ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală împlinește pe 17 mai 85 de ani. Ceremonia oficială de deschidere a manifestărilor dedicate aniversării a avut loc luni, 10 mai 2021. 

Delegatul Patriarhului Daniel, PS Timotei Prahoveanul, a transmis mesajul Preafericirii Sale cu ocazia deschiderii Zilelor Muzeului Satului, informează Basilica.

Patriarhul a apreciat Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”  ca fiind imagine sau icoană a comunităților rurale românești și a spus că reprezintă spiritualitatea liturgică și creativitatea artistică a satului românesc.

Din componența spațiului muzeal fac parte și lăcașuri de cult, a mai amintit Patriarhul României.

„Numit satul din inima Capitalei, are în expoziția lui permanentă patru biserici: biserica din satul Dragomirești, județul Maramureș, construită în 1722, devenită în timp edificiu simbol pentru Muzeul Național al Satului din București; biserica din satul Răpciuni, județul Neamț, construită în 1773; biserica din satul Timișeni, județul Gorj, construită înainte de anul 1773 și biserica din satul Turea, județul Cluj, construită în secolul al XVIII-lea”.

„Pe lângă aceste biserici, muzeul prezintă în expoziția permanentă o impresionantă colecție de cruci din piatră sau lemn, reprezentând troițe, cruci de mormânt, sau cruci de hotar”, a mai spus el.

„Satul românesc este spațiul în care s-au format și s-au păstrat, în timp, majoritatea valorilor spirituale, culturale, morale și identitare ale poporului român, transmise din generație în generație. Totalitatea elementelor constitutive ale satului românesc ne vorbesc în mod tainic și totodată vizibil despre tradiția și continuitatea fizică și spirituală a poporului român.

Dintotdeauna satul românesc a avut în centrul preocupărilor sale Biserica și viața spirituală. Țăranul român, harnic, demn și înzestrat de Dumnezeu cu o inteligență nativă, a fost permanent apropiat de Biserică, deoarece aceasta l-a povățuit și călăuzit pe calea mântuirii. Biserica rămâne, în conștiința satului, instituția care a sprijinit permanent instruirea copiilor și tinerilor în formarea lor intelectuală, a îndemnat oamenii la întrajutorare și cu multă evlavie a cinstit memoria înaintașilor.”

Mesajul integral poate fi lecturat aici.

La rândul său, academicianul Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie al Academiei „Dimitrie Gusti”, scrie, într-un material aniversar publicat de ActiveNews, despre Semnificația muzeului sociologic:

„În anul 1936, pe data de 17 mai, se inaugura pentru publicul larg, Muzeul Satului Românesc. Acesta este primul muzeu de acest tip din lume. Ideea de a utiliza muzeul ca metodă de cunoaștere sociologică a unităților sociale (în acest caz a celor sătești) este de o surprinzătoare noutate, încă neasumată pe deplin nici până astăzi. O asemenea metodă avea menirea, subliniază D Gusti, în discursul inaugural, să ofere imaginea unui „sat-muzeu”, adică să prezinte satul ca pe o unitate socială și deopotrivă ca pe un cadru, un mijloc al ”pedagogiei sociale” (H H Stahl). Muzeul sociologic, filmul sociologic, enciclopedia socială sunt metode ale științei și pedagogiei naționale, așa cum concepuse Gusti sistemul sociologiei. Noutatea Muzeului Satului nu constă în faptul că era un muzeu în aer liber fiindcă asemenea muzee existau în lume și inclusiv la noi (Muzeul Etnografic al Transilvaniei era o dovadă, ca și muzeele similare din Suedia, Norvegia etc.), ci în faptul că era un muzeu sociologic. Nici una dintre tehnicile sociologice gustiene nu reproduc așa de complet cele două funcții ale metodei de cercetare monografică: de cunoaștere sociologică și de pedagogie socială.”

Articolul integral poate fi citit AICI.

La ceremonia de ieri a fost acordat titlul onorific de „Ambasador al Muzeului Satului” Academicianului Georgeta Stoica, Academicianului Sabina Ispas și Irinei Sanda Marin Cajal, Subsecretar de Stat în Ministerul Culturii,  pentru promovarea și susținerea valorilor tradiționale și identitare românești.

Puteți găsi aici - Programul evenimentelor din zilele următoare!