ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce, cu două zile în urmă, trecuse în revistă crimele de război atribuite rușilor în Ucraina, istoricul George Damian revine marți cu o nouă listă de crime de război comise de ruși luni (în a 40-a zi de război în Ucraina), notând și faptul că de la Moscova se vede un blocaj în negocierile cu Kievul, iar asta în ciuda rundei de discuții de acum o săptămână din Turcia, ale cărei concluzii păreau a fi promițătoare.

„1. Jurnaliștii occidentali au putut vedea ieri groapa comună din satul Motîjin din regiunea Kiev în care au fost aruncați primărița satului, soțul și fiul ei alături de o a patra persoană neidentificată încă, după ce au fost executați de forțele ruse în perioada de ocupație. Echipe de investigatori ucraineni anchetează crimele de război comise de militarii ruși în localitățile Bucea, Irpin și Hostomel; este așteptată o echipă internațională de investigatori care să participe la anchetă. Procuroarea generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat ieri că se așteaptă la descoperirea mai multor astfel de cazuri de omoruri practicate de militarii ruși, mai ales în localitatea Borodianka, unde Venediktova a afirmat că situația ar putea fi mult mai gravă decât cea din Bucea. Moscova insistă că la Bucea ar fi vorba de o înscenare a autorităților ucrainene și că militarii ruși nu sunt responsabili de omorârea civililor ucraineni.

2. Ziarul rus Vedomosti a publicat o analiză asupra negocierilor cu Ucraina, așa cum sunt văzute acestea de la Moscova: a) statutul de neutralitate – nu există un acord între cele două părți asupra solicitării ucrainene de garanții internaționale de securitate care să replice articolul 5 din tratatul NATO; b) demilitarizarea – Ucraina insistă să își conserve dimensiunile forțelor armate, poziția Rusiei este că armata ucraineană nu ar trebui să aibă mai mult de 50.000 de soldați; c) denazificarea – Rusia cere eliminarea grupurilor politice de extremă dreapta, Ucraina refuză să discute acest aspect; d) granițele Ucrainei – Rusia insistă pentru recunoașterea anexării Crimeii și a independenței republicilor Donețk și Lugansk, Ucraina nu vrea să accepte nici un fel de concesii asupra acestui punct.

3. Bombardamentele ruse de ieri au afectat elemente critice de infrastructură din orașul Ternopil. Orașele Harkov, Rubijne, Nikolaiev, Odessa au fost atacate cu rachete. Ieri au continuat luptele în direcția orașului Severodonețk, dar și în Mariupol. Rușii au continuat ofensiva dinspre Izium spre Slaviansk. Autoritățile ucrainene au făcut ieri apel la locuitorii regiunii Donețk să se evacueze, anticipând intensificarea ofensivei ruse în zonă.

4. Comandantul adjunct al batalionului Azov care continuă lupta în Mariupol a anunțat într-o înregistrare video că ieri au fost distruse 2 tancuri rusești și un transportor blindat. Sviatoslav Palamar spune în mesajul său „Vă întrebați cum putem continua lupta în a 40-a zi de război, după o blocadă completă de 35 de zile. Răspunsul meu: avem încredere unul în celălalt. Credem în Ucraina, avem încredere în conducători și comandanți și ne iubim țara”.

5. Trupele ruse s-au retras ieri din regiunea orașului Cernihov, după ce au făcut același lucru la Kiev și Sumî. Orașul Harkov rămâne deocamdată înconjurat de trupe ruse.

6. Statul Major ucrainean a anunțat că Moscova a început o mobilizare camuflată în care sunt chemați sub arme bărbații cu experiență militară, obiectivul fiind mobilizarea a 60.000 de militari.

7. A fost suspendată emisia posturilor de televiziune deținute de fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, după ce acestea au refuzat să difuzeze integral buletinul de știri produs de guvernul ucrainean.

8. Militari ruși l-au răpit ieri pe Mihailor Burak, șeful administrației din Behterska, regiunea Herson, unde forțele ruse încearcă să își subordoneze administrația locală prin măsuri de intimidare a funcționarilor. Au fost semnalate multe astfel de cazuri de răpiri de oficiali ucraineni, a căror soartă a rămas necunoscută până acum”, a scris istoricul George Damian, marți. pe Facebook.