Guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă, este suspectat de eurosceptism, după ce din prima poză de grup a noului Cabinet a fost eliminat steagul Uniunii Europene. În partea dreaptă și stângă a grupului de miniștri apare doar steagul României. În pozele colective ale guvernelor anterioare simbolistica Uniunii Europene nu lipsea. Nu și de data aceasta.

Lipsa steagului UE a trezit reacția celor de la Platforma România 100 a lui Dacian Cioloș, care suspectează că în acest fel noul guvern ar transmite un mesaj despre „o nouă direcție a României”.

„Greșeală de protocol sau mesaj clar privind direcția României în UE? Guvernul României, învestirea noului cabinet. Pentru prima dată după mulți ani în care steagul Uniunii Europene a stat lângă cel românesc, așa cum se întâmpla în cazul cabinetului Cioloș sau chiar cel condus de Victor Ponta, acesta a fost îndepărtat din poza oficială”, se spune într-o postare publicată pe pagina platformei România 100.

În  2015, steagul UE a fost eliminat din sala de conferință a guvernului polonez conservator și eurosceptic, condus atunci de Beata Szydlo. Fiind întrebată de jurnaliști despre motivele îndepărtării drapelelor UE, șeful guvernului a spus că „drapelul alb-roșu polonez este mai frumos”.