ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Culturală „Vasile Pârvan”, la îndemnul pr. prof. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie „Justinian Marina” din București, amenajează o piațetă în cinstea poetului creștin Daniel Turcea (1945-1979). Despre acest poet mistic, pr. acad. Dumitru Stăniloae afirma că este un „Sf. Simeon Noul Teolog al românilor”, iar Nichita Stănescu spunea că este „cel mai mare poet român după Mihai Eminescu”. 
 
Piațeta „Daniel Turcea” se află în fața mormântului poetului din Cimitirul Mănăstirii Cernica. În aceste zile se desfășoară penultima etapă a lucrărilor de amenajare a acesteia: în jurul Troiței s-a pus piatră cubică, iar pe aleea de acces s-a turnat șapă semiumedă și a fost pavată cu travertin. Costurile acestei etape (materiale + manoperă) se ridică la o sumă considerabilă, care va trebui achitată într-un termen scurt, transmite Asociația Culturală „Vasile Pârvan” într-un mesaj adresat redacției ActiveNews.

Facem un apel către toți cei care au bunăvoința și posibilitatea de a sprijini acest important demers cultural și memorial, să întindă o mână de ajutor, în prag de sărbători, Asociației Culturale „Vasile Pârvan”, care este cunoscută cititorilor noștri pentru demersurile de reabilitare a muzeului memorial din satul natal al savantului Vasile Pârvan, precum și pentru amenajarea unui bust al acestui mare istoric și arheolog în fața școalii din comuna Huruiești, care îi poartă numele.

Pentru amenajarea Piațetei „Daniel Turcea” din Cimitirul Mănăstirii Cernica, preconizate a intra în etapa de finalizare la primăvară, puteți face donații, cu mențiunea „Piațeta Daniel Turcea”, în contul Asociației: RO18BTRLRONCRT0379671301, deschis Banca Transilvania.

Potrivit site-ului CreștinOrtodox.ro, Daniel Turcea este un poet crestin roman, a cărui viata infatiseaza un model de convertire, precum si o practica a virtutilor, deosebit de frumoasa, in cadrul Manastirii Cernica, unde si-a petrecut ultimii ani din viata. Nascut in ziua de 22 iulie 1945, in localitatea Targu Jiu, si trecut la cele vesnice in ziua de 28 martie 1979, la numai 33 de ani, Daniel Turcea este vazut astazi drept unul dintre marii poeti crestini ai secolului al XX-lea. Bunicul sau a fost preot, din neam de preoti, iar mama sa avea o minte deosebit de luminata, zestre pe care o va da mai departe, fiului ei.

In copilarie, Daniel Turcea s-a imbolnavit foarte grav de astm. Pentru aceata, el va trebui sa petreaca un anumit timp departe de familie. Rugaciunile mamei sale vor mijloci insa insanatosirea sa, care va veni in chip minunat, la varsta de 15 ani. Desi prima sa poezie a scris-o la varsta de numai sapte ani (Corabia), tanarul Daniel Turcea va debuta literar abia in anul 1966, cand isi publica versurile in revista „Amfiteatru”. In cadrul Editurii „Cartea Romaneasca”, in anul 1970 va vedea lumina tiparului volumul de poezii „Entropia”, iar in anul 1978, volumul „Epifania”, ambele semnate de Daniel Turcea. Daca poeziile din volumul „Entropia” sunt ratacitoare, cele din volumul „Epifania” sunt luminatoare. Se spune ca, pentru a-i intelege intocmai poeziile, este nevoie de mult studiu asupra matematicii si a Sfintilor Parinti. 

Din cauza mintii lui foarte patrunzatoare, mandria l-a instrainat pentru o vreme de cele sfinte, cautand sensuri acolo unde nu le putea gasi. Mai apoi, prin intalnirea cu parintii Arsenie Papacioc si Sofian Boghiu, poetul Daniel Turcea va cunoaste bucuria impartasirii de Dumnezeu in cel mai patrunzator mod cu putinta. Posturile, rugaciunile si impartasirea au continuat mai apoi, vreme indelungata. Dorinta de a fi preot s-a nascut rapid in inima sa, drept pentru care s-a si inscris la Facultatea de Teologie, in urma examenului luand nota 9,95. Deoarece parintii sai fusesera insa membri de partid si deoarece el era de profesie arhitect, comunistii nu au aprobat admiterea sa.

Linistea pe care poetul a simtit-o in fata bolii incurabile, care avea sa ii curme viata, ni-l infatiseaza pe acesta asemanator parintilor cu viata duhovniceasca din vechime, intelegator al rostului sau pe pamant, al rostului bolii si al sensului mortii. Daniel Turcea a trecut la cele vesnice in ziua de 28 martie 1979, la varsta de numai 33 de ani, fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Cernica, langa Bucuresti.