Ministrul Sănătății a făcut joi, la Digi 24, un apel la respectarea restricțiilor impuse de Guvern și Parlament, amenințând cu posibila creștere a numărului de infectări zilnice de coronavirus în luna septembrie. Totodată, Nelu Tătaru a făcut apel la întoarcerea fiilor risipitori, a celor care au avut o perioadă de „rătăcire” în care au „bagatelizat tot ce a însemnat această pandemie”. Discursul ministrului a constituit, în egală măsură, nu doar o predică „teologică”, ci și un buchet de perle și dezacorduri care ar face invidios orice corigent la Limba Română din sistemul de învățământ la distanță. 

„Previziuni pot fi multe, în contextul în care nimeni din țara asta n-o să respectăm niște reguli și nu vom încetini acea transmitere comunitară, putem ajunge și la mai multe cazuri. Eu sper că toți am înțeles ce înseamnă acest moment, sper că toți am înțeles că a fost și o perioadă în care a fost rătăcirea unora dintre noi, care am bagatelizat tot ce a însemnat această pandemie. Haideți să fim serioși, cred că în acest moment fiecare dintre noi avem pe cineva cunoscut care trece prin boală și puțini dintre noi care îi avem pe cei care au decedat”, a spus Nelu Tătaru, joi, la o discuție cu jurnaliștii.

El a deplâns „vidul legislativ” dinaintea adoptării de Senat a noii legi a carantinării, precum și contestarea acesteia la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului: 

„Haideți să lăsăm momentul politic, să-l trecem pe un moment medical, pe care încă nu l-am terminat. Să ne gândim la un moment economic și după aia să-l facem și politic!”, a îndemnat, cu înțelepciune și elocință, ministrul Sănătății.
 
Pentru acest discurs strălucitor în „perle”, ziaristul Ion Cristoiu l-a comparat pe Nelu Tătaru cu personajul Agamiță Dandanache din comedia „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. De altfel, nu este prima dată când Nelu Tătaru se lansează în declarații hazlii, certate cu logica sau cu gramatica, acesta reușind să-i provoace o criză de râs doctorului Alexandru Rafila, atunci când a descris „valul cu două cocoașe, a doua mai violentă decât prima”.