ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Extremism maghiar mascat cu bune intenții

Ministrul UDMR al Sportului, Eduard Carol Novak, a fost silit să dea înapoi de la o decizie discriminatorie a unei mari valori sportive românești în favoarea uneia ungurești. Reacția lui Novak este urmare a criticilor apărute după anunțul de joi, conform căruia sala de gimnastică din cadrul Sport Club Municipal Deva se va numi Ecaterina Szabo, în detrimentul campioanei din Deva Daniela Silivaș, care a fost desemnată cea mai bună gimnastă din lume în 1988, după ce a câștigat trei medalii de aur, două de argint și una de bronz la Jocurile Olimpice de la Seul din acel an.

Conform site-ului Olympics. com, „Katalin Szabó s-a născut în 1968 din părinți de etnie maghiară, iar limba sa maternă este maghiara. A fost nevoită să își schimbe prenumele în Ecaterina, deoarece guvernul român dorea să-i ascundă originea maghiară.” (!)

Campioana româncă l-a admonestat scurt pe ministrul ungur:

„Domnul Eduard Novak,

Aș dori sa îmi explicați cum ați ajuns la decizia de a numi sala de sport din Deva? Singura campioană mondială și Olimpică nascută și crescută în Deva sunt eu! Foarte rușinos din partea tuturor care au ajutat la aceasta decizie și a celor care au acceptat", a replicat pe Facebook Daniela Silivaș, stabilită din 1991 în SUA.

Bilingvul Novak (nu) le are cu numărătoarea

Într-o postare bilingvă - în română și maghiară -, publicată cu o zi în urmă, Novak anunțase cu de la sine putere - fără consultarea factorilor locali! - că „a pornit un proiect național de redenumire a sălilor de sport și a bazelor sportive”.

Nu este prea clar de ce un ministru al României trebuie să transmită comunicatele ministerului și în maghiară, având în vedere că limba oficială a țării este limba româna.

„Aproximativ 30 de structuri vor fi incluse în acest program. Pentru o parte dintre acestea s-a obținut deja acordul marilor sportivi care urmează să le dea numele:

• Sala de atletism care aparține de Direcția Județeană de Sport Bacău se va numi "Doina Melinte”

• Sala Sporturilor care aparține de Direcția Județeană de Sport Constanța se va numi "Simona Amânar”

• Sala Sporturilor Bistrița se va numi "Gabriela Szabo”

• Complexul Sportiv Național Snagov se va numi "Elisabeta Lipă”

• Sala de gimnastică din cadrul Sport Club Municipal Deva se va numi "Ecaterina Szabo”

• Sala Sporturilor care aparține de Direcția Județeană de Sport Mureș se va numi "Simon László”

• Sala Polivalentă din București se va numi "Cristian Gațu”.

Le mulțumesc acestor mari campioni pentru tot ce au făcut pentru sport și pentru că au fost de acord să transmită exemplul lor de pasiune și dedicare către generațiile viitoare!”, a scris Novak.

După cum se vede, 3 din cele 7 redenumiri de săli poartă numele unor conaționali maghiari ai ministrului UDMR.

Ne îndoim că acesta este procentul sportivilor maghiari cu performanțe din sportul românesc, dar extremismul, această boală a UDMR-iștilor, se pare că nu poate fi vindecat decât prin eliminarea lor de la putere. Nu știm câți dintre români știu că actualul Guvern este PNL-PSD-UDMR. Extremiștii UDMR nu au lipsit nici din Guvernul pandemist precedent, care a impus aberațiile anti-constituționale și anti-umane cunoscute, sub pretextul „combaterii covidului”.

Regrete deșarte

"Regret neînțelegerea produsă în procesul de redenumire a sălii de gimnastică de la Deva. (...) Dorim să oferim recunoaștere sportului și marilor sportivi, pentru că merită și pentru că avem nevoie de exemplul lor! Vă rog să ne ajutați să o facem și să fiți alături de noi! Vă mulțumesc, doamna Daniela Silivaș, pentru munca dedicată sportului și pentru bucuria pe care ne-ați dăruit-o!", a scris Novak, „spășit”, pe Facebook.

Reamintim că Margit Novak, mama lui Carol Eduard Novak, a distribuit pe Facebook hărți cu „Ungaria Mare”, în care statul vecin este ilustrat având în componență teritoriul românesc până pe linia Carpaților, precum și teritorii din alte state vecine Ungariei. Margit Novak este o susținătoare înfocată a autonomiei așa-numitului „Ținut Secuiesc”, boală pe care, se pare, a transmis-o și fiului său.