ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de autovehicule, inclusiv din Franța, se pregăteau luni să pornească spre Bruxelles ca protest împotriva restricțiilor sanitare, în ciuda faptului că autoritățile belgiene au interzis manifestațiile în capitală, transmite Știripesurse. Potrivit poliției franceze, circa 1300 de vehicule s-au oprit peste noapte la Lille, în apropierea frontierei dintre Franța și Belgia. Protestatarii au ajuns, sunând din claxoane, într-o parcare la zece km de oraș. Duminică seara, ei au manifestat strigând "Libertate! Libertate" și fluturând drapele franceze și au promis că nu renunță.

"Vom merge la Bruxelles ca să încercăm să blocăm, ca să luptăm împotriva acestei politici de control permanent”, a declarat pentru France Presse un bărbat din Toulouse în vârstă de 58 de ani.

Și-au anunțat participarea la protestele din Belgia și demonstranți care au fost deja prezenți la o manifestație similară la Haga, în Olanda, menționează sursa citată.

Premierul belgian Alexander De Croo le-a recomandat vineri manifestanților să abandoneze protestul din Bruxelles. "Le spun celor care vin din străinătate: atenție la regulile din Belgia. Nu am avut niciodată reguli prea dure și nu mai avem chiar așa de multe. Deci plângeți-vă la voi acasă".

Totodată, aeroportul din Bruxelles le-a recomandat pasagerilor să fie pregătiți luni și să vină cu trenul, deoarece este posibil să fie blocate căile de acces, semn că va avea loc un protest, în ciuda interdicțiilor.
 
"Facem tot ce putem pentru a evita ca Bruxelles-ul să fie blocat", a declarat ministrul belgian de interne, Annelies Verlinden.
 
Poliția va încerca să descurajeze protestatarii prin distribuirea de pliante care să detalieze ce este și ce nu este permis, a relatat Le Vif, amintind că obstrucționarea intenționată a traficului este pasibilă de o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, conform legislației belgiene.
 
VIDEO: