ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce Asociația PRO Consumatori acuză Guvernul că a provocat dezastrul economiei, iar o serie de organizații civice au pichetat joi Ministerul Agriculturii pentru a atrage atenția opiniei publice în legătură cu modul în care autoritățile gestionează pesta porcină africană la nivel național, reprezentanții Executivului în teritoriu trec la măsuri și mai dure.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat joi, după o întâlnire cu ministrul de Interne, Carmen Dan, că la nivelul județului Ialomița prefectul s-a implicat, fiind deschise dosare penale celor care refuză sacrificarea porcilor bolnavi.

„La Ialomița prefectul s-a implicat, intervine și se fac dosare penale la cei care încalcă legea”, a declarat Petre Daea.

Anunțul făcut de Daea vine după ce Federația Națională Pro Agro  a solicitat Guvernului României declanșarea stării de urgență și inițierea procedurii legale de a se discuta în Consiliul Suprem de Apărare ai Țării (CSAT) despre pesta porcină africană, care distruge industria creșterii porcului din România, cu implicații majore asupra economiei naționale. De asemenea, Pro Agro cere trecerea de urgență a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în subordinea directă a Ministerului Agriculturii.
 
Organizatorii protestului de joi, de la Ministerul Agriculturii, au solicitat, de asemenea, ca Guvernul României, împreună cu toate autoritățile competente subordonate și abilitate în supravegherea, controlul și prevenirea unor astfel de situații, precum și Consiliul Suprem de Apărare al Țării,  să răspundă la mai câteva întrebări:

- Cum își protejează autoritățile „competente” din România, țara, populația de la orașe și sate, industria producătoare de alimente, micii și marii întreprinzători, sursele și resursele care asigură hrană în mod curent și obișnuit în țara noastră, implicit interesul major pentru siguranța națională, etc….?

 - Cum s-a ajuns în această situație?

 - Cine este răspunzător pentru IGNORANȚĂ, NEGLIJENȚĂ și ABUZ?
 
- Cine este răspunzător pentru prejudiciile imense și efectele provocate de această epidemie de pestă porcină africană?

„Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) încearcă să acopere corupția și incompetența unor funcționari din această instituție, dând vina pe porcul mistreț, și îi cam reușește acest lucru, pentru că mare parte din mass media a preluat această explicație, fără a face o analiză a problemei artificial creată, care amenință siguranța alimentară și siguranța națională”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.