ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pandemia de coronavirus a trecut, dar nostalgicii restricțiilor s-au transformat în „negaționiști”: ei neagă dispariția pericolului și amenință cu revenirea valurilor de îmbolnăviri la toamnă. E și cazul bine-cunoscutului ne-medic ne-specialist Octavian Jurma, care-și înfricoșează fanii pe Facebook cu valul 6 programat în august, în timp ce îndeamnă la continuarea purtării măștilor, la accelerarea campaniei de vaccinare, la „screening epidemiologic” la intrarea în țară și la procurarea de antivirale, în special Paxlovid („Paxlovid este chiar mai important in Romania, unde populatia este foarte refractara la vaccinare”, ne spune el dojenitor. Nu vreți Pfizer? Comandați în massă Paxlovid, că tot cu „P” începe...). Practic, influencer-ul cu ifose de cercetător gândește încă într-o logică de război cu „inamicul invizibil”, cu atât mai invizibil cu cât nici nu mai există.

„Din pacate singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru ca cea din 2020 este bine mersi si produce noi tuplini intr-un ritm ametior.

De la 8 martie 2022 pana acum pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virusii) dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri)”, a scris Octavian P. Jurma într-o postare pe Facebook.

El îi îndeamnă pe urmăritorii săi virtuali să poarte în continuare masca - despre care studii recente au revelat că este dăunătoare - și să se vaccineze cu cel puțin 3 doze de ser experimental, după ce dozele anterioare și-au dovedit ineficiența în a combate pandemia și eficiența în a genera reacții adverse invalidante sau mortale. Totul, în numele noii sperietori naționale: valul 6, programat să ia startul la finele lunii august - cam când e canicula mai mare - și începutul lunii septembrie.

„Valul 6 este aproape o certitudine in toamna si va debuta probabil la finalul lunii august (...) Este o situatie similara cu cea de anul trecut in care am asistat la o "diversificare" in primavara cu aparitia variantelor Alpha, Gamma si Beta pentru ca in final Delta si Omicron sa produca valurile de toamna. Diferenta principala este ca acum in loc de tulpini candidate avem ramuri intregi candidate la urmatorul val de toamna”, precizează Jurma.
 
Problema e că amenințarea cu un îndepărtat val de morți „pandemice” începe să pălească în fața înmulțirii numărului de morți subite de infarct, AVC sau cheaguri de sânge la oameni tineri sau în putere din toate județele țării. Simple „coincidențe”? Mai vorbim până „la toamnă”, când lumea s-ar putea să aibă alte preocupări mai copleșitoare decât litania „numărului de cazuri” de gripă...

Al treilea an în care ni se propune reîncălzirea unei ciorbe expirate - și unii încă o mai gustă!
 
(de)Formatorul de opinie vine și cu o soluție - aceeași veche „soluție” - la problema tot de el enunțată: 

„Ce am putea face sa prevenim un nou dezastru in toamna? Exact ceea ce ar fi trebuit sa facem vara trecuta ca sa prevenim dezastrul din toamna trecuta.

Aceasta ar insemna pastrarea mastilor in interior, accelerarea campaniei de vaccinare si screening epidemiologic la intrarea in tara pentru a intarzia importul noilor versiuni. La acest masuri minimale poate fi adaugata si procurarea din timp a noilor antivirale in special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalitatii in tarile cu rata mare de vaccinare”.
 
Nu se poate ajunge la rezultate diferite fără a folosi metode diferite 

Singurul aspect care îi „scapă” cercetătorului este că nu poți ajunge la rezultate diferite folosind aceleași metode. Îndemnând la perpetuarea restricțiilor naționale și a măsurilor individuale de „protecție” care promiteau anul trecut să evite un val mare de infectări la toamnă, Jurma nu face decât reclamă pentru repetarea unor metode care au dat greș nu o dată. Și în toamna lui 2020, și în toamna lui 2021, s-a ajuns într-o situație critică în ciuda măștilor și a vaccinurilor și a măsurilor de control/condiționare a libertății de mișcare. De ce ar trebui repetat un scenariu care s-a dovedit falimentar, în numele unei amenințări care ni se flutură de fiecare dată indiferent de ce vrem și/sau facem noi? Numai Jurma și alții ca el ar putea să ofere un răspuns. Problema e că ei continuă să facă ce știu mai bine chiar și fără a da un răspuns, sau, mai precis, fără a fi trași la răspundere.