ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ȘTIREA VIDEO ȘI O TRANSMISIE ÎN DIRECT DIN ZONĂ MAI SUS

ACTUALIZARE: Președintele Iranului Ebrahim Raisi a fost ucis după ce un elicopterul în care se afla s-a prăbușit duminică într-o regiune îndepărtată a țării, a anunțat presa de stat.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, ministrul său de externe, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian și însoțitorii lor au fost găsiți morți după ce salvatorii au descoperit locul prăbușirii elicopterului luni dimineața devreme.

Agenția de știri de stat, Mehr, a relatat că „toți pasagerii elicopterului care îi transporta pe președintele iranian și pe ministrul de externe au fost martirizați”.

Un oficial iranian de rang înalt a confirmat, de asemenea, pentru Reuters că Raisi a fost găsit ucis în epavă, după ce presa de stat a raportat luni dimineață că nu exista „niciun semn de viață” la locul prăbușirii.

„Președintele Raisi, ministrul de externe și toți pasagerii din elicopter au fost uciși în accident”, a declarat pentru Reuters oficialul iranian de rang înalt.
 
Președintele se întorcea dintr-o vizită oficială de la granița cu Azebaidjan, pentru inaugurarea unui baraj cu președintele azer. Știrea confirmă presupunerile de ieri ale presei: Președintele Iranului ar fi murit! - ACTUALIZARE din presa iraniană. Israelul susține că a fost un asasinat. MOSSAD? Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbușit în cursul zilei - VIDEO / ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ
 
Raisi s-ar fi aflat într-un elicopter Bell 212 de fabricație americană în momentul prăbușirii, a anunțat presa de stat.
 
O captură-video de la plecarea spre barajul vizitat îl înfățișează pe președinte în elicopter împreună cu un imam: 
Agenția oficială de știri iraniană INRA a declarat că Raisi călătorea într-un convoi de trei elicoptere când cel prezidențial s-a prăbușit în apropierea orașului Jolfa, la aproximativ 375 de mile nord-vest de Teheran.

Primele filmări și imagini de la locul prăbușirii au arătat resturi împrăștiate și părți desprinse din elicopter, potrivit New York Times.

De asemenea, Reuters a relatat că elicopterul ar fi ars complet după ce s-a prăbușit.


Conform legislației iraniene, prim-vicepreședintele țării, Mohammad Mokhber, ar urma să preia rolul de președinte pentru o perioadă de custodie de 50 de zile, moment în care trebuie organizate alegeri pentru a alege succesorul lui Raisi.

Dar adevărata dramă a succesiunii s-ar concentra în jurul celui care va fi următorul lider suprem al Republicii Islamice, rol deținut în prezent de Imamul Sayyid Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani. Acesta ar putea fi chiar fiul lui, Mojtaba.
 
Citiți noi ACTUALIZĂRI în alte articole pe ActiveNews.
 
BIOGRAFIE
 
Agenția turcă Anadolu i-a creionat biografia președintelui decedat:
 
Cunoscut ca jurist și personalitate religioasă, președintele iranian decedat Ebrahim Raisi s-a născut la 14 decembrie 1960, la Mashhad. După revoluția din 1979, și-a început cariera de procuror în 1981.

Urcând rapid în funcție, Raisi a devenit procuror general adjunct al Teheranului la doar 25 de ani.

Raisi a făcut parte dintr-un comitet format din 4 membri care, la indicațiile liderului revoluționar iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis sentințele de condamnare la moarte pentru opozanții regimului încarcerați în 1988.

După moartea lui Khomeini și în timpul mandatului lui Ali Khamenei, Raisi a urcat rapid treptele în funcțiile de stat. A fost procuror general al Teheranului între 1989 și 1994.

În 1994, Raisi a fost numit șef al Organizației Inspectoratului de Stat, funcție pe care a deținut-o timp de 10 ani.

În 2004, Raisi a fost numit primul adjunct al șefului sistemului judiciar. Ulterior, a devenit procurorul general al Iranului în 2014 și a fost numit de Khamenei în funcția de șef al Sanctuarului și Fundației Imam Reza din Mashhad în 2016.

Raisi a candidat, de asemenea, la alegerile prezidențiale din 19 mai 2017, dar a pierdut în fața președintelui în exercițiu de atunci, Hassan Rouhani.

În urma demiterii ayatollahului Amoli Larijani din funcția de șef al sistemului judiciar și a numirii acestuia în funcția de șef al Consiliului de Discernământ al Expedienței de către Khamenei, Raisi a preluat postul vacant de șef al sistemului judiciar în martie 2019.
 
La alegerile prezidențiale din 18 iunie 2021, Raisi a câștigat cu o diferență mare, obținând 62% din voturi, devenind astfel cel de-al 8-lea președinte al Iranului.

La începutul acestei zile de luni, președintele Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian și însoțitorii lor au fost declarați morți după ce elicopterul lor s-a prăbușit duminică după-amiază în provincia Azerbaidjanul de Est din nord-vestul Iranului.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Elicopterul în care se află președintele iranian Ebrahim Raisi și alți oficiali, între care ministrul de externe, a fost localizat pe un munte din nord-vestul Iranului, au anunțat luni serviciile de salvare, estimând că situația "nu este bună" pentru a găsi supraviețuitori, informează Știripesurse.

"În acest stadiu nu există niciun semn care să indice că pasagerii elicopterului sunt în viață", a anunțat televiziunea iraniană după localizarea aparatului de zbor.

"Elicopterul președintelui a fost localizat. Echipele de salvare se apropie de locul accidentului (...) Situația nu este bună", a declarat șeful Semilunii Roșii, Pirhossein Koolivand.

Elicopterul a fost implicat duminică într-un accident într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului. La bordul aparatului de zbor se aflau mai mulți oficiali, inclusiv președintele Ebrahim Raisi și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.
 

Declarațiile oficialilor iranieni și relatările din mass-media locale sugerează o prăbușire a elicopterului, care făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere ce transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul țării. Două dintre elicoptere au aterizat fără probleme în orașul Tabriz.