ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patru cunoscuți avocați contestă, fiecare în felul său, aberanta hotărâre de guvern nr. 580 din luna mai 2021, prin care se adaugă prevederi la actul de prelungire a stării de alertă, una dintre ele fiind interdicția de a participa la serbările de sfârșit de an pentru părinții sănătoși care nu se vaccinează sau testează de Covid, deși aceste manifestări au loc în aer liber, unde tocmai au fost diminuate restricțiile. Prevederea este discriminatorie atât prin comparație cu alte evenimente care se desfășoară în aer liber, cât și față de categoriile de participanți la serbările de final de an școlar - profesorilor și elevilor nu li se pun condiții, dar părinților, da! Iată câteva ieșiri sau demersuri publice ale unor renumiți avocați, respectiv Ana Săcrieru, Iulian Urban, Elena Radu și Gheorghe Piperea:
 
Platforma Civică ÎMPREUNĂ, reprezentată de av. Ana Corina Săcrieru, a formulat o acțiune în anulare a hotărârii de guvern 580 din mai 2021, acuzând caracterul nelegal și discriminatoriu al acesteia. Suplimentar, a fost înaintat și un memoriu instituției Avocatului Poporului.
 
Platforma Civică ÎMPREUNĂ a formulat către Guvernul României o acțiune în anulare a H.G. 580/27.05.2021. Acțiunea în anulare constată caracterul nelegal al discriminărilor impuse de hotărârea de guvern. 

Măsurile discriminatorii se constituie în tot atâtea încălcări ale Constituției României și în tot atâtea abuzuri administrative la adresa cetățenilor români cu drepturi depline. 

De asemenea, am înaintat Curții de Apel cererea de suspendare de urgență a H.G. 580. Caracterul de urgență este motivat de condițiile impuse părinților pentru a putea fi prezenți la festivitățile prilejuite de închiderea anului școlar. 

Condițiile draconice impuse pentru prezența acestora la o festivitate care se desfășoară în aer liber atestă voința legiuitorului de eliminare a prezenței părinților, de impunere a unor acte medicale unor persoane care pot avea diverse condiții de sănătate, vârstă, medicale etc. Condițiile de participare sunt aceleași cu cele destinate transportului aerian de persoane. Care este rațiunea?

Ce vor face părinții care nu vor putea îndeplini aceste condiții ?! 

Tot astăzi am trimis un memoriu pe adresa instituției Avocatului Poporului. 

Foto: fragmente din adrese oficiale către inspectorate școlare și școli cu privire la accesul condiționat al părinților la festivitățile de închidere a anului școlar”, a transmis Platforma Împreună într-un comunicat publicat pe Facebook.
 

.
 
 
 
 
 
Președintele Asociației de Asistență pentru Consumatori, av. Iulian Urban, care denunță caracterul abuziv și discriminatoriu al hotărârilor CNSU și Guvernului privitoare la condițiile de participare a părinților la festivitățile școlare, a anunțat că Asociația pe care o conduce, reprezentată de av. Emilian Horciu, a formulat o acțiune în anulare la Curtea de Apel București. 
 
„Astăzi, așa cum am promis, Asociația de Asistență pentru Consumatori, prin dl. Avocat Emilian Horciu a înaintat către Curtea de Apel București acțiunea prin care cerem anularea art. 16 din HOTĂRÂREA nr. 32 din 27.05.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 și completarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 28 din 14.05.2021, prin care părinții sunt ÎMPIEDICAȚI să participe la festivitățile de final de an școlar ale copiilor, dacă nu fac dovada că sunt vaccinați sau dacă nu cheltuie bani să își facă test PCR ca să mai îngrașe puțin buzunarele industriei medicale.

Sperăm ca judecătorii de la Curtea De Apel București să ne dea termen de judecată repede, astfel încât să se poată judeca dosarul înainte de finalul de an școlar, ca părinții să poată merge nediscriminați la serbările școlare.

Mulțumim dlui Avocat Emilian Horciu pentru munca sa!

Dumnezeu să binecuvinteze România!”, a scris av. Iulian Urban, miercuri, pe Facebook.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea contestă noile prevederi discriminatorii, dar utilizând o altă tactică. El consideră că acțiunile în justiție nu vor avea succes din cauza intervalului prea scurt de timp rămas până la finele anului școlar. Pe de altă parte, el îi sfătuiește pe părinții sănătoși și nevaccinați/netestați fie să boicoteze masiv festivitățile școlare, fie să meargă în mod normal la serbarea copiilor lor, punând autoritățile în fața faptului împlinit. În caz de abuzuri și represalii, acestea vor putea fi filmate și distribuite pe Internet și în presă, iar, ulterior, contestate în justiție, cu șanse mari de a avea câștig de cauză.

„Au fost destul de mulți urmăritori ai acestei pagini care m-au întrebat dacă este legal ca grădinițele/școlile/liceele să le interzică participarea ca părinți la festivitățile de final de an, pe motiv că nu sunt vaccinați și dacă nu, care ar fi metoda de a desființa această modă. 

Nu vă pot răspunde individual tuturor, așa că încerc câteva răspunsuri/soluții generice aici: 

  • nu este legal ca grădinițele/școlile/liceele să vă interzică accesul la cel mai frumos eveniment al copilului vostru pe motiv că nu sunteți vaccinați, așa cum nu este legal ca job-ul să vă fie condiționat de proba vaccinării sau a testului bi-săptămânal care să „probeze” că nu sunteți infectați, și așa cum nu sunt legale concertele, spectacolele de teatru și festivalurile doar pentru vaccinați; nu este vorba doar de discriminare, ci chiar de abuz în serviciu penal, întrucât vaccinarea (încă) nu este obligatorie în România, și nici certificatul de vaccinare; 
  • nu există o metodă rapidă de a opri în justiție acest abuz; dacă nu există o majoritate consistentă de părinți care să boicoteze festivitatea și cu condiția SĂ NU AVEȚI SIMPTOME DE BOALĂ INFECȚIOASĂ, mergeți la festivitate, asumați-vă riscul unei amenzi (pe care o puteți contesta, ulterior, în justiție), aduceți presa cu voi și faceți ca americanii - shame & blame pe paginile de socializare sau pe live; 
  • acționați, ulterior, în justiție (inclusiv cea penală) conducerile respectivelor instituții publice pentru daune morale, discriminare și abuz”, a scris avocatul Gheorghe Piperea, miercuri, pe Facebook.

Avocata Elena Radu denunță prevederile absurde ale hotărârilor autorităților printr-un exemplu concret: situația unei mame dintr-o familie fără posibilități, care nu va merge să-și însoțească fiica premiantă la sfârșit de ciclu gimnazial, pentru că a ales să nu se vaccineze și nu are bani să „investească” în testarea de Covid.
 
„Am primit următorul mesaj de la mama unui copil: 

”Fetița mea termină cls. a 8-a, va fi șef de promoție... noi nu avem voie să participăm la festivitate decât dacă suntem vaccinați, prezentam test Pcr valabil 72 h care costă 250 ron - pt ambii părinti 500 ron, sau test rapid antigen care costa 100 și ceva ron. Festivitatea este în aer liber, se păstrează dist de 2 m, masca pe față și testele respective, mai pun condiția de max 3 invitați de copil (sunt doar 3 clase de a 8-a)”. 

Așa că mă întreb: cât de aberant poți să fii tu, stat român, prin reprezentanții tăi, astfel încât să nu îți pese deloc de traumele psihologice pe care le poți crea copiilor?
 
Cum poți tu, stat, să emiți niște norme aberante, în contradicție cu orice legi în vigoare și în contradicție cu Constituția, iar un copil care termină clasa a 8-a ca șef de promoție să nu poată să aibă părinții prezenți la festivitatea de premiere desfășurată în aer liber, pentru că ai scos tu din puțul gândirii niște norme aberante (că legi nu sunt)?

Dacă un copil provenit dintr-o familie cu venituri modeste a muncit ca să ajungă șef de promoție, te-ai gândit tu, stat, să îl răsplătești și să nu le permiți părinților să participe la festivitatea de premiere.

Aceste aberații nu mai au legătură nici cu virusul și nici cu modalitatea de transmitere a lui. 

Au legătură numai cu lipsa de logică a unora și cu dezinteresul față de impactul asupra societății a normelor pe care le adoptă”, a scria avocata Elena Radu, marți, pe Facebook.
 
 
 
Prevederile acestor hotărâri excesive și discriminatorii au fost diseminate de Guvern în teritoriu către prefecturi care, la rândul lor, le-au trimis „spre luare la cunoștință” inspectoratelor școlare, pentru a fi diseminate directorilor școlilor, care i-au pus la punct pe părinții elevilor. Iată, de pildă, ce adresă a emis Instituția Prefectului Județului Brașov:
 
„Vă adresăm rugămintea de a comunica prezenta adresă către conducerile unităților de învățământ preuniversitar de pe raza județului Brașov, în vederea organizării în condiții de siguranță epidemiologică a festivităților de încheiere a anului școlar. Totodată, vă rugăm să dispuneți ca directorii unităților de învățământ din județul Brașov să informeze însoțitorii elevilor că pot participa la aceste festivități numai în condițiile stabilite de H.G. nr. 531 / 2021, cu modificările și completările ulterioare, anexa nr. 3 - măsuri pentru diminuarea impactului de risc, art. 1, pct. 27. Măsurile dispuse de către d-voastră vor fi comunitate cu celeritate Instituției Prefectului Județului Brașov la adresa de e-mail: servicii.publice@prefecturabrasov.ro, cu menționarea numărului cuprins în antet”, i-a transmis prefectul Brașovului, Mihai Cătălin Văsii (PNL), inspectorului școlar general, prof. Ovidiu Tripșa.
 .
 
 .
 
 
Poate că și cititorii ActiveNews ar dori să îi trimită prefectului „liberal” de Brașov niște sugestii pe adresa menționată chiar de el: servicii.publice@prefecturabrasov.ro .