ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mult de cinci milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la declanșarea invaziei ruse, potrivit noilor cifre publicate miercuri de Organizația Națiunilor Unite (ONU) despre cea mai gravă criză de refugiați în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial, informează AFP, citată de Agerpres

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), 5.034.439 de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul invaziei ruse, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

„După 8 săptămâni de conflict, am ajuns la 5 milioane (de ucraineni care au fugit din țara lor) și încă nu s-a încheiat, 5 milioane de povești unice de pierderi și de traumatisme”, a declarat Kelly Clements, adjuncta Înaltului Comisar ONU pentru refugiați.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), un alt organism din cadrul ONU, a anunțat că peste 218.000 de non-ucraineni, în special studenți și muncitori migranți, au părăsit la rândul lor Ucraina către țările vecine, ceea ce înseamnă că peste 5,25 de milioane de persoane în total au fugit din Ucraina de la începutul războiului.


Europa nu s-a mai confruntat cu un val de refugiați atât de mare de la Al Doilea Război Mondial.

Circa 90% dintre cei care au plecat din Ucraina din 24 februarie, când Rusia a declanșat războiul, sunt femei sau copii. Autoritățile ucrainene nu permit plecarea din țară a bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani, care pot fi înrolați în armată. Aproape două treimi dintre copiii ucraineni și-au părăsit locuințele, inclusiv cei care se află încă pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, aproape 7,1 milioane de persoane și-au părăsit locuințele, dar se află în continuare în Ucraina, potrivit OIM.

UNHCR avertizează că femeile și copiii care au fugit din calea războiului sunt în pericol de a cădea victime exploatării sexuale, violurilor și traficului de persoane.

Înaintea războiului, populația Ucrainei era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, deci fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și regiunile din est unde secesioniștii pro-ruși au proclamat independența a două așa-zise republici, Donețk și Lugansk.

Aproape 60% dintre refugiații ucraineni (2.828.463) se află în Polonia, care găzduiește cel mai mare număr dintre ei, chiar dacă unii dintre acești refugiați se deplasează apoi spre alte țări europene.

În paralel, puțin sub 740.000 de persoane au traversat frontiera poloneză pentru a intra în Ucraina, potrivit poliției de frontieră poloneze.

Înainte de război, circa 1,5 milioane de ucraineni trăiau în Polonia, în principal muncitori migranți.

De asemenea, în total 757.047 de ucraineni și-au părăsit țara pentru a intra în România, iar o bună parte dintre ei au sosit prin Republica Moldova. Majoritatea și-au continuat drumul către alte țări europene.

Numărul de ucraineni care s-au refugiat în Rusia era marți, 19 aprilie, de 549.805.

UNHCR notează, de asemenea, că, între 18 și 23 februarie, 105.000 de persoane au trecut prin teritoriile separatiste proruse Donețk și Lugansk din estul Ucrainei îndreptându-se spre Rusia.

În total, 471.080 de ucraineni au intrat în Ungaria.

Frontiera Republicii Moldova este cea mai apropiată de portul ucrainean Odesa, iar potrivit UNHCR 426.964 de ucraineni au intrat până marți în Republica Moldova, fostă republică sovietică cu o populație de 2,6 milioane de locuitori, unul dintre cele mai sărace state din Europa. Majoritatea acestor refugiați și-au continuat drumul spre alte țări.


În total, 342.812 de refugiați ucraineni au ajuns în Slovacia de la începutul războiului, potrivit datelor UNHCR din 19 aprilie.

Până marți, 23.759 de ucraineni și-au găsit refugiu în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, dar care a refuzat să-și implice propria armată în războiul declanșat de Moscova.