ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actrița Teatrului de Comedie din București, Dorina Chiriac, a postat pe Facebook un mesaj tranșant, ca răspuns la decizia Inspectoratului pentru Situații de Urgență de interzicere a folosirea făcliilor și a lumânărilor la teatru, operă, restaurante sau cluburi.

"Scăpăm de regizor și vine ISU să ne regizeze?" se întreabă artista pe contul său, sugerând că măsura a fost luată pentru ca ISU "să-și continue somnul liniștit care-a fost tulburat un pic de Colectiv".

Redăm aici postarea Dorinei Chiriac;

"Duniașa intră cu o lumânare și Lopahin cu o carte în mână în Livada de vișini de Cehov (nu, ISU, ăsta nu e companie aeriană).

Până acum orice spectacol în care se foloseau lumânări aprinse, țigări, pipe, artificii, făclii erau supravegheate atent din culise de pompierii teatrului si de tot personalul tehnic si artistic.

De acum mi se interzice să aprind o lumânare când joc eu "Scorpia îmblânzită" a lui Shakespeare (e scriitor, ISU, nu e un cocktail). De fapt, mi se arată că ar fi bine ca totu'n jur să fie plastic, inclusiv flacăra de lumânare, eu să fiu Barbie, și Alex, partenerul meu, să fie Ken. Și nu ne mai luptăm (așa e piesa, ISU), că ies scântei. Ce dacă totul e ignifugat până în dinți în jur? De fapt, cel mai și cel mai sigur, ca ISU să nu se urnească dintre perne, și să-și continue somnul liniștit care-a fost tulburat un pic de Colectiv, of, of, este să stăm noi, Ken-Petruchio și Barbie-Catarina, ca două lemne de plastic țn picioare, să zicem textu', și-aia e. Dar nu, mai bine, scăpăm de regizor și vine ISU să ne regizeze? A, nu, că asta-nseamnă să citească. Să se ridice din pătuțul lui ignifugat și sigur.

Nu, lasă, ISU, nu te gândi, că iese fum. Nu, mai bine, îți faci tu bine treaba ta, și mi-o fac eu (în siguranță) pe a mea?

Eu înțeleg că te-ai speriat, ISU, copilule, că ai pățit asta cu Colectivul, dar știi, soluția nu e "nu mai gătiți cu flacără de aragaz, nu mai aprindeti lumânări, nu vă mai încălziți la sobă". Ce mai urmează? Se retrag de la vânzare și chiar de la producție chibriturile și brichetele? Nu mai ieșim din casă că nimic nu-i sigur? PĂI, FĂ SĂ FIE SIGUR! Întărește controale și măsuri de siguranță, educă și responsabilizează, ISULE!
Doamne ferește să fii înghițitor de torțe pe vremea asta! Te-apuci de ronțăit lanterne. Doamne ferește să fii magician! Alo, Circu', se aude-acolo-n spate?

Ne întărim școlile pe dinafară cu gardieni, cu camere de supraveghere din toate unghiurile, cu percheziții umilitoare care induc panica, ridicăm garduri, punem lacăte și lanțuri, îndepărtăm cuțite și brichete și petarde. Dar înăuntru nu facem nimic. În conștiință.

Știu, e mai greu. Dar frica naște violență. Și armă poate fi și un creion. Durează o secundă să comiți o crimă c-un creion. Să interzicem scrisul, că nu-i sigur".