ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis vineri un comunicat referitor la propunerea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie.

Text integral: Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie

1. Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată și respinsă în ședința din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.

2. În ultimii doi ani, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural și sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.

3. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod.

Cancelaria Sfântului Sinod via Basilica

Vasile Bănescu: Acest important comunicat de presă reflectă deplin realitatea în care se situează repetata solicitare a ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie”.

Vedeți și Comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului

Reacții pe Facebook, inclusiv la articolele publicate de Basilica și Lumina:

Schultz Neo Schultz: „Numai Lumină nu e în ziarul ăsta... ! Câtă ură există la Patriarhie?!
Acolo sunt iubiți dușmanii ortodoxiei ... catolicismul, protestantismul ... iar dacă vine vorba despre IPS Teodosie numai spume, venin și ură... !
Ce balamuc e acolo, nu mai pricepe nimeni... !
Ați transformat Patriahia într-o țigănie abjecta și perversă!
Doar pentru Bănescu... ?!”

Cristi Nemțeanu: „Cancelaria e Bănescu...
Până la urmă subiectul a ajuns pe masa Sinodului?”

Cristina BRB: „În urma postării domnului Vasile Bănescu, înțelegem că toți arhiereii/preoții/ reprezentații BOR care au tulburat liniștea și pacea bisericii și a societății, cu schimbarea datei Paștilor, prin presiune publică evidentă/vizibilă/de necontestat ( îi știm ), vor fi cercetați disciplinar și judecați de marele Sfânt Impecabil Sinod. Căci Biserica și societatea suntem noi, milioane, și au tulburat, nu-i așa? Așa este.

Deci toți cei care au dat like sunt niște idioți. Negândiți. Sau au gândit ca niște retardați desigur, într-un singur sens.

Proaste găini sunteți măi.

Iar comunicatul în sine produce evident pace și liniște. Armonie totală. Cum altfel!? : )

Tot Sfânt Sinod se numea și când era ierarhul Corneliu al Hușilor în el. Homosexual și pedofil vedetă deja, pedepsit cu o blândețe... de lux și din frică.
Ca să rămână ceilalți.”

Iulian Capsali: „De când un arhiepiscop este ținta unui dezmăț contestatar într-un ziar al Patriarhiei? Să vă fie rușine că tratați problema în termeni personali! Este o REACTIVARE a unei Mitropolii străvechi, nu un moft al unui ierarh. Că PF Daniel își pierde titlul onorific de Mitropolit al Dobrogei, asta e problema? E atât de important să mai ai agățat un titlu la multele care sunt deja în portofoliu?”  

Andreea Nicolescu: „Se pare ca însăși biserica nu mai intelege rolul ei in lume.
Iisus Hristos a spus ca nu a venit sa aduca pacea ci sabia.
Ce a vrut sa spuna este ca nu trebuie sa sacrificam credinta adevarata pentru pace.
Iar sabia reprezinta datoria crestinului de a spune adevarul cu orice pret.
Biserica ecumenizata isi pierde din har si de aceea pierde si înțelegerea sensului credintei. Devine, din oastea lui Iisus, o institutie, o organigrama, un job...”

Octavian Gordon: „Iar cîștigă ÎPS Teodosie. Cancelaria Sfîntului Sinod îl ajută din plin.”

Victor Roncea: „Parcă ar fi comunicatul lui Ceaușescu cu Huliganii de la Timișoara sau al lui Iliescu cu Golanii din Piața Universității”

Mihai Șomănescu: „Înțeleg, ca după regulile Bisericii, să fie judecat ÎPS Teodosie pentru ce face ÎN BISERICĂ.
Dar ce treabă are Sinodul să judece ce face un ierarh „în societate”? Cum adică „tulburarea păcii în societate”? Asta sună ca un fel de judecată pentru că a supărat pe cineva DIN STAT, dacă nu chiar statul însuși.
Dacă s-a ajuns aici, înseamnă că s-a spulberat orice pretenție de separare a Bisericii de Stat.”

Vasile Bălteanu: A înviat Ceaușescu?

Bogdan Barbu: „Pana si guvernul, in pandemie, oferea comunicate de presa mai "dulci" decat ce ati formulat aici...
SLAB. Ati coborat stacheta considerabil.”

Silviu Dancu: „Am dubii că PS Visarion al Tulcei (episcopie înființată cu aportul lui IPS Teodosie al Tomisului) s-ar fi pronunțat împotriva. Dacă el zice "da" se întrunesc conditiile invocate in comunicat.”

Bogdanel Serban: „S-a reactivat Mitropolia Basarabiei, s-a înființat Mitropolia Transilvaniei de Nord, de ce nu se poate și cu Mitropolia Dobrogei? Ordinea canonică în BOR este dată de vechimea mitropoliei, arhiepiscopiei, episcopiei. Cea mai veche mitropolie „activa" este cea a Munteniei, urmează cea a Moldovei șamd. Dintre arhiepiscopii prima e cea a Tomisului, apoi cea a Sucevei etc. În cazul în care ar fi reactivata Mitropolia Dobrogei/Tomisului aceasta ar fi cea mai veche mitropolie dintre cele care compun BOR.”

Iulian Bracau: „bucuroiu, tu ai scris articolul tată?
Chiar nu vă este rușină mă gașcă de politruci ieftini să aruncați cu noroi într-un ierarh și să faceți circ în Biserică?
Dacă rușine nu aveți măcar să vă fie frică de pedeapsa lui Dumnezeu, smintiților.”

Janine Lazar: „Un raspuns ciudat, superficial, cu un singur argument impotriva, ce se termina cu o amenintare la adresa IPS Teodosie. In loc sa lamureasca, dezbina si tulbura.”

Iulian Bracau: „Janine Lazar, tinand cond ca banel are neamuri la fosta securitate, nu ma mira raspunsul.”

Cornel și Maria Mărgărint: „Susținem pe Înalt Preasfințitul Teodosie și îi mulțumim pentru jertfa pe care o face în fiecare zi. Bunul Dumnezeu să îl țină așa sănătos și mărturisitor în continuare.”

Robert Apostol: „Din păcate nu este respectată dorința oamenilor: credincioșii doresc Mitropolie la Tomis!”

Pietreanu Rareș Andrei: „Să nu uităm că Dobrogea a fost prima Mitropolie, deci din respect pentru Sf. Ap. Andrei și a primilor creștini ar trebuii să fie ridicată la rang de Mitropolie. Lăsați regulile (care nici măcar nu sunt în canoane) și gândiți ca Hristos.”

Dumitru Holban: „Nu il mai denigrati pe Inaltpreasfintitul Teodosie căci nu prea sunt ierarhi asemenea lui. Si sfantul Nectarie era prigonit de preoti, insa Dumnezeu i-a arătat marire. Dumnezeu si Maica Domnului sa il ocroteasca. Doamne ajută!”

Viorel Ovidiu: „Agenda Sf. Sinod ar trebui sa discute modificarea statutului BOR, dupa modelul Greciei, unde exista mitropolii istorice; nicidecum probleme "disciplinare"; constructivi tovarasi, nu represivi!”

Laurentiu Stefan: „Asta este scris de purtatorul de palavre, egal cu 0. Contează ce spune Sf Sinod, nu iuda asta pus de SRI in functie.”

Mili Iftode: „Suna a amenințare!”

Mihai Radu Onofreiciuc: „Mai urmează să îl trimiteți la anchetă pe Mitropolitul Bartolomeu post-mortem. Cererea activării Mitropoliei Tomisului nu tulbură pacea, ci tulbură corectitudinea politică, care răspunde tulburând pacea prin conflicte imaginare.”

Mădălina Bobică Zaharia: „Lăsați asta, când îi scoateți acatist lu' Bănescu?”

Livia Ciuperca: „REGRETABIL!”

Valentina Petcu: „Voi ar trebui sa faceti lumina, dar aduceti zazanie intre ortodocsi!”
„Cum care este scopul, inca nu ati inteles? Sa bage vrajba intre ortodocsi, si sa-l inlature pe cel care ne-a alinat sufletul in pandemie si care de 3-4 ani a devenit iubit de poporul pt care se roaga ore intregi stand in genunchi!”

Eugen Bobar: „Sunt o furnică, știu! Dar mai știu că nu pot să mă despart de cel care s-a rugat neostenit pentru popor! De cel care se roagă necontenit! De cel care lovit fiind, nu a ridicat nici măcar tonul vocii sale ci a plecat genunchii în rugăciune!
Ceilalți, greșind față de popor nu au avut demnitatea să recunoască, să ceară iertare!
Vrednic este!”

Silviu Mihai Hanganu: „Pai daca s-ar reactiva Mitropolia Tomisului, Mitropolitul Munteniei si al DOBROGEI pierde puterea economica si multe altele.
Viitorul Patriarh nu va mai fi dat de Mitropolia Moldovei ci de Mitropolia Dobrogei (Tomisului), cea din urma, fiind prima Mitropolie atestata istoric, documentar etc din Romania.
Toate atacurile catre IPS Teodosie si ale clerului din Arhiepiscopia Tomisului au fost, sunt si vor fi instrumentate tocmai ca sa se ajunga ca IPS sa fie cercetat disciplinar si sa-i inchida gura fara sa mai aiba pretentii la reactivarea Mitropoliei.
La final totul se rezuma la bani, influenta, putere. Pacat ca asistam la aceasta mizerie de politica chiar in BOR.
Ciudat este ca pe actualul Arhiepiscop al Targovistei l-a ridicat la rang de Mitropolit onorific pentru "merite deosebite" si pt ca Targoviste a fost pret de trei secole capitala tarii, iar pe IPS Teodosie il cheama la judecata pt ca indrazneste sa ceara sa se reactiveze Mitropolia Tomisului care dateaza dinainte de anul 325 si care a fost si este si va fi indiferent de consecinte inceputul crestinismului in actuala Romanie.”

Haurileti Viorica: „Pedepsirea lui IPS TEODOSIE va fi data ca un exemplu pentru toți ierarhii țării și așa, în liniște, ereticul Bănescu cu toată sleahta lui neomarxista va ingenunchea Biserică Ortodoxa!”

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE