ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tenismanul sârb Novak Djokovici, campion la Wimbledon 2021 la simplu masculin, va avea ocazia să își apere titlul în 2022. Clubul All-England a anunțat marți că jucătorilor care vor concura la Wimbledon la sfârșitul lunii iunie nu li se impune vaccinarea, iar jucătorii nevaccinați nu vor trebui să intre în carantină înainte de a concura. Turneul de tenis de la Wimbledon începe pe 27 iunie 2022.

„Cerințele stabilite nu includ obligativitatea vaccinării”, a declarat marți Sally Bolton, directorul general al All-England Club, citată de ESPN și Yahoo Sports. „Vaccinarea Covid nu va fi o condiție de intrare la campionat în acest an”.

Statutul lui Djokovic pentru Wimbledon nu era cunoscut până acum

Până la anunțul făcut marți de All-England Club, nu era sigur că Djokovici, care nu este vaccinat cu serurile experimentale Covid, va fi lăsat să concureze la Wimbledon - mai ales după ceea ce s-a întâmplat la Australian Open la începutul anului.

În ianuarie, Djokovici nu a fost lăsat să concureze la Australian Open din cauza politicii guvernului de la Melbourne privind vaccinarea obligatorie și universală. Deși inițial i s-a acordat o „scutire pe motive medicale” care i-ar fi permis să joace pentru că tocmai trecuse prin boală cu câteva săptămâni mai devreme și avea imunitate naturală, încăpățânarea regimului exclusiv pe vaccinare (precum și descoperirea mai multor formulare pe care Djokovici a susținut că echipa sa le-a completat incorect) l-au împiedicat să intre în Australia. El a fost reținut imediat după aterizarea la Melbourne, poliția de frontieră anulându-i viza și, o săptămână mai târziu, o a doua decizie judecătorească impunându-i să plece din Australia.

Djokovici, în vârstă de 34 de ani, a câștigat 20 de turnee de Grand Șlem. El s-a străduit să îl câștige și pe al 21-lea și să stabilească un nou record de Grand Șlem la US Open, în septembrie 2021, dar Daniil Medvedev l-a împiedicat, învingându-l în finală. Această înfrângere l-a împiedicat pe Djokovici să intre în istorie bifând și Marele Șlem calendaristic, întrucât în 2021 câștigase Australian Open, French Open și Wimbledon, lipsindu-i doar victoria de la US Open.
 
Vaccinatul Rafael Nadal a sfârșit prin a stabili recordul de Grand Șlem în ianuarie, când a câștigat Australian Open 2022, ceea ce a reprezentat a 21-a sa victorie de Grand Șlem.
 
Dar victoria obținută prin eliminarea principalului său rival pe criteriul (ne)vaccinării nu l-a ținut pentru mult timp. Același „vaccin” experimental care i-a deschis porți i le-a și închis în nas, printr-o posibilă reacție adversă: Rafael Nadal s-a prăbușit pe teren la finala turneului Indian Wells, după ce a simțit o durere ca de ac înfipt în inimă
 
Cu toate că nu s-a vaccinat cu serurile experimentale Covid, nici Novak Djokovici n-o duce prea bine: la finala Serbia Open jucată chiar în duminica Paștilor, el a fost silit să cedeze în fața rusului Andrei Rublev, acuzând o misterioasă lipsă cronică de energie

În același timp în care Wimbledon le permite jucătorilor nevaccinați să concureze fără carantină, a interzis jucătorilor ruși și bieloruși să participe la turneu din cauza continuării invaziei ruse în Ucraina. În consecință, Daniil Medvedev (nr. 2 mondial), Andrei Rublev (nr. 8), Arina Sabalenka (nr. 4), Anastasia Pavliucenkova (nr. 15) și Victoria Azarenka (nr. 17) nu vor fi lăsați să concureze din simplul motiv al naționalității lor. Dacă până la începutul anului 2021 era practicată discriminarea pe criterii de vaccinare, iată că a venit timpul să fie aplicată discriminarea pe criterii etnice sau politice. Când va mai fi vorba în sport doar despre sport?