ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a indus luni seara ideea că informațiile alternative publicate în mediul online, care contrazic viziunea guvernului asupra crizei coronavirusului, ar fi plătite din exterior, poate chiar din „state care nu agreează, să spunem, fie politica noastră europeană, fie politica de alianțe militare”. El a menționat explicit opiniile și atitudinile care contestă obligativitatea vaccinării, termoscanarea sau îngrădirile drepturilor fundamentale dispuse de Guvern în perioada stării de alertă. Ministrul consideră că acestea sunt alimentate de „știri false” și conduc la „destabilizare”, prin „contestarea autorităților”.

„Războiul informatic, dacă vreți, are mai multe scopuri sau mai multe substraturi. Unul dintre ele este și acesta al destabilizării, al neîncrederii, al haosului, al contestării autorităților. Pentru că, dacă vedem pădurea dincolo de copaci, dacă îmi permiteți această metaforă, este evident că o stare de neîncredere, o lipsă a autorității statului, a încrederii în sistemul sanitar, în autorități, toate acestea duc spre o destabilizare economică. Cei care au aceste interese, pe varianta de a destabiliza, fie că sunt site-uri fantomă care au în spate anumite cercuri de interese economice, anumite persoane care le dețin și care de fapt nu există, care rostogolesc anumite știri, anumiți specialiști în ale informaticii care rostogolesc știrile, care știu să capaciteze cât mai mulți urmăritori - toate acestea sunt, într-un fel, organizate, pentru că este evident faptul că sunt finanțate”, a afirmat Marcel Vela, într-o emisiune la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

Ministrul de Interne a acuzat desfășurarea pe Facebook a unor adevărate „campanii” și „mobilizări”, pe care el le consideră „prozelitism” și amăgiri destinate să îi convingă pe oamenii „simpli” și chiar pe unii parlamentari. Marcel Vela a sugerat că manifestanții împotriva abuzurilor din timpul stării de urgență ar fi de fapt niște îndoctrinați.

„Când observi pe Facebook mobilizări, resurse financiare, diferite acțiuni concertate, campanii în adevăratul sens al cuvântului, care au baza de plecare în alte state, poate chiar în state care nu agreează, să spunem, fie politica noastră europeană, fie politica de alianțe militare, atunci poți să faci o radiografie corectă și obiectivă cu privire la unele lucruri care sunt discutabile. De aici și până la a crea prozelitism sau de a aduce într-o piață cât mai mulți susținători - care nu sunt de acuzat, sunt oameni convinși de anumite poziții, pentru că, dacă semnează doctor sau medic și prezintă câteva date care pot fi false, omul de bună credință chiar crede că nu există coronavirus, chiar crede că vaccinul este dăunător sănătății, poate chiar un parlamentar crede, după ce a citit un expozeu al unui mare om de știință, care este fals, este un fake news, că termometrul te caută în buletin sau îți ia copia ADN și îți face o clonă”, a mai comentat ministrul Marcel Vela.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, la finalul stării de urgență, manifestanții pentru drepturi și libertăți din Piața Victoriei erau etichetați de presa aservită și de anumiți politicieni ca „pro-ruși”, adepți ai teoriilor conspirației și chiar negaționiști ai coronavirusului, încercându-se prin aceste denigrări să se oculteze cauzele reale pentru care protestau oamenii - abuzurile fără precedent în democrație la care s-a dedat Puterea, cu sprijinul Opoziției, sub pretextul crizei sanitare. Totodată, cei care clamează că revolta față de politicile dictatoriale justificate epidemiologic ar fi o atitudine anti-occidentală uită să menționeze că astfel de proteste, mult mai numeroase și mai frecvente, au avut loc și în majoritatea capitalelor occidentale, încă din perioada de „lockdown”.