ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șase oameni de afaceri ruși proeminenți ar fi murit prin sinucidere de la sfârșitul lunii ianuarie, iar trei dintre ei ar fi ucis membri ai familiilor lor înainte de a-și lua propria viață. Patru dintre cei decedați erau asociați cu gigantul energetic rus de stat Gazprom sau cu una dintre filialele sale, informează ȘtiripeSurse într-o anchetă amplă cu date din presa occidentală și rusească.

1. Un director executiv de top de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninsky, în apropiere de Leningrad, la 30 ianuarie 2022, potrivit presei de stat ruse RIA Novosti. RIA a relatat că la fața locului a fost găsit un bilet de adio și că anchetatorii investighează moartea ca fiind o sinucidere. Radiodifuzorul național rus RenTv a identificat bărbatul ca fiind Leonid Shulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, după cum arată și The Sun.

2. La doar o lună după aceea, un alt director de top de la Gazprom a fost găsit mort în același sat. Alexander Tyulakov - șeful Serviciului de Securitate corporativă al Gazprom - a fost găsit mort în garajul său pe 25 februarie, potrivit Novaya Gazeta, un ziar rus independent. Novaya Gazeta a raportat că acesta a murit prin sinucidere.

3. Mikhail Watford, un miliardar rus de origine ucraineană, a fost găsit mort în casa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie. Poliția din Surrey a declarat pentru CNN că moartea este investigată de medicul legist, care a declarat că o audiere va avea loc pe 29 iulie.

4. Un alt om de afaceri rus, Vasily Melnikov, a fost găsit mort alături de familia sa în Nijni Novgorod la sfârșitul lunii martie, potrivit ziarului rus Kommersant. Melnikov deținea MedStom, o companie de consumabile medicale. Potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei, un bărbat de 43 de ani, soția sa, în vârstă de 41 de ani, și doi copii de patru și 10 ani au fost găsiți înjunghiați mortal la 23 martie. Comitetul nu l-a numit pe Melnikov, dar vârstele celor decedați și locul incidentului corespund raportului Kommersant. Filiala regională a comitetului de anchetă nu a actualizat stadiul investigației sale și nu a răspuns solicitării CNN de a face comentarii. La momentul incidentului, în martie, a declarat că "nu au existat semne de intrare neautorizată în apartament" și că "au fost găsite și confiscate cuțite". "[Anchetatorii] iau în considerare mai multe versiuni despre ceea ce s-a întâmplat, inclusiv uciderea copiilor și a soției de către capul familiei, urmată de o moarte autoprovocată", a precizat comisia.

Și la începutul acestei luni, alți doi oameni de afaceri ruși au murit în incidente aparent de crimă-sinucidere.

5. Vladislav Avayev, fostul vicepreședinte al Gazprombank, fost oficial al Kremlinului și apropiat al lui Putin, a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie, potrivit agenției de știri ruse de stat Tass. Citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, Tass a afirmat că autoritățile investighează moartea soților Avayev ca fiind o crimă-sinucidere. Iulia Ivanova, reprezentantă a Comitetului de Investigații pentru Moscova, a declarat, citată de Tass, că o rudă a descoperit cadavrele soților Avaiev după ce șoferul familiei și bona i-au spus că nu-i pot contacta la telefon și nici nu pot intra în apartament, întrucât ușa era închisă din interior.

Igor Volobuev, fost vicepreședinte al Gazprombank, care a fugit din Rusia în Ucraina, a declarat pentru CNN că nu crede că Avayev s-a sinucis.  "Slujba lui era să se ocupe de private banking, adică să se ocupe de clienți VIP. El era responsabil de sume foarte mari de bani. Așadar, s-a sinucis? Eu nu cred că da. Cred că știa ceva și că reprezenta un fel de risc", a declarat Volobuev pentru CNN.

6. Doar o zi mai târziu, pe 19 aprilie, Serghei Protosenya, fost director la producătorul de gaze Novatek, deținut parțial de Gazprom, a fost găsit mort la nord de Barcelona. Foto Mirror.co.uk . Cadavrele soției și fiicei sale au fost găsite în apropiere, a declarat săptămâna trecută pentru CNN o sursă oficială apropiată anchetei. Protesenya, soția și fiica sa au fost găsiți în locuința lor din Lloret de Mar, o stațiune mediteraneană de lângă Barcelona. Cadavrele celor două femei, care prezentau semne că au suferit violențe, au fost găsite în interiorul casei de lux a familiei, iar cadavrul lui Protosenya a fost găsit în grădina de afară, potrivit sursei citate. Cazul este investigat ca fiind o dublă crimă și o sinucidere ulterioară într-un caz de violență domestică.

Vorbind pentru Daily Mail, fiul lui Protosenya a pus la îndoială versiunea evenimentelor, sugerând în schimb că tatăl său a fost ucis. „El o iubea pe mama mea și mai ales pe Maria, sora mea. Ea era prințesa lui. Nu ar fi putut face niciodată ceva care să le facă rău. Nu știu ce s-a întâmplat în acea noapte, dar știu că tatăl meu nu le-a făcut rău”, a declarat Fedor Protosenya, care se afla la casa familiei din Franța în momentul incidentului. Poliția catalană din provincia Girona, unde se află orașul Lloret de Mar, a declarat vineri pentru CNN că "ipoteza continuă să fie un caz de violență domestică, în ciuda declarațiilor fiului". "Poliția catalană a luat declarații de la fiu. Alte ipoteze au fost excluse. De asemenea, a fost exclusă o triplă omucidere", a declarat pentru CNN responsabilul de presă al poliției. "Să fi fost opera mafiei rusești? Ei bine, nu", a adăugat oficialul. Novatek, fostul angajator al lui Protosenya, a declarat că acesta era "o persoană minunată și un minunat familist". "Din nefericire, au existat speculații pe acest subiect în mass-media, dar suntem convinși că aceste speculații nu au legătură cu realitatea. Sperăm că forțele de ordine din Spania vor efectua o anchetă amănunțită și obiectivă și vor lămuri ce s-a întâmplat", a precizat compania într-un comunicat.