Părintele Paroh Dr. Ioan Dură, Protopopul Țărilor de Jos, a primit distincția Crucea Patriarhală din partea Patriarhiei Române

Părintele Dr. Ioan Dură, ctitorul celei mai vechi parohii ortodoxe române din Țările de Jos, parohia „Sfântul Grigorie Teologul”, cu sediul actual în Schiedam/Rotterdam, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală pentru clerici, „ca semn de prețuire pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare bisericii și societății”. Crucea Patriarhală și diploma care o însoțește i-au fost înmânate Părintelui Ioan de Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Europei Occidentale și Mitropolit al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, în cadrul unei ceremonii desfășurate la 17 octombrie 2021, în biserica parohială, după oficierea Sfintei Liturghii Arhierești și a binecuvântării artoselor în cinstea pomenirii Sfântei Cuvioase Parascheva de la Iași, al cărei praznic a fost sărbătorit.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif a făcut o paralelă între Pilda Semănătorului de la Sfânta Evanghelie și roadele de credință și râvnă duhovnicească care au încununat activitatea Părintelui Ioan, arătând că distincția oferită este un omagiu adus „celor 40 de ani de activitate pastorală, de jertfă preoțească”. Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a adus un elogiu familiei personale, dar și celei duhovnicești ale Părintelui Ioan, exprimându-și admirația și bucuria față de acestea. Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif a subliniat cele mai importante repere din activitatea Părintelui Ioan, a transmis un mesaj de „sănătate și întărire în fapta cea bună” și a încheiat cu binecunoscuta urare „Vrednic este!”
Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a înmânat, totodată, doamnei preotese Christina Dură, din partea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, „Diploma Omagială în Anul Omagial al Pastorației Părinților și Copiilor” și Medalia omagială a acestui an, cu icoana Sfinților Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, pentru meritele dânsei în promovarea și susținerea valorilor creștine, a familiei și a activităților filantropice.
Părintele Ioan a mulțumit pentru înalta distincție care i-a fost acordată și, evocând cuvintele de învățătură pe care le-a primit de la doi mari duhovnici pe care i-a cunoscut personal, Părintele Paisie Aghioritul și Părintele Cleopa, a vorbit despre roadele duhovnicești pe care le-a dobândit în cele patru decenii de slujire, despre împlinirile cu care a fost răsplătită activitatea sa de preot misionar, duhovnic, ctitor de parohii, istoric, cărturar și apărător al dreptei credințe.
La rândul său, Părintele Ioan Dură a înmânat Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif „Medalia aniversară - 40 de ani” a parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Țările de Jos, bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu”, prima lalea olandeză care poartă nume românesc și recunoscută de autoritățile olandeze de resort. Din partea Asociației Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a primit Medalia „Doamna Maria Brâncoveanu”, în semn de firească dragoste și respect, iar copiii școlii parohiale i-au oferit un buchet de flori și câteva desene realizate de ei. Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif i-a binecuvântat pe copii și le-a dăruit cărți de învățătură duhovnicească.
La final, Părintele Ioan Dură, doamna Preoteasă Christina Dură și enoriașii au mulțumit Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif pentru onoarea de a fi fost oaspetele parohiei și a sluji Sfânta Liturghie în anul în care aceasta sărbătorește 40 de ani de activitate neîntreruptă și a-i înmâna Părintelui Crucea Patriarhală dată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de pretutindeni, Părintele Patriarh DANIEL.
Biografie
Părintele Protopop Dr. Ioan Dură s-a născut la 9 august 1945 (ziua de cinstire a Sfântului Apostol Matia), împreună cu fratele său geamăn, Nicolae, în localitatea Fedeleșoiu, județul Vâlcea. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova (1960-1965) și Facultatea de Teologie din București (1965-1969) ca premiant. În 1969 a început cursurile pentru doctoranzi la Facultatea de Teologie din București, unde a urmat, până în 1972, secția de istorie, specializarea „Istoria Bisericii Române”. În martie 1972, a început studiile de doctorat la Universitatea din Atena, în urma obținerii prin consurs a uneia dintre bursele acordate Bisericii Ortodoxe Române de Consiliul Ecumenic al Bisericilor de la Geneva.
În iunie 1977, Părintele Ioan a obținut titlul de „Doctor în Teologie” al Universității din Atena cu calificativul „Excepțional”, fiind, la momentul respectiv, cel mai tânăr doctor în teologie al Bisericii Ortodoxe Române.
După obținerea doctoratului, la recomandarea profesorilor de la Universitatea din Atena, a primit o bursă de studii post-universitare la Universitatea Catolică din Louvain din partea Secretariatului pentru Unitatea Creștină de la Vatican. În iunie 1985, Universitatea Catolică din Louvain i-a acordat titlul de „Doctor în Științe Teologice și Religioase” cu calificativul „Mare distincție”, fiind astfel primul teolog ortodox român care a obținut doctoratul la Facultatea de Teologie din cadrul acestei prestigioase universității.
A fost primul profesor de religie ortodoxă în școlile de stat belgiene.
La 6 decembrie 1980, la vârsta de 35 de ani, a fost hirotonit diacon, la Mănăstirea Dealu din Târgoviște. O zi mai târziu, la 7 decembrie 1980, în catedrala Patriarhiei Române din București, a fost hirotonit preot pentru cea dintâi parohie ortodoxă română din Țările de Jos. Părintele Ioan a săvârșit prima Sfântă Liturghie la 25 ianuarie 1981, la Utrecht.
Părintele Protopop Dr. Ioan Dură a înființat 20 parohii ortodoxe, nouă în Țările de Jos, nouă în Belgia Flamandă și două în Belgia francofonă. În noiembrie 2001, a fost numit Protopop al Olandei și Belgiei Flamande (Protopopiatul Olandei și Belgiei flamande a fost înființat în noiembrie 2001 și și-a incetat existența în ianuarie 2016 când au fost înfiintate Protopopiatul Belgiei și Protopopiatul Țărilor de Jos).
În cei 40 de ani de slujire neîntreruptă, cu rugăciunea, cuvântul și fapta, călăuzit de dreapta credință și de dragostea pentru neam și țară, s-a făcut cunoscut și apreciat ca preot ,,luptător” pentru ortodoxie, pentru renașterea Bisericii Ortodoxe Române după perioada comunistă, pentru democrație, păstrarea valorilor identității naționale românești.
Neobosita sa activitate pastorală, cultural-educațională, socială și umanitară a fost rӑsplătită, de-a lungul anilor, cu numeroase distincții bisericești și laice. Dintre cele bisericești, menționăm că în ianurie 2011, i-a fost conferită Crucea Mitropolitană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale pentru clericii săi, iar în octombrie 2019, Crucea Râmnicului, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Râmnicului. Iar dintre distincțiile laice amintim că în martie 2018, Pӑrintele Protopop Dr. Ioan Durӑ a fost decorat de Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler în semn de deosebită apreciere pentru sprijinul constant pe care l-a oferit comunității române din Regatul Țărilor de Jos pentru păstrarea spiritualității românești Și, de asemenea, Părintele Ioan este Cetățean de Onoare al Municipiului Râmnicu-Vâlcea (2007) și vicepreședinte al Institutului Român din Freiburg i.Br. Germania (din 2018 și reales până în 2024). Totodată, Părintelui Ioan i s-au decernat diplome de excelență, de onoare și de merit.
Căsătorit cu doamna Christina Voulgari, originară din Atena/Grecia, Părintele Ioan și dna preoteasă au 6 copii și 7 nepoți (până în prezent).
****
De-a lungul celor 40 de ani de neîntreruptă misiune și activitate pastorală în slujba comunității creștin-ortodoxe române și a păstrării identității naționale românești, în care sprijin constant i-a fost prezvitera Christina Dură, grija și strădania Părintelui Ioan s-au îndreptat spre mai multe domenii: religios, cultural, istoric și educațional, social și umanitar. Munca de adevӑrat apostol și deschizӑtor de drumuri a Părintelui Protopop Dr. Ioan Dură a dus la înființarea celor nouă parohii ortodoxe române în Țările de Jos, nouă în Belgia Flamandă și două în Belgia francofonă. A fost fondator și ctitor și al primei parohii din Flandra, „Nașterea Maicii Domnului” din Antwerpen, unde a slujit 20 de ani (1993-2013). În 1982, a primit rangul bisericesc de Iconom Stavrofor, iar în 2001 Părintele Ioan Dură a fost numit Protopopul Protopopiatului ortodox român al Olandei și Belgiei Flamande, iar din ianuarie 2016 Protopop al Țărilor de Jos.
La inițiativa și cu binecuvântarea sa, în parohia „Sfântul Grigorie Teologul” au fost înființate prima bibliotecă românească (2001), prima școală parohială românească (2011), primul muzeu al unei parohii ortodoxe române (2015), prima asociație a femeilor ortodoxe române ,,Doamna Maria Brâncoveanu’’ (2016). Au fost instituite și sunt sărbătorite ,,Ziua bunicilor’’ (2 volume cu istorisiri despre bunici deja tipărite), ,,Ziua familiei numeroase’. Totodată, din inițiativa Părintelui Ioan și cu binecuvântarea sa au fost ținute conferințe (aproximativ 60 din 2015 și până în prezent), și efectuate pelerinaje cu parohienii la Locurile Sfinte, Georgia, Capadocia, Grecia, Cipru, Sicilia și Belgia francofonă (la mănăstiri și sfinte moaște ale acestora din primul mileniu).
Privind retrospectiv, în parohia „Sf. Grigorie Teologul”, al cărui preot ctitor și paroh este, Părintele Ioan a săvârșit în toți cei 40 de ani Slujba Te-Deum-ului cu ocazia Zilei Naționale a României și a sărbătorit festiv Centenarul României. (A se vedea despre manifestările organizate de parohie la sărbătorirea Centenarului pe site-ul parohiei: www.biserica.nl). În primăvara anului CENTENAR, la inițiativa sa, a fost instalată în curtea din jurul bisericii parohiei, prima Troiță din spațiul Benelux, adusă din România, o mărturie peste timp a Ortodoxiei românești în Țările de Jos. Prin eforturile sale și ale enoriașilor, biserica parohială este împodobită cu peste 200 de icoane pictate pe lemn (unele dintre acestea unicat, dintre care 42 cu sfinți străromâni și români, sau cu 38 de sfinți ortodocși ai primului mileniu din Țările Jos, unica existentă din această țară), un minunat iconostas, singurul existent în bisericile parohiilor ortodoxe române din Țările de Jos până în prezent, un relicvar cu sfinte moaște, precum și icoana Maicii Domnului de la Schiedam, protectoarea parohiei și a Municipiului Schiedam.
Tot la inițiativa Pӑrintelui Ioan, de Ziua Eroilor, sunt cinstiți cei doi soldați români căzuți pe frontul de luptă din Germania, în primăvara anului 1945, și ale căror oseminte se află în cimitirul Rusthof, din apropiere de Amersfoort. Sub directa sa îndrumare sunt marcate, în fiecare an, evenimentele importante din calendarul istoric românesc (Ziua Națională, Ziua Unirii, Ziua Drapelului) și cultural-educațional (Ziua Culturii Naționale, Ziua Universală a Iei, Ziua Limbii Române).
Părintele Ioan a redactat și editat, în perioada 1982-1998, revista „Mărturie ortodoxă”, prima publicație în limba română apărută în Țările de Jos. Este autor de cărți, precum și a multor studii și articole, note, comentarii, recenzii, omilii și traduceri, publicate în România; iar în străinătate, a unor studii și articole publicate în limbile română, franceză, greacă și engleză.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Români în lume Știri
Locații: Olanda
Subiecte: Averea Bisericii distincție
Organizații: Arhiepiscopia Europei Occidentale Asociația Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu” din Parohia Schiedam Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Grigorie Teologul“ din Schiedam/Rotterdam Patriarhia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)