ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La București, sâmbătă, 8 aprilie 2023, în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor vor organiza Pelerinajul de Florii la care vor participa ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov.

Pelerinajul va începe de la Mănăstirea Radu Vodă (ora 16:15) și se va desfășura pe următorul traseu:

Bulevardul Mărășești, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Șerban Vodă (cu oprire la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon-Nou), strada Principatele Unite, strada Ienăchiță Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la Biserica Sfânta Ecaterina), strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei, și se va încheia la Catedrala Patriarhală (în jurul orei 17:45), unde pelerinii vor fi întâmpinați de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după cum a mai informat ActiveNews.

Vedeți și Cântări din Săptămâna Patimilor cu minunatul Grup psaltic TRONOS

La Iași, tradiționalul pelerinaj de Florii va fi organizat sâmbătă, 8 aprilie (Sâmbăta lui Lazăr), începând cu ora 15.00, când, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi, va fi săvârșită slujba Vecerniei. Preoții și credincioșii vor pleca apoi spre Catedrala Mitropolitană, conform următorului program:

Ora 15.00 - Slujba Vecerniei, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Bărboi;
Ora 16.00 - Rugăciune de binecuvântare a sălciilor;
Ora 16.30 - plecare către Biserica „Sfântul Sava” (Str. Bărboi – Str. Costache Negri), spre Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”;
Ora 17.00 - Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” – plecare către Catedrala Mitropolitană, pe Bld. Ștefan cel Mare și Sfânt;
Ora 17.30 - sosire la Catedrala Mitropolitană.

„Pelerinajul stâlpărilor” de sâmbătă, de la Iași, la care va participa și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, se bucură de o tradiție seculară, fiind o bună pregătire pentru sărbătoarea de a doua zi, Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim sau Floriile, informează Doxologia, care mai oferă și o listă de alte orașe moldave unde se va susține un pelerinaj de Florii.

Sâmbătă, 8 aprilie 2023, începând cu ora 19:30, la Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din municipiul Iași, Corul academic „Byzantion” va susține concertul tradițional anual de muzică psaltică intitulat „Lumina Crucii”.

Manifestarea, ce va fi precedată de slujba Vecerniei, care va avea loc începând cu ora 18:00, va fi dedicată tuturor imnografilor și psalților de ieri și de astăzi care s‑au ostenit și se ostenesc pentru a înfrumuseța cântările și slujbele Bisericii. Din repertoriu nu vor lipsi lucrări psaltice cunoscute din perioada Postului Mare și a Săptămânii Pătimirilor, precum luminânda „Cămara Ta, Mântuitorule” sau Prohodul Domnului, dar și compoziții mai complexe și cântate mai rar, precum „Aliluia”, „Iată, Mirele vine în miezul nopții” (pe larg), sau idiomela „Minunat este gândul cel milostiv al Mântuitorului”.

Lucrările sunt semnate de autori români și greci consacrați. Dintre aceștia, organizatorii îi menționează pe Macarie Ieromonahul, Dimitrie Suceveanu, Visarion Duhovnicul, Ioan Popescu‑Pasărea sau Iacov Protopsaltul și Gheorghios Paraskiadis, informează Ziarul Lumina.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, În Sâmbăta lui Lazăr, de la 15.00, va conduce procesiunea de Florii „Urcuș spre Înviere” organizată de către parohia „Nașterea Maicii Domnului” în orașul Murfatlar din județul Constanța, pe următorul traseu:

Monumentul Eroilor – str. Al. I. Cuza – str. V. Milea – str. N. Stănescu – str. Calea București – str. Calea Dobrogei – str. Credinței – biserica „Nașterea Maicii Domnului”. După procesiune, slujba va continua cu oficierea Vecerniei. La final, corul de copii „Noii ostași ai lui Hristos” va susține un recital de pricesne specifice Postului Mare;

- de la ora 21.45, va oficia Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Duminică, 9 aprilie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile)

- de la ora 7.45, ierarhul, împreună cu clerul și credincioșii, va înconjura Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța în procesiune cu ramuri de salcie și flori, apoi va fi săvârșită Sfânta Liturghie.

Totodată, vor fi lansate 10 volume cu manuscrisele lui Eminescu (din colectia „Biblioteca Eminescu”), 50 de volume din colecția „Monumenta Historiae Orthodoxiae et Byzanthinae” (manuscrise în facsimil, majoritatea dinainte de anul 1000) și două volume din colecția „Monumenta Romaniae Historica” („Scythica Vindobonensia” și „Burebista. Decretul de la Dionysopolis”), mai informează Arhiepiscopia Tomisului.

În ziua de Florii a anului 2001, IPS Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului, iar duminică se împlinesc 22 de ani liturgici de slujire în scaunul arhieresc.

Întru Mulți Ani!