ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PS Damaschn Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a suferit un AVC in cursul săptămânii trecute. Potrivit informațiilor, ierarhul ar fi avut un accident vascular cerebral și este internat in spital, transmite Știri din Bucovina. DOUĂ ACTUALIZĂRI MAI JOS

„Marți, PS Damaschin a suferit un AVC. Starea de sănătate nu este una foarte bună. Sunt zvonuri care circula si se vede absența Prea Sfinției Salve. Am auzit și eu că este internat în spital. Chiar dacă este bine sau grav, normal ar fi să facem rugăciune neîncetată și să fim alături”, a spus o față bisericească pentru Știri din Bucovina.
 
Deocamdată nu a fost emis un comunicat de presa referitor la starea de sănătate a PS Damaschin  de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

„PS Damaschin Dorneanul, în vârstă de 42 de ani, este unul din cei mai apreciați și iubiți ierarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.”, mai scrie sursa citată în contextul în care Arhiepiscopia are doar doi ierarhi.
 
Vom reveni pe măsură ce vom avea mai multe date.
 
 

ACTUALIZAREA 1: AR FI DOAR EPUIZAT DAR TREBUIE SĂ STEA ÎN CASĂ O LUNĂ DE ZILE

Viceprimarul comunei sucevene Dornești, Constantin Luchian, care este tatăl Preasfințitului Damaschin Dorneanul, a spus pentru ȘtiridinBucovina.ro că ierarhul are probleme de sănătate și se află în repaus, precizând că nu din cauza unui AVC așa cum s-a vehiculat inițial.

PS Damaschin nu este internat in spital ci se afla la chilia unde își duce viața de zi cu zi. În luna ianuarie 2023, ierarhul s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava cu o viroză respiratorie. Saptamana trecuta, PS Damaschin a făcut investigații la Spitalul Municipal Rădăuți.

În rândul unor preoți au circulat în ulttimele zile zvonuri că episcopul vicar ar fi suferit un accident vasculat cerebral. Credincioșii au remarcat lipsa PS Damaschin la slujbele religioase de duminică și de Izvorul Tămăduirii.

Constantin Luchian a arătat că în urma unor analize efectuate la Spitalul Municipal Rădăuți, cadrele medicale i-au prescris  fiului său medicamente și o perioada de liniște de patru săptămâni.

„I s-a făcut rău în timpul slujbei de la Catedrala din Fălticeni. Chiar dacă credincioșii nu au simțit această situație critică mai ales în timpul cuvântului de învățătură, preoții și-au dat seama. Așa ne-a spus nouă. L-a sunat imediat după ce s-a terminat slujba religioasă pe doctorul Gavrilovici, care însă avea telefonul închis și am decis să vină la Rădăuți la spital. A lucrat foarte mult, cred că este vorba și de epuizare, a vrut să termine o carte la care a lucrat intens, a fost Postul Paștelui, un post aspru apoi, a ținut slujbe, a spovedit și împărtășit. Trebuie să stea departe de slujbe și de elevi și studenți patru săptămâni. In tot acest timp trebuie să ia medicamente. S-a spus că este vorba de o boală la o ureche…” ne-a spus tatăl Preasfinției Sale, Damaschin Dorneanul.

Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, arhimandritul Nectarie a ținut să precizeze că PS Damaschin nu a suferit un AVC, fără a preciza detalii. „Nu a avut AVC. Este acasă.” sustine starețul Nectarie care este un apropiat al PS Damaschin.

ACTUALIZAREA 2: DOAR CÂTEVA ZILE

Arhiepiscopia susține altceva față de tatăl ierarhului. Într-un comunicat de presă târziu, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților afirmă:

„Întrucât în spațiul public au apărut diverse informații, neverificate consistent, despre starea de sănătate a PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei noastre, doresc să precizez că acestea sunt inexacte și supralicitează acest subiect.

De aceea, Vă transmitem că PS Damaschin Dorneanul nu s-a simțit bine în timpul Sfintei Liturghii din ziua de luni, a doua zi de Înviere. În urma acestei stări a avut o serie de investigații medicale la spitalul municipal „Sf. Cosma și Damian” din Rădăuți. Aceste investigații au arătat că nu este afectat în nici un fel sistemul nervos central, astfel ipoteza unui AVC este nu doar inexactă ci și neverosimilă.

Ca urmare, vă comunicăm că PS Damaschin Dorneanul este acum sub tratament, se simte mai bine și, deși a suspendat pentru câteva zile activitatea de la birou, lucrează de la chilie.

Mulțumindu-vă pentru disponibilitatea și dorința de a clarifica acest subiect, precum și pentru grija pe care o manifestați față de Biserică și slujitorii ei, Vă rog să vă actualizați aceste informații.

Dumnezeu să binecuvinteze toată lucrarea dumneavoastră cea bună!”

Amin!