ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Extras Video din filmul documentar HAR/JAR realizat de Cornel Mihalache despre trupa Phoenix cu Nicu Covaci citind o scrisoare adresată mamei sale din străinătate și confiscată de Securitate

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a respins solicitarea lui Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, de a fi primit ca membru al UCMR, după cum a informat ActiveNews marți seară. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a aflat de caz și se arată revoltat, a observat ȘtiripeSurse. Romașcanu anunță că legea asociațiilor trebuie să fie reanalizată cu atenție și „să fie adusă în mileniul actual”. 

„Nicu Covaci... și nu numai el

Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat 'examenul' pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România  Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului. Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR...

Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă. O asemenea organizație ar trebuie să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective.

Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos sa 'facă cerere' ca să intre în UCMR (tot cu examen...) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred...

Acum vorbim de UCMR dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor (OG26/ 2000) și alte norme incidente domeniului sa fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual", a scris Romașcanu pe contul său de Facebook.

Gheorghe Zamfir a reacționat și el, cu solidaritate:

„Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”

Și realizatorul TVR Mircea Radu s-a exprimat public pe această temă:

„Lui Nicu Covaci i s-a refuzat solicitarea de a fi primit ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. (Cum?...) Da, cum cum se-aude: Nicu Covaci a dat un examen la muzică (!), a susținut o lucrare în fața unei comisii iar oamenii de-acolo au hotărât că nu le sună bine, că nu e ce trebuie. Și l-au respins...
Deci omul care a fost în spatele unor albume fără moarte (Mugur de Fluier, Cantafabule, Cei ce ne-au dat nume, ca să le numesc doar pe-astea) pur și simplu nu e suficient de bun pentru UCMR.

Umilința la care a fost supus Nicu Covaci, o simt și eu. Pentru că Phoenix este pentru Romania ce e Beatles pentru Regatul Unit. Nu că Phoenix au fost primii (că n-au fost) ci că de la ei s-a înțeles că se poate și altfel. Păr lung, nonconformism, tradiții, naționalism, atitudine, curaj, pe toate le-au avut acești creatori. Trupa nu mai există demult, spiritul s-a diluat, ei s-au risipit. A rămas ceva mai presus: muzica Phoenix. Iar Nicu Covaci a fost motorul acelei trupe.

Dacă azi aș mai lucra în televiziune și l-aș intervieva pe acest mare artist, n-aș deschide cu ”Cum te afectează?”, și nici ”Cine erau cei din comisia care ți-au judecat lucrarea?”… L-aș întreba: ”Ce ai căutat tu acolo, Nicu Covaci?”.”