ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul la adresa statuilor și simbolurilor României din Transilvania nu se mai oprește. După Oradea, cu Mihai Viteazul eliminat ilegal pentru „reamenajarea” centrului, urmat apoi, cu același pretext, de statuia lui Avram Iancu la Turda, eliminat chiar la 150 de ani de la moartea sa, apoi tot Mihai Viteazul și Istoria României la Sfântu Gheorghe, Eroii Armatei Române la Carei, Crucea și Eroii Anticomuniști la Deva și Crucea și Martirii ardeleni la Cluj Napoca, situație stopată, din fericire, la presiunea opiniei publice.

Acum o lună STATUIA LUI IULIU MANIU era dărâmată tot acolo cu un excavator, cu numai 10 zile înainte de a avea loc comemorarea a 70 de ani de la moartea sa martirică în închisoarea Sighet. După scandalul național, primarul nesimțit Emil Boc și-a cerut scuze și l-a pus la loc.

Tot la Cluj-Napoca aminteam cum CONSERVA UNGUREASCĂ Emil Boc dă pe-afară: Statuia lui Baba Novac, restaurată la Cluj numai cu condiția schimbării inscripției că a fost ucis și torturat de unguri

Coincidență, la București tot un maghiar, după mamă, Alexandru Florian de la Institutul Elie Wiesel, voia să demoleze bustul filosofului-martir Mircea Vulcănescu!

Aflăm acum că, la fel ca în cazul Crucii Martirilor Ardeleni, tot o firmă maghiară continuă „opera” eliminării monumentelor românești din Transilvania, respectiv Cluj-Napoca, după cum semnalează Buletin de Carei cu trimitere la dezvăluirile publicate de ziarul clujean Făclia, pe care le reproducem în continuare.

Scopul acestor demersuri sunt desprinse din istoria neagră a României. La intrarea trupelor horthyiste în Transilvania ocupată, primele victime au fost preoții ortodocși - mulți hăcuiți cu baionetele - și statuile: Ce au făcut ungurii când au intrat în Oradea? Au demolat statuia lui EMINESCU. FOTO cu sculptura distrusă și ce spunea Octavian Goga despre primul bust al lui Eminescu în Transilvania română

Iată dezvălurile ziarului Făclia: După ce reamplasarea fără soclul original a Grupului statuar Școala Ardeleană în contextul lucrărilor de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca a stârnit nemulțumiri, o altă veste legată de bustul unui mare savant român de pe aceeași stradă șochează lumea academică și științifică în mod special și opinia publică în general.

Echipa de proiectanți condusă de Macalik Arnold Ernő (n. 1972) a eliminat de pe strada Mihail Kogălniceanu bustul unui mare savant român de al cărui nume se leagă pe de o parte Universitatea „Babeș-Bolyai” iar pe de altă parte unul dintre cele mai performante colegii din România.

Proiectul de „Amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” a fost realizat de firma Mossfern Arhitectură condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő. Coautori ai proiectului sunt Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel,  Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József. Proiectul a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional organizat în 2018 și la care au participat mai multe firme de arhitectură și arhitecți. Iată strada pustiită de valorile românești:

Proiectul a prevăzut ca statuia Școala Ardeleană să fie amplasată pe strada Mihail Kogălniceanu direct la nivelul solului, fără soclu. Același proiect mai prevede eliminarea definitivă a bustului marelui savant român Emil Racoviță.

Bustul a fost dezvelit în anul 1993 în fața Colegiului Național „Emil Racoviță” în cadrul unui demers exclusiv al acestei școli. Totodată, toate costurile aferente realizării acestui monument au fost suportate de absolvenții „racovițiști” ca omagiu adus patronului spiritual al școlii. Cei implicați în realizarea monumentului dedicat lui Emil Racoviță au ales strada Mihail Kogălniceanu ca loc de amplasare a bustului pentru a fi în fața școlii care-i poartă numele iar pe de altă parte pentru că pe această stradă se află universitatea pe care marele savant a condus-o în perioada interbelică.

După inaugurare, Monumentul Emil Racoviță a devenit locul de întâlnire al absolvenților prestigioasei școli clujene.

Bustul lui Emil Racoviță a fost demontat anul trecut în contextul demarării lucrărilor de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu, fiind apoi depozitat de către muncitori în gangul Colegiului „Emil Racoviță”. Deși reprezentanții școlii au cerut atât Direcției de Cultură Cluj cât și municipalității clujene să găsească o soluție pentru ca monumentul marelui savant să rămână în fața unității de învățământ pentru a avea vizibilitate și a i se putea acordat în acest fel respectul cuvenit, răspunsurile au fost că proiectul de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu realizat de echipa lui Macalik Arnold Ernő nu include bustul lui Emil Racoviță.

Totodată s-a sugerat conducerii școlii să găsească o soluție pentru a fi amplasat în curtea unității de învățământ. Cum incinta școlii este destul de mică, nu poate fi vorba de amplasarea unui astfel de monument aici.

Făclia a încercat să afle dacă într-adevăr proiectul de reamenajare urbană din acea zonă elimină bustul lui Emil Racoviță.

Informațiile obținute confirmă că marele savant nu va mai avea monument pe strada Mihail Kogălniceanu.

Reprezentanți ai Direcției de Cultură Cluj care nu au dorit să li se facă public numele au declarat că s-a considerat că monumentul lui Emil Racoviță nu corespunde noului concept al străzii și că trebuie eliminat.

Prin urmare, dacă Primăria nu va interveni pentru a bloca planul firmei de arhitectură condusă de Macalik Arnold Ernő cu privire la simbolurile românești de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca, bustul marelui savant român Emil Racoviță va rămâne cel mai probabil în beciul școlii ce îi poartă numele.

Felul în care arhitecții s-au raportat la cele două simboluri românești de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca este alarmant. În cazul Grupului Statuar Școala Ardeleană s-a ales să se renunțe la soclu, ceea ce a făcut ca după instalarea monumentului direct pe pavaj cei trei corifei să arate ca niște milogi în mijlocul străzii. În cazul lui Racoviță, măsura a fost și mai dură: eliminarea definitivă.

Anul acesta se împlinesc 165 de ani de la nașterea marelui savant care a fost și președintele Academiei Române! Integral la Făclia

Alte lucrări câștigate și realizate de Macalik Arnold Ernő:

Restaurarea castelului de la Ilia – casa natală a principelui Gabriel Bethlen
2000 – Biserica reformată Buza
2003 – Centrul de Cercetare și Observare Biologică, Senetea
2004 – Reabilitare castel Karolyi, Carei
2004-2007 – Restaurare la Catedrala Sf. Mihail Alba Iulia
2004-2006 – Restaurarea la mănăstirea paulină Teiuș
2005 – Reabilitare – casa natală Matei Corvin – Cluj
2007 – Restaurare la palatul episcopal romano-catolic Alba Iulia
2010 – Sediul central Universitatea Sapientia Cluj
2011-2013 – Reabilitare imobil neobrâncovenesc – Cluj
2011-2012 – Restaurare cor și sanctuar, Catedrala Sf. Mihail Alba Iulia
2011-2016 – Reabilitare palatul Vulturul negru, Oradea
2010 – Reabilitarea casa Duna – Rimetea
2010-2013 – DIGI Media Center – București, Bdul Panduri nr. 71
2010-2016 – Clădiri de birou sediile regionale ale companiei rcs&rds
2015-2016 – Reabilitare și restaurare palat Groszmann – Arad
2016 – Sediul central Banca Transilvania – Cluj
2018 – Reconversie clădire de învățământ – sediul Primăriei Siculeni
2019 – Amenajarea urbană Kogălnicanu, intervenție pe 9 străzi în centrul istoric al orașului
2019 – Construire mănăstire paulină – Băile Harghita

VIDEO FĂCLIA CU STRADA FĂRĂ EMIL RACOVIȚĂ, LA CLUJ-NAPOCA:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews