ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ionuț Cristache, realizatorul emisiunii ”România9”, de la TVR 1, a câștigat procesul de 100.000 de euro cu Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas. Liiceanu a intentat un proces împotriva jurnalistului la finalul lui 2017, iar sentința a venit abia acum. Deși l-a avut martor și pe Andrei Pleșu, Liiceanu a pierdut procesul.

Decizia a fost dată marți, 2 iunie, de Tribunalul București, Secția a III-a civilă, instanța respingând cererea ca nefondată. Deși Humanitas a solicitat reexaminarea taxei judiciare de timbru, contestația a fost respinsă de instanță, reclamanții fiind obligați să-i plătească jurnalistului cheltuielile de judecată de 5580,03 lei, scrie Q Magazine.

Totul a început în 2017, în 26 decembrie, când Gabriel Liiceanu a publicat în Contributors.ro un articol intitulat „Scuipați aici!” TVR în era infractorilor. Scriitorul critica emisiunea „România9”, spunând, între altele, că „domnul Costache (n.red. Cristache) are, se pare, un proiect TV compact cu crema infractorilor, cărora, uneori, li se adresează cu domnule premier, lăsând să se înțeleagă că invitatul e acolo, în fața lui, în calitate de prim-ministru, nu de infractor”.
 
După apariția editorialului, Ionuț Cristache a publicat un text pe contul său de Facebook, în care spunea: „Nu cred să existe ceva mai onorant. Și o înjurătură din partea domniei sale am considerat-o întotdeauna o binecuvântare și, deși s-a produs, tot nu-mi vine a crede! (…) Sunteți invitatul meu oricând binevoiți a veni! Am o mică rugăminte totuși, dacă-mi este îngăduit! Să trimiteți înainte un scuipat, ca să știu că sosiți!”

La începutul procesului, Andrei Pleșu avea calitatea de martor din partea lui Liiceanu, însă, la scurtă vreme, scriitorul s-a retras. Reclamanții au venit cu un alt martor în instanță. 

„Martorul din partea domnului Liiceanu a susținut plin de suspine în sala de judecată cât de mult a suferit filosoful. O doamnă de la Humanitas povestea cât de afectați au fost și cititorii editurii de aceste contre publice. Avocatul dumnealor arăta că eu sunt generatorul de caz, de conflict, când, de fapt, totul era fix invers. Avocatul meu a declarat în fața instanței că eu doar m-am apărat”, a declarat Ionuț Cristache pentru Q Magazine.
 
Gabriel Liiceanu a mai suferit o înfrângere usturătoare în justiție, la finele anului trecut, când a pierdut procesul cu ziarul „Evenimentul zilei” și jurnalistul Victor Roncea în care cerea  „daune morale” de 50.000 de euro pentru articolul privind ”Afacerea Humanitas”. Victor Roncea publicase în premieră în EVZ documente de la înființarea Grupului pentru Dialog Social, care dovedeau aportul direct al lui Silviu Brucan, ca membru de conducere al Consiliului Frontului Salvării Naționale, și al lui Andrei Pleșu, ca ministru al Guvernului Iliescu – Roman, la fondarea și înzestrarea GDS cu bunuri valoroase ale statului român, între care somptuosul sediu din Calea Victoriei 120.