ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul de stânga vaccinist american Bernie Sanders a acuzat Moderna de „lăcomie corporatistă inacceptabilă", după ce DailyMail.com a dezvăluit planul firmei de a crește prețul vaccinului Covid.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna aceasta directorului general al Moderna, Stéphane Bancel, senatorul Sanders a cerut producătorului de medicamente să nu continue cu majorarea prețului de la 26 la 130 de dolari pentru vaccinul Covid, afirmând că aceasta „ar putea face ca vaccinul să devină inaccesibil pentru milioane de americani”. El a adăugat că majorarea prețului injecției este deosebit de jignitoare, având în vedere că guvernul american a oferit peste 2 miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a finanța dezvoltarea vaccinului.

Moderna - care a înregistrat anul trecut un profit estimat la 39 de miliarde de dolari - a beneficiat de un pachet de sprijin de mai multe miliarde de dolari din partea contribuabililor pentru proiectarea și testarea injecției sale Covid, ca parte a Operațiunii Warp Speed a administrației Trump. Senatorul Sanders a declarat: „Propuneți să faceți vaccinul inaccesibil pentru locuitorii acestei țări care au făcut posibilă producerea vaccinului. Acest lucru nu este acceptabil'. Dl Bancel a declarat săptămâna trecută că  Moderna intenționează să ceară între „110 și 130 de dolari” pe doză pentru vaccin atunci când va ajunge pe piața liberă în cursul acestui an, în linie cu rivalul său Pfizer. Extrema superioară a acestui interval este de aproximativ opt ori mai mare decât prețul din primele contracte din SUA pentru vaccin și de cinci ori mai mare decât cei 26 de dolari pe doză pe care guvernul i-a plătit anul trecut pentru vaccinurile de rapel.

Compania farmaceutică a declarat luni că se așteaptă la venituri de minimum 5 miliarde de dolari din vaccinuri în acest an. Într-o declarație trimisă prin e-mail, gigantul biotehnologic a debitat o ipocrizie de zile mari: „Deși suntem încă în discuții cu părțile interesate cu privire la prețul vaccinurilor noastre Covid-19, Moderna se angajează să stabilească un preț care să reflecte valoarea pe care vaccinurile Covid-19 o aduc pacienților, sistemelor de sănătate și societății".

Moderna, un start-up biotehnologic cu sediul în Massachusetts, a încheiat mai multe contracte cu guvernul federal, în valoare totală de peste 2,4 miliarde de dolari în primul an al pandemiei. În iulie 2022, guvernul american a acordat un acord de 1,74 miliarde de dolari pentru a asigura peste 65 de milioane de doze suplimentare de vaccin Covid de la Moderna, ridicând numărul total de vaccinuri achiziționate la peste 560 de milioane.
 
Când acestea se vor epuiza, negocierea costului vaccinurilor va fi în curând în sarcina companiilor de asigurări și a cumpărătorilor privați - în absența guvernului federal care să cumpere doze suplimentare la un preț rezonabil.
 
 
În octombrie Pfizer a anunțat că scumpește doza la 110 - 130 dolari per doză. Majorarea prețului de către Pfizer a determinat reacția similară a altor producători de vaccinuri Covid.

Senatorul democrat Elizabeth Warren din Massachusetts și senatorul ales Peter Welch din Vermont au acuzat Pfizer de „profit indecent" și de „lăcomie pură și mortală" într-o scrisoare tăioasă adresată luna trecută directorului său general Albert Bourla și l-au îndemnat să schimbe cursul. Spre deosebire de Moderna, Pfizer și compania sa parteneră BioNTech nu au acceptat bani federali pentru a alimenta cercetarea și dezvoltarea unui vaccin împotriva covidelor. Totuși, asta nu înseamnă că Pfizer nu a primit sprijin din partea guvernului american.
 
Acum era MOMENTUL CÎȚU - putea să cumpere vaccinuri „gratuite” la un preț de patru ori mai mare pentru români: