ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preotul Dan Damaschin, cunoscut pentru ajutorul dat miilor de copii săraci din județele Moldovei, a primit o factură la gaze de 17.000 de lei pe luna decembrie la unul din centrele sociale ale asociației pe care o conduce, adică de aproape 6 ori mai mult decât cu un an în urmă, deși consumul a rămas neschimbat. Este vorba de un centru unde sunt cazați elevi buni la învățătură, pe care părinții nu-i pot întreține ca să poată merge la școală, în oraș.

„Eu nu știu ce să fac în clipa de față, o factură de 17.000 de lei care trebuie plătită mă pune în situația de a nu mai da mâncare copiilor sau să stăm în frig pentru că gramul de aur este mai ieftin decât kilowatul de la calorifer. Imaginați-vă că pe lângă cele două centre mai sunt încă vreo 5 case pentru mame și vreo 25 de garsoniere cu mame singure, îmi imaginez ce va fi zilele acestea când sute de mame vor veni la spital să se plângă că nu au cu ce plăti curentul sau gazul”, a declarat preotul Dan Damaschin pentru Știri de Iași

În Centrul „Sfinții Cosma și Damian” sunt cazate 40 de fete, eleve și studente din comunele județului Iași, care nu ar fi avut nici o șansă la educație fără sprijinul părintelui Damaschin. Aici li se oferă cazare, hrană, îmbrăcăminte și rechizite. Fetele învață la licee și facultăți din Iași și sunt cazate aici cu condiția să nu aibă media mai mică de 9.

Părintele Damaschin a dat mai multe detalii într-o postare pe Facebook, unde a indicat și metodele prin care doritorii pot face donații:

„S.O.G, nu S.O.S! SALVAȚI OAMENII DE GAZE!

Oare copiii celor care au făcut prețul la energie – nici nu mă interesează c-or fi fabricanți, distribuitori sau oameni politici ce coordonează niște instituții abilitate să protejeze populația, mă întreb încă o dată, oare mănâncă vânt și soare? Stau și tremură clănțănind din dinți cu păturile lor cu puf de pinguin? Sau pe spatele orfanilor mei, lipsindu-i de mâncare și de haine își fac salarii de zeci de mii de euro și, asemeni unor hiene așteaptă să crăpăm unul câte unul, pentru a ne vinde pielea?

Poate că dumneavoastră, oamenii buni care ne-ați sprijinit dintotdeauna, nu ne veți lăsa să se întâmple nu știu ce nenorocire, cel puțin cu acești copii pe care îi iubim atât de mult și care merită tot ce-i mai bun.

Dar cu ceilalți 10.000 ai noștri și cu sutele de mii din toate cătunele abandonate de regulile verzi ale U.E. cum rămâne?

Am sentimentul că-n istoria asta zbuciumată a neamului omenesc au mai existat personaje care au făcut politici de tipul – „După noi potopul”, dar poate învățăm de la ei că nu e bine să batjocorești sărmanii și orfanii și să te joci... cu gazul.

Domnul Iisus Hristos să dăruiască tuturor sărmanilor noștri putere și căldură aducătoare de speranță! (...)

Asociația ,,Glasul Vieții”

Cont: Banca Transilvania

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (RON)

COD SWIFT: BTRLRO 22

RO49BTRLEURCRT00W8759401 (EURO)

RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (USD)

RO17BTRLGBPCRT00W8759401 (LIRE)

Paypal: pr.dandamaschin@yahoo.com”, a scris preotul Dan Damaschin. 
 
Din păcate, situația nu este una singulară. După cum ActiveNews a relatat, o biserică ortodoxă din Cluj-Napoca a primit o factură de 32.714 lei la gaz pentru o lună de iarnă, parohul acesteia estimând că ar fi fost taxat cu 1.000 de lei pe zi pentru a ajunge la totalul acesta, deși consumul lăcașului de cult a rămas același ca în alți ani, doar prețurile explodând pe facturi. Iar ceea ce au pățit bisericile au pățit, la rândul lor, și consumatorii individuali. Nu mai departe de astăzi, un pensionar din Lugoj s-a sinucis după ce a văzut că noua factură la curent era mai mare decât banii pentru hrană și necesități pe o lună întreagă. Incidentul de astăzi ne duce cu gândul la citatul biblic „Ce va da omul în schimb pentru viața sa?”, cu observația amară că, uneori, costul facturilor la utilități ajunge să fie mai mare decât nivelul cheltuielilor aferente traiului, oamenii fiind puși să aleagă între primul și al doilea. O alegere imposibilă...