ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu prilejul Zilei Femeii și a Mamei, sărbătorite în mod laic pe 8 Martie, Agenția de Știri a Patriarhiei Române descrie modul în care Biserica apreciază demnitatea femeilor în societate, dar și locul special pe care femeile îl au în Ortodoxie, care le-a rezervat o zi aniversară în Duminica a treia după Paști, numită „Ziua Femeii Creștine”.

În contextul în care anumite organizații încearcă să inducă în opinia publică o falsă contradicție între afirmarea feminității și apartenența la Ortodoxie, Biserica reafirmă rolul femeii ca „lumină pentru familie și societate”, arătând că împlinirea personală a acesteia poate fi atinsă prin asemănarea cu Maica Domnului sau luând ca model viețile virtuoase ale sfintelor și curajul mucenițelor creștine. Catedrala Mântuirii Neamului nu este un simbol de scindare, ci de coeziune socială, prin activitățile voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale, grație cărora aproximativ o mie de femei pe an beneficiază de investigații și tratamente medicale gratuite.

„Femeia, disprețuită și desconsiderată în vechime, își reprimește demnitatea socială în creștinism. O Fecioară a născut ca Om pe Fiul lui Dumnezeu, pe Iisus Hristos, și a devenit modelul desăvârșit al firii sale.

Femeia are un loc special în Ortodoxie, este apreciată prin asemănarea ei cu Maica Domnului, cea care a purtat în pântece și a născut pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii.

În cultul public sunt elogiate curajul femeilor mironosițe și al mucenițelor, precum și viețile virtuoase ale sfintelor cuvioase din diferite arii geografice sau sociale.

În Biserica Ortodoxă Română, femeile au o zi aniversară fixată de Sfântul Sinod în Duminica a treia după Paști și intitulată „Ziua Femeii Creștine”.

În mesajul de felicitare transmis de Ziua Femeii Creștine 2019, Patriarhul României elogiază femeile drept „lumină pentru familie și societate”. În același mesaj, PF Daniel vorbește apreciativ despre implicarea lor în societate ca soții și mame, precum și în diverse domenii de activitate:

„În România de azi, o mulțime de femei contribuie la educația copiilor și tinerilor, în grădinițe, în școli și în universități. Multe femei lucrează în unități medicale și în centre sociale unde aduc alinare bolnavilor, încurajare celor săraci și singuri, iar alte femei contribuie la viața societății în diferite domenii de activitate: parohii din țară și străinătate, administrație publică, cercetare științifică, arte, agricultură, industrie, comerț, armată ș.a.”.

Grija Bisericii față de femeie nu se rezumă doar la aprecieri și felicitări, ci în sprijin concret acolo unde este nevoie. Centre precum cele ale Asociației Diaconia oferă servicii gratuite și ajutor material mamelor și copiilor, victime ale violenței în familie.

Un alt exemplu este cel al voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, care desfășoară numeroase activități de Prevenție și depistare a cancerului de col uterin. Prin campania inițiată în ianuarie 2018, peste 700 de femei din mediul rural au primit investigații și tratament medical gratuit.

La sărbătorile Maicii Domnului, Patriarhul Daniel amintește mereu că Fecioara Maria este „ocrotitoare a femeilor care nasc, care devin mame, ocrotitoare a părinților și copiilor, și ocrotitoarea familiilor care, deși nu au copii, adoptă și cresc copii”.

Mamele sfinților au fost întotdeauna elogiate de Patriarhul Daniel și date ca exemplu de urmat, pentru că „au avut o conștiință a responsabilității de a crește copiii în credință, a-i face iubitori de Hristos și de Biserică și a-i îndemna să fie milostivi”.

„Vocația femeilor creștine de astăzi este de a mărturisi credința în Hristos Cel răstignit și înviat, de a da viață și a proteja viața copiilor, de a promova iubirea milostivă față de semeni, de a aduce pace și comuniune, prin prezența și lucrarea lor în Biserică și în societate”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În Anul Centenar, Patriarhul României a evidențiat exemplul „acelor femei din poporul român care, în 1918, prin strădania și jertfelnicia lor, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”: Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu și Elena Alistar.

Biserica apreciază și realizările din prezent ale unor personalități feminine, cum este cazul sportivei Simona Halep, care a fost premiată atât de Patriarhia Română, cât și de Arhiepiscopia Tomisului, în urma multiplelor realizări în tenis, dar și pentru mărturisirea publică a credinței la marile competiții internaționale”, se arată pe portalul Basilica.ro.