ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Credincioșii sunt așteptați, până marți, în București, pe Colina Patriarhiei, să se închine la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș și ale Sfântului Ierarh Dionisie al Cetății Albe – Ismail. Duminică, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie.

Oameni din toate colțurile țării au început să vină pe Colina Bucuriei pentru a primi binecuvântarea Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, pacea sfântului și rugăciunile oamenilor făcându-și simțită prezența încă din timpul Vecerniei de joi-seară, scrie Ziarul Lumina, care a stat de vorbă cu cei ajunși în ultimele ore pe Dealul Patriarhiei.

Oamenii vin cu recunoștință, purtând în gând rugăciuni pentru pacea lumii și pentru mângâierea celor în suferință, cu cereri de sănătate, dar și cu smerita cugetare că Dumnezeu le va da nu neapărat ce vor ei să ceară, cât ceea ce El știe că le este de folos. 

Colina Bucuriei, o oază de liniște din inima agitatei Capitale, a fost împodobită cu flori, iar oamenii au început să urce în număr tot mai mare încă din ziua care a premers începerii sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Cu busuioc și crizanteme în mână, cu copii în brațe, împreună cu soții, frații, prietenii sau colegii, primii pelerini au profitat de vremea frumoasă pentru a-i da Sfântului sărutarea și îmbrățișarea bucuriei și credinței. 

Ziarul Lumina a consemnat mărturiile unora dintre pelerinii care stau la coadă ore întregi pentru a se închina la racla cu sfintele moaște.

Doamna Georgeta Ionescu, de 52 de ani, lucrează în comerț și a venit împreună cu Alexandra Maria, nepoata de soră: „Eu stau în București și îi mulțumesc Sfântului că am putut să o aduc ieri pe sora mea, care e bolnavă, iar azi pe nepoata mea, care stă în Ghergani, la 40 de kilometri de București. Ne-am rugat să fie liniște și pace în țară. Mă rog și pentru fetițele acelea două, Luiza și Alexandra, să fie găsite în viață. Și azi vorbeam la serviciu să ne rugăm pentru ele, pentru părinții lor și pentru toți părinții care-și pierd copiii, că e durere mare! Să lumineze Dumnezeu tot tineretul să se apropie de El!”

Alexandra Maria, asistent medical, în vârstă de 23 de ani: „Mi-am dorit din tot sufletul să vin. Fac naveta zi de zi în București, cu trenul, cu metroul și pe jos și mă rog să fiu mereu păzită pe drumul spre serviciu. Ne mai rugăm și pentru sănătate și binecuvântare. Să ne dea Dumnezeu ce crede El că e mai bine pentru noi”.

O bucureșteană cu vârsta de 50 de ani: „Am plecat de la serviciu împreună cu o colegă, amânând puțin ceea ce aveam de făcut. Cel mai special este să te rogi pentru mântuirea sufletului și iertarea de păcate! Restul, Dumnezeu le așază! Să vă dea Dumnezeu și dumneavoastră numai bine! Nu ne faceți fotografie, că trebuie să ne mai smerim puțin!”

Antonio Andrei, 17 ani: „Cred că nevoia de liniște mă aduce aici, nevoia de regăsire a lui Dumnezeu într-o perioadă în care sufletul meu simte că L-a pierdut, că L-a lăsat cumva deoparte. Deși nevoile vieții mele sunt destul de mari și de urgente, astăzi n-aș mai fi plecat din catedrală. Cred că această căutare a lui Dumnezeu mi-a îndreptat pașii încoace, deși nu era planificat să vin. Poate că așa a fost să fie ziua de astăzi. Cred că toate lucrurile au un scop în viață și nimic nu e întâmplător”.

Maria Mirela, de 31 de ani: „Suntem din Slatina, județul Olt. Am venit cu băiețelul meu în vârstă de cinci luni. M-am rugat pentru el, să aibă sănătate, înțelepciune, ajutor, ocrotire în viață. Eu am mai fost la Sfântul și anul trecut, când cel mic era în burtică și avea doar o lună. Am stat atunci zece ore la coadă. I l-am prezentat acum Sfântului ca pe un rod binecuvântat.”


Potrivit Patriarhiei Române, duminică, 27 octombrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul României, împreună cu membrii Sfântului Sinod, fiind înconjurați de preoți și diaconi. De asemenea, va avea loc proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail.

Pelerinajul la moaștele sfinților va continua până marți.