ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kremlinul a avertizat că ar putea viza obiective militare din Marea Britanie din cauza sprijinului britanic pentru Ucraina, adăugând în același timp că ar putea lovi și diplomați britanici care se întorc la Kiev după ce un ministru al apărării a vorbit "provocator" despre bombardarea Rusiei.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a sugerat că Rusia ar putea autoriza lovituri împotriva statelor NATO care furnizează arme Ucrainei. 

Ea a avertizat: „Înțelegem corect că, în scopul întreruperii logisticii livrărilor militare, Rusia poate lovi obiective militare pe teritoriul acelor țări NATO care furnizează arme regimului de la Kiev?".

„La urma urmei, acest lucru (livrările, n.r.) duce direct la morți și vărsare de sânge pe teritoriul ucrainean. Din câte am înțeles, Marea Britanie este una dintre aceste țări”.

Aceste declarații au fost făcute în replică la faptul ministrul britanic al forțelor armate, James Heappey, a afirmat că Marea Britanie a sprijinit loviturile aeriene ucrainene asupra infrastructurii rusești.
 
El a adăugat că ar fi „complet legitim” ca armele britanice să fie folosite în astfel de atacuri, chiar dacă în prezent se crede că nu există nici o armă livrată de britanici Ucrainei.

Heappey a mai afirmat că Marea Britanie va reîncepe antrenarea trupelor ucrainene pe teritoriul Ucrainei de îndată ce conflictul va deveni „înghețat” în regiunile estice Donețk și Luhansk.

Dar remarcile sale au fost preluate de Kremlin, Ministerul rus al Apărării acuzându-l pe ministrul britanic de 'provocare'.

Într-o escaladare semnificativă a tensiunilor, Moscova a avertizat, de asemenea, că ar fi pregătită să riposteze la adresa 'centrelor de decizie' de la Kiev în semn de represalii - chiar dacă diplomați britanici și alți diplomați occidentali ar fi prezenți în capitala ucraineană.

Între timp, Tobias Ellwood, președintele Comisiei pentru apărare, a declarat că remarcile lui Heappey au avut 'potențialul de a invita la atacuri de represalii în Polonia'.
 
Occidentul devine din ce în ce mai implicat într-un război „prin procură” 

El a avertizat, de asemenea, că Rusia ar putea lovi ținte occidentale în afara Ucrainei și a declarat pentru The Times că Occidentul devine 'din ce în ce mai implicat într-un război prin procură'.

Aceasta survine după ce Boris Johnson a anunțat săptămâna trecută că Marea Britanie își va redeschide ambasada din Kiev, la două luni după ce personalul a fost evacuat odată cu izbucnirea războiului. Ambasada britanică urmează să se deschidă săptămâna aceasta 'în funcție de situația de securitate'. Melinda Simmons, ambasadorul britanic în Ucraina, este pe cale să devină unul dintre primii diplomați care se vor întoarce la Kiev.

Luni, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat, în timpul unei vizite în Ucraina, că și diplomații americani se vor întoarce în capitala ucraineană 'în câteva săptămâni'.

În replică la sprijinul acordat de dl Heappey atacurilor ucrainene asupra liniilor de aprovizionare rusești, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat: „Am dori să subliniem că provocarea directă a regimului de la Kiev de către Londra la astfel de acțiuni - dacă astfel de acțiuni vor avea loc - va duce imediat la răspunsul nostru proporțional”.

„Așa cum am avertizat, forțele armate ruse sunt pregătite non-stop să lanseze lovituri de ripostă cu arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, împotriva centrelor de decizie de la Kiev. Prezența consilierilor din țările occidentale în centrele de decizie ucrainene nu va pune neapărat o problemă pentru Rusia în luarea deciziei de a lansa acțiuni de retorsiune'.
 
Bombardamente filantropice

Dl Heappey a declarat ieri pentru Times Radio că Marea Britanie are datoria de a sprijini orice lovituri ucrainene asupra infrastructurii rusești, deoarece acestea ar putea preveni moartea civililor. Săptămâna aceasta a fost lovit un depozit-cheie de reaprovizionare din Briansk, la 152 de kilometri în interiorul Rusiei, provocând explozii la rezervoarele de combustibil și la o rafinărie. Ucraina nu a recunoscut că ar fi comis atacul.

Dl Heappey a declarat: „Cred că este cu siguranță cazul ca lucrurile [armele] pe care comunitatea internațională le furnizează acum Ucrainei să aibă o rază de acțiune suficientă pentru a lovi peste graniță. Dar asta nu este neapărat o problemă. Este complet legitim ca Ucraina să țintească în interiorul Rusiei pentru a afecta elemente logistice care, dacă nu ar fi fost distruse, ar fi contribuit în mod direct la moartea și măcelul de pe teritoriul ucrainean'.

El a subliniat, de asemenea, că Ucraina încă poate câștiga războiul dacă Occidentul continuă să furnizeze echipamentul necesar.
 
Glasul rațiunii cedează în fața logicii înarmării

Între timp, 40 de miniștri ai apărării din țările membre NATO și UE s-au întâlnit ieri în Germania pentru a conveni să trimită sisteme de armament mai grele în Ucraina.

După săptămâni de tergiversări, Germania a anunțat că va furniza 50 de sisteme antiaeriene Gepard. Această decizie a fost luată în urma unor critici dure din partea SUA și a UE, care au afirmat că Germania a ezitat prea mult să livreze armament greu, din cauză că se temea de extinderea conflictului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a dezvăluit că înalții oficiali ai Alianței Nord-Atlantice se vor întâlni o dată pe lună pentru a se asigura că vor optimiza oportunitățile de a trimite echipamente militare. El a subliniat: „Nu avem timp de pierdut. Trebuie să ne mișcăm cu viteza războiului".

Ministrul britanic de externe Liz Truss și-a exprimat sprijinul pentru ca Marea Britanie să furnizeze Ucrainei arme mai puternice. Ea a declarat că nu mai este suficient să furnizeze „armament defensiv”, deoarece natura bătăliei s-a schimbat. Ea a declarat în fața parlamentarilor de la Londra: „Pentru prea mult timp a existat o distincție falsă între armele defensive și cele ofensive. Aceasta a devenit o scuză pentru ca unii să tragă de timp. Acum, acest timp a trecut”.