ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poetul Laurian Stănchescu, președinte al Fundației „Ideea Contemporană” și membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, a adresat un  Memorandum Parlamentului și Președintelui României în care cere ca celor trei martiri români Horea, Cloșca și Crișan să li se confere titulatura nobilă de „Martiri și Eroi ai Națiunii Române”. Autorul demersului consideră că prin această recunoaștere târzie  vor fi aduse  memoriei celor trei eroi „aura și dreptatea istorică ce li se cuvin”. 
 
Laurian Stănchescu spune că pentru acest Memorandum amintește supliciul cumplit la care au fost supuși conducătorii Revoluției din Apuseni, tortura și batjocura adusă după moarte trupurilor lor lipsite de apărare,  toate în numele ideii de neam și românism.


Ziarul Unirea publică acest „Memorandum adresat Parlamentului și Președintelui României pentru trei martiri și eroi români: Horea, Cloșca și Crișan”, pe care îl prezentăm mai jos:


„Ziarul britanic The Times a scris în 1785 despre Horea, conducătorul Răscoalei țărănești: „Un desperado îndrăzneț"

Răscoala începută de cei trei martiri și eroi transilvani în anul 1784, a precedat Revoluția franceză cu câțiva ani, denunțând încălcarea drepturilor românilor consfințite prin hrisoave și jertfe de sânge. Pentru acest Memorandum, invoc supliciul cumplit la care au fost supuși conducătorii Revoluției din Apuseni, tortura și batjocura adusă după moarte trupurilor lor lipsite de apărare. Toate în numele ideii de neam și românism!

„Răscoala a avut un larg ecou în străinătate. Din Austria până în Portugalia, din Germania până în Italia s-au publicat broșuri, calendare, articole de presă, rapoarte diplomatice, gravuri privind liderii răscoalei. Unii oameni de cultură și filosofi au apărat și explicat acțiunea țăranilor. Lui Horea i s-a atribuit, cu precădere de către presa europeană, gândul de a reface Dacia, fiind chiar numit „Rex Daciae”.

Cer Parlamentului și Președintelui României, să li se confere titulatura nobilă de „Martiri și Eroi ai Națiunii Române”, această recunoaștere târzie aducând memoriei lor aura și dreptatea istorică ce li se cuvin. Refuz ideea că poate exista cineva din Parlament care să se împotrivească acestui demers civic, refuz să cred că Președintelui României îi repugnă sanctificarea celor trei martiri și eroi români prin acordarea nobilei titulaturi”.

Laurian Stănchescu,

Președinte, Fundația „Ideea Contemporană”
Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România,
Membru titular al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Poetul Laurian Stănchescu a devenit cunoscut în special după acțiunile sale de cinstire a memoriei lui Avram Iancu, organizând în fiecare an un marș național de aproape 100 de kilometri, din satul Vidra, județul Alba, de la casa unde s-a născut eroul Munților Apuseni și până la cimitirul din Țebea.