi manevrate decât de personalul medical, astfel încât vor fi vândute doar instituțiilor abilitate.