ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege vizează introducerea uniunilor între persoane de același sex în Polonia, permițând "cuplurilor" homosexuale să împartă un nume de familie comun, să se bucure de statutul fiscal al cuplurilor căsătorite și să aibă dreptul de a prelua îngrijirea copiilor fiecărei părți în cazul decesului acesteia.

Lobby-ul LGBT a divizat guvernul polonez de coaliție, majoritar de stânga, scrie Life Site News.

Un proiect de lege care propune uniuni între persoane de același sex, introdus recent de partea Nowa Lewica ("Noua Stângă") a guvernului de coaliție aflat la putere în Polonia, a divizat guvernul premierului Donald Tusk.

Proiectul de lege vizează introducerea uniunilor între persoane de același sex în Polonia, permițând "cuplurilor" homosexuale să împartă un nume de familie comun, să beneficieze de statutul fiscal al cuplurilor căsătorite și să aibă dreptul de a prelua îngrijirea copiilor fiecărei părți în cazul decesului acesteia.

Reprezentând o mică minoritate în țara tradițional catolică, Nowa Lewica susține "justiția socială, protecția mediului și drepturile LGBT+", potrivit unui articol publicat de Metro.co.uk. În 2023, partidul a declarat că dorește "egalitate deplină în căsătorie [sic] și uniuni civile", iar în 2020 a prezentat un proiect anterior care introducea "căsătoriile" între persoane de același sex, potrivit unui raport al Euractiv.

Cu toate acestea, Partidul Polonez al Poporului (PSL/EPP), membru al partidului pluripartid Calea a treia, un alt partener în coaliția condusă de Platforma Civică a lui Tusk, și-a exprimat rezistența față de diferite aspecte ale proiectului de lege. Liderul PSL și ministrul apărării Władysław Kosiniak-Kamysz a respins ideea că homosexualii pot avea grijă de copiii partenerului.

"Nu voi vota în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex și nu voi vota pentru adoptarea de copii de către cuplurile LGBT", a declarat el. "Voi fi împotriva acestui lucru; întotdeauna am spus-o clar".

Între timp, partidul de stânga Polonia 2050 (Renew), partenerul PSL în alianța Calea a treia, și-a declarat sprijinul pentru proiectul de lege, liderul Szymon Holownia încercând să o convingă pe Kosiniak-Kamysz să susțină și ea proiectul de lege, potrivit The European Conservative.

În mod surprinzător, Platforma Civică a lui Tusk nu a adoptat încă o poziție clară cu privire la uniunile între persoane de același sex în lunile de când Tusk a preluat puterea. Cu toate acestea, în timpul unei reuniuni care a avut loc anul trecut în orașul Piła din nord-vestul Poloniei, Tusk a făcut aluzie la procesul complex prin care trebuie să treacă persoanele cu probleme de gen pentru a-și schimba legal sexul:

"Avem un proiect de lege pregătit pentru a simplifica semnificativ procedurile judiciare pentru persoanele transsexuale", a spus el.

În timpul campaniei sale electorale, Tusk a promis că introducerea uniunilor între persoane de același sex va fi "una dintre primele decizii" pe care le va lua după preluarea mandatului.

Politicianul polonez, fost președinte al Consiliului European, a încercat, de asemenea, să convingă alegătorii că adopțiile între persoane de același sex vor face parte din așa-numitul său "marș spre modernitate".Proiectul legislativ al lui Nowa Lewica însoțește un decret al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pro-LGBT, care a dat dreptate celor cinci cupluri de același sex acționate în judecată pentru discriminare și a cerut Poloniei să introducă uniunile civile.Anterior, aceeași instanță a reușit să constrângă guvernul italian să recunoască parteneriatele între persoane de același sex în cauza Oliari v. Italia în 2010.Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care a pierdut puterea după alegerile din 2023, a criticat decretul CEDO, susținând că "conceptul tradițional de căsătorie ca uniune între un bărbat și o femeie constituie patrimoniul social și juridic al Poloniei".Între timp, Constituția poloneză protejează în mod expres căsătoria și familia.Articolul 18 prevede: "Căsătoria, fiind o uniune între un bărbat și o femeie, precum și familia, maternitatea și paternitatea, sunt plasate sub protecția și îngrijirea Republicii Polone".

Alianța naționalistă Konfederacja a denunțat, de asemenea, recunoașterea juridică a parteneriatelor între persoane de același sex.

Co-liderul partidului, Krzysztof Bosak, a subliniat că o astfel de inovație ar fi superfluă. "Majoritatea problemelor, cum ar fi accesul la informații medicale, pot fi rezolvate legal în multe alte moduri", a spus el.

În știri conexe, primul muzeu "queer" LGBT din Polonia, care se pare că va detalia istoria homosexualității în țară, este programat să se deschidă în cursul acestui an la Varșovia, cu sprijinul autorităților municipale."Acest muzeu este foarte important pentru Varșovia, deoarece spune povestea identității Varșoviei", a declarat viceprimarul Aldona Machnowska-Góra, potrivit site-ului Notes from Poland. "Varșovia este, de asemenea, un oraș cu o istorie queer și o identitate queer".

Din 2019, Parada Egalității [sic] din Varșovia a fost organizată cu sprijinul actualului primar al orașului, Rafał Trzaskowski, care participă la marș.În 2024, miniștrii din noul guvern de stânga al Poloniei i s-au alăturat acolo.

Cu toate acestea, președintele Poloniei rămâne Andrzej Duda, care are în prezent dreptul de veto asupra proiectelor de lege, este un catolic devotat.