ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Emmanuel Macron a fost atacat cu roșii miercuri, în timpul unei vizite în orașul Cergy din departamentul Val-d'Oise. Este prima lui ieșire în public de după obținerea unui nou mandat prezidențial la alegerile de duminică, în care și-a devansat contracandidata Marine Le Pen cu peste 15 procente.

Potrivit BFMTV, citată de Antena3, incidentul a avut loc miercuri, în timp ce președintele proaspăt reales se afla într-un cartier popular din oraș, la o întâlnire cu locuitori, comercianți și tineri antreprenori. VIDEO: 


În imaginile difuzate de BFMTV, se observă cum agenții de securitate încearcă inițial să-l protejeze cu mâinile pe președinte, după care îi deschid deasupra capului o umbrelă de culoare neagră, menită să țină loc de paravan sau de scut în fața tirului cu roșii cherry. Coincidență sau nu, cuvântul „cheri” înseamnă „îndrăgit” în franceză. Se pare că nu i se potrivește prea bine lui Macron.

Deși roșiile nu și-au atins ținta, incidentul a întrerupt pentru scurt timp deplasarea președintelui. De menționat că nu era vorba despre un pericol real, ci doar despre o potențială murdărire a figurii președintelui socialist. Francezii au înlocuit îndemnul „Aux armes, citoyens!” cu mai puțin sângerosul, dar la fel de suculentul „Aux tomates, citoyens!”...

Nu a fost clar imediat cine a inițiat tirul cu roșii. Pe lângă susținătorii Marinei Le Pen sau ai altor candidați de dreapta, care acuză o posibilă fraudare a alegerilor în stil Biden, ne putem gândi și la protestatarii anti-certificat vaccinal din ultimul an, precum și la simplii agricultori francezi, care au ieșit în stradă de multe ori în 2021 pentru a denunța supra-taxarea sau excesul de reglementare din partea statului.

Macron nu a fost „cheri” (îndrăgit) nici în primul său mandat. La o vizită din 2021, președintele vaccinist și purtător de mască neagră a fost luat la palme de un bărbat de pe margine chiar în timp ce încerca să dea mâna cu unii oameni din mulțime. Cu toate că Macron s-a dus la el și nu invers, „agresorul” din spatele gardului a ajuns la închisoare, deși „atacul” lui la figura președintelui a fost (aproape) inofensiv, nelăsându-se cu cicatrici - nici mai mari, dar nici mai mici.