ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Persoanele vaccinate par să se îmbolnăvească de coronavirus într-o proporție surprinzător de mare. Cu toate acestea, nu este foarte clar care este frecvența exactă a îmbolnăvirilor și nici nu se știe cu certitudine care este probabilitatea ca aceste persoane să răspândească virusul altora. De asemenea, se constată o îngrijorare tot mai mare legată de faptul că persoanele vaccinate ar putea fi mai vulnerabile la forme grave ale bolii decât se credea până acum, se arată într-un articol publicat pe site-ul Bloomberg. Redăm mai jos câteva pasaje din articolul menționat.

Se observă o penurie de studii științifice cu răspunsuri concrete, ceea ce face ca factorii de decizie publică și directorii de companii să elaboreze planuri bazate pe informații fragmentate. În timp ce unii reînnoiesc ordinele privind purtarea măștilor sau întârzie redeschiderea birourilor, alții invocă lipsa de claritate pentru a justifica menținerea situației actuale. Totul poate părea o adevărată harababură.

„Trebuie să fim sinceri cu privire la ceea ce știm și la ceea ce nu știm”, a declarat Tom Frieden, fost director al Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) și director al organizației non-profit Resolve to Save Lives. „Sunt câteva lucruri pe care le putem spune cu certitudine. Unul dintre acestea e că problema este dificil de abordat.”

În lipsa unor mesaje clare de sănătate publică, persoanele vaccinate rămân dezorientate cu privire la modul în care trebuie să se protejeze. În loc de răspunsuri, a apărut o serie de studii de caz care oferă imagini oarecum diferite asupra infectărilor post-vaccinare

„Este destul de clar că avem mai multe cazuri de infectare post-vaccinare acum”, a declarat Monica Gandhi, expert în boli infecțioase la Universitatea California, San Francisco. „Cu toții cunoaștem pe cineva care a trecut prin asta. Dar nu avem date clinice consistente.”

Unul dintre cele mai cunoscute focare în rândul persoanelor vaccinate a fost înregistrat în micul oraș de coastă Provincetown, Massachusetts, unde mii de persoane vaccinate și nevaccinate s-au adunat pe ringul de dans și la petreceri în weekendul de 4 iulie pentru a marca sărbătoarea națională americană - și ceea ce părea a fi un punct de cotitură în pandemie. Aproximativ trei sferturi din cele 469 de cazuri de infectare au fost din rândul persoanelor vaccinate.
 
 

Autorii unui studiu de caz realizat de CDC au declarat că acest lucru ar putea însemna că aceștia au fost la fel de predispuși să transmită Covid-19 ca și cei nevaccinați. Incidentul a determinat CDC să revină asupra unei recomandări pe care o emisese cu doar câteva săptămâni mai devreme și să îi îndemne din nou pe cei vaccinați să poarte mască în anumite medii.

Între timp, un studiu de caz al CDC publicat recent, mult mai amplu, privind cazurile de infectare din statul New York a relevat că numărul îmbolnăvirilor post-vaccinare a crescut constant din luna mai, reprezentând aproape 4% din cazuri la jumătatea lunii iulie. 

Însă un alt studiu de caz al CDC, realizat în Colorado, a arătat că rata infectărilor post-vaccinare într-un singur județ, Mesa, a fost semnificativ mai mare decât în restul statului - de 7%, față de aproximativ 5%.

Cercetările efectuate în Israel par să susțină ideea că protecția împotriva unor forme grave ale bolii scade în lunile de după inoculare și, mai recent, că îmbolnăvirile post-vaccinare pot duce în cele din urmă la o creștere a spitalizărilor.

Deocamdată, există pur și simplu mai multe întrebări decât răspunsuri. Sunt cazurile de infectare post-vaccinare în creștere din cauza variantei Delta, a scăderii imunității sau a revenirii la viața normală? Sunt persoanele vaccinate mai vulnerabile la forme grave ale bolii decât se credea anterior? Cât de frecvente sunt infectările post-vaccinare? Oricine poate formula propriul răspuns.

„În general, se întâmplă că trebuie să luăm decizii de sănătate publică pe baza unor date imperfecte”, a declarat Tom Frieden. „Dar sunt pur și simplu multe lucruri pe care nu le știm.”