ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părinții Paisie Olaru, Ilie Cleopa și Dionisie cel orb de la Colciu vor fi propuși spre canonizare, a anunuțat vineri la Botoșani ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Antena 3. citând Botoșăneanul.

Aflat în timpul unei vizite la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a dat vestea că toți cei trei ar urma să fie canonizați în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

„Nădăjduim, nu în cel mai scurt timp, că nu ardem etapele, să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, de părintele Ilie Cleopa și de părintele Dionisie cel orb de la Colciu, toți trei pornind din această zonă, trei părinți care sunt deja propuși pentru a fi canonizați în anul 2025, peste patru ani, când se împlinesc 100 de ani de la obținerea rangului de patriarhie și cred că 140 de ani de la obținerea autocefaliei. Și se va marca, dacă Dumnezeu rânduiește acest moment, prin canonizarea mai multor personalități ale vieții noastre bisericești, printre care cei trei pe care i-am amintit și care s-au născut în această zonă”, a afirmat vineri mitropolitul Teofan la Botoșani.

Înaltul ierarh și-a exprimat nădejdea că, până la momentul canonizării, toate cele trei case memoriale vor fi finalizate, pentru a se alătura, astfel, caselor memoriale dedicate fostului Patriarh Teoctist, de la Tocileni, și Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Crăiniceni-Horodiștea. 

După cum ActiveNews a informat anterior, sinodul B.O.R. a decis pe 25 februarie 2021 pregătirea canonizării a 12 preoți și călugări până în anul 2025. Pe 9 martie, PS Varlaam Ploieșteanul a anunțat câteva dintre numele părinților cu viață sfântă, trecuți la Domnul, care au fost propuși spre canonizare. Sfinția sa i-a nominalizat atunci pe pr. Ilie Cleopa, pr. prof. Dumitru Stăniloae și pr. arhim. Gherasim Iscu. Acestor nume s-ar adăuga, potrivit dezvăluirii de azi a ÎPS Teofan, pr. Paisie Olaru și pr. Dionisie cel orb de la Colciu.

Am avea, astfel, 5 nume dintre cele 12 care se pregătesc de canonizare până în 2025. Având în vedere că restul de 7 nu sunt cunoscute, precum și că există la Patriarhie un dosar de canonizare care îl vizează pe părintele Arsenie Boca, s-ar putea să avem o supriză și în privința sa.