ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru ca unii reprezentanți ai BOR nu înțeleg cum afectează proiectul de lege privind Certificatul verde toată conducerea bisericii și toți angajații, precum și enoriașii, o să explic pe larg (este valabil și pentru celelalte culte).
 
O să vă prezint istoricul acestui proiect de lege ca să vedeți cum poate să afecteze o asemenea lege (prin care se introduce certificatul verde), dacă se adoptă, toată viața religioasă, inclusiv toată conducerea bisericii și toți angajații, precum și credincioșii.
 
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat la data de 14.10.2021, sub nr. 454/2021:
 
Într-adevăr, forma inițială propusă se referea numai la personalul din unităților sanitare publice și private.
Însă, în Senat (prima cameră sesizată) au fost propuse amendamente de grupurile parlamentare USR +PNL +UDMR prin care s-a prevăzut ca aceleași norme sa se aplice (citiți raportul Comisiilor: amendamente admise asta înseamnă: https://senat.ro/legis/PDF/2021/21L454CR.PDF ) și personalului instituțiilor publice și persoanelor care au acces în sediile instituțiilor publice.
 
- ”Art. 1 (1) In interesul protejării sănătății publice și în scopul exclusiv al combaterii răspândirii epidemiei Covid-19, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ÎN VEDEREA DESFĂȘURĂRII ACTIVITĂȚII, PE PERIOADA STĂRII DE ALERTĂ, în cadrul tuturor unităților sanitare, publice și private, ...., precum și în cadrul centrelor prevăzute de art. 30 din Legea 292/2011 a asistenței sociale, PERSONALUL, precum și persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale și de medicamente prevăzuțe de art. 135, art. 253 si art. 254 din Legea nr. 95/2006 .., SUNT OBLIGATE SĂ PREZINTE CERTIFICAT DIGITAL AL UE PRIVIND COVID-19, ÎN VEDEREA ATESTĂRII ÎNDEPLINIRII UNEIA DIN URMĂTOARELE CONDIȚII:
 
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
 
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2;
 
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat și prezentat în condițiile O.U.G. nr.68/2021 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19.”
 
- ” (11) DISPOZIȚIILE alin. (1) SE APLICĂ ȘI autorităților, INSTITUȚIILOR PUBLICE și de interes public, DE UTILITATE PUBLICA și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. ” (alin 11);
 
Dacă nu știți, Biserica Ortodoxa este o instituție public-privată, iar salariile sunt achitate din fondurile publice. (la fel și celelalte culte).
 
În acest, vă indic să citiți Legea nr. 153/2017 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/190446):
 
Capitolul III Culte
 
A. Salarii de bază pentru personalul clerical încadrat în unitățile bugetare
B. Indemnizațiile personalului din conducerea cultelor recunoscute și a unităților centrale de cult, asimilat celui încadrat pe funcții de demnitate publică
C. Personalul din conducerea cultelor și a unităților de cult, altul decât cel asimilat funcțiilor de demnitate publică
D. Personal clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute din România
E. Reglementări specifice personalului clerical care își desfășoară activitatea în țară, în cadrul cultelor religioase din România, recunoscute potrivit legii (articolele de la 1-9).
 
Veți observa astfel că tot personalul cultelor și inclusiv Bisericii Ortodoxe Române este plătit din fondurile publice (buget de stat și bugete locale), motiv pentru care BOR este asimilată unei instituții publice și drept urmare, i s-ar aplica aceleași prevederi ale legii ca si cele prevăzute pentru personalul sanitar.
 
- ”(12) În cadrul entităților publice și private prevăzute la alin. (12) , OBLIGAȚIA PREZENTĂRII CERTIFICATULUI digital al UE privind COVID -19 REVINE membrilor Camerei Deputaților și ai Senatului, PERSOANELOR CARE OCUPĂ FUNCȚII publice sau DE DEMNITATE PUBLICĂ, precum și TUTUROR CATEGORIILOR DE PERSONAL CARE ÎȘI DESFĂȘOARĂ ACTIVITATEA ÎN CADRUL RESPECTIVELOR ENTITĂȚI.”
 
Cum Patriarhul, mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii, episcopii – vicari, arhiereii -vicari și liderii de la cultele neoprotestante, cultul mozaic, cultul musulman și cultul martorii lui Iehova au rang de demnitari ai statului roman li s-ar aplica aceleași prevederi ale legii ca si cele prevăzute pentru personalul sanitar (atât lor, cât și personalului care își desfășoară activitatea în cadrul cultelor pe care le reprezintă).
 
”(13) Obligația prezentării certificatului prevăzut la alin. (1) SE APLICA ȘI ÎN CAZUL ACCESULUI PERSOANELOR ÎN SEDIILE ENTITĂȚILOR PUBLICE ȘI PRIVATE prevăzute la alin.(11) în condițiile prezentei legi.”
 
Cum lăcașurile de cult aparțin cultului care are caracter public – privat și membrii cultului trebuie să prezinte certificatul pentru a intra în lăcașul de cult.
 
Senatul a respins proiectul de lege (astfel cum fusese modificat prin amendamentele admise) cu 67 voturi pentru. Erau necesare 69 voturi. Așa că au lipsit numai 2 voturi pentru a fi adoptat acest proiect de lege de Senat.
În Camera Deputaților care este camera decizională (adică dacă aceasta adoptă proiectul de lege, el devine lege) proiectul a fost înregistrat sub nr. 545/2021 (http://cdep.ro/pls/proiecte/).
 
Deputații doresc introducerea unor amendamente similare cu cele introduse de senatori la proiectul de lege inițial (cu mici modificări). În esență, cel mai important care privește cultele este cel privind introducerea certificatului verde pentru toți angajații de la stat și privat (citiți aici dacă nu credeți: https://m.ziare.com/.../pnl-opreste-temporar-dezbatere...).
 
Amendamentele depuse de Cîțu și Turcan sunt la dispoziția cititorilor ActiveNews AICI. 
 
Așadar, dacă se vor introduce de Camera Deputaților amendamente similare ca cele de la Senat și se va vota proiectul de lege modificat, el va deveni lege.
 
Într-o asemenea situație:
 
- Patriarhul, mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii, episcopii-vicari, arhiereii-vicari, preoții și tot personalul Bisericii Ortodoxe Române vor avea acces la muncă numai dacă vor prezenta un certificat verde;
 
- Credincioșii vor avea acces în biserică numai dacă vor prezenta un certificat verde.
 
Informarea am transmis-o tocmai pentru a sesiza care este pericolul asupra Bisericii Ortodoxe Române și creștin-ortodocșilor (și a celorlalte culte), în cazul în care o astfel de lege ar intra în vigoare.
 
Înainte de a se adopta un astfel de proiect de lege Biserica Ortodoxă Română ( și celelalte culte) poate să transmită puncte de vedere comisiilor Camerei Deputaților în care să își exprime opinia.
 
Ulterior adoptării unui asemenea proiect de lege, BOR (și celelalte culte) nu prea va mai avea ce să facă, va trebui să se supună, iar consecințele asupra religiei creștin-ortodoxe (și celorlalte culte) vor fi de neimaginat.