ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul parteneriatului civil înregistrat în primăvară la Senat  de către deputata Oana Bâzgan Gayral a fost respins luni de senatori, anunță avocatnet.ro.  Votul decisiv aparține deputaților. Senatul este prima dintre camerele sesizate.
 
Așa cum ActiveNews anunța la vremea respectivă, proiectul de lege depus la Senat prevedea că, „un parteneriat civil este o relație de comuniune civilă între două persoane majore, manifestată printr-un acord încheiat în conformitate cu dispozițiile prezentei legi cu scopul de a-și organiza civil”.

Pe lângă parteneriatul civil, care se constată de către o autoritate competentă, Oana Bîzgan-Gayral mai introducea în legislație și „parteneriatul civil informal”, care este definit, practic, identic cu parteneriatul civil, cu singura diferența că nu a fost constatat de către „un organ competent”.

Proiectul de lege prevede, pe lângă posibilitatea încheierii parteneriatului civil între persoane de același sex, mai introduce în legislație și conceptul de identitate de gen. Cu alte cuvinte, pe lângă persoanele de același sex, care își recunosc genul în funcție de sexul biologic, proiectul fostei deputate USR prevede și încheierea parteneriatului între persoane care se consideră de alt gen decât sexul biologic. 

„Toate formele de discriminare, directă sau indirectă, pe baza încheierii unui parteneriat civil, pe baza orientării sexuale a partenerilor sau a identității de gen a partenerilor sunt interzise”, se arată la articolul 6, paragraful 3.

Proiectul de lege nu prevede necesitatea existenței unor martori la încheierea parteneriatului, precum și faptul că această ceremonie poate avea loc oriunde, nu doar la Primărie.