ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia și Ungaria vor pune în aplicare propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, au declarat vineri cele două guverne, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă măsura care autoriza această interdicție în cazul celor cinci vecini ai Ucrainei din UE.
 
În aceeași măsură, Guvernul României a anunțat că va decide măsurile pe care le va lua pentru protejarea fermierilor români, în funcție de planul care va fi prezentat de Kiev, informează Știripesurse (aici și aici).

"Vom prelungi această interdicție în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la un miting în orașul Elk din nord-estul țării.
 
"Vom face acest lucru pentru că este în interesul fermierului polonez", a mai spus el, în condițiile în care Polonia este în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc luna viitoare.

La rândul ei, Ungaria a impus o interdicție națională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne și miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.

În privința României, Guvernul își exprimă regretul cu privire la faptul că „nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de aceasta decizie”.

„În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români”, se arată într-un comunicat al Executivului.
 
 
Între timp, în Bulgaria, fermierii ies în stradă pe tema cerealelor ucrainene.

Ministrul bulgar de interne, Kalin Stoianov, a declarat că Ministerul de Interne s-a pregătit pentru acțiunile de protest, anunțate de luni de agricultorii din Bulgaria.

Protestele din mai multe orașe și din capitala Sofia vor include blocarea punctelor de frontieră, a drumurilor principale și autostrăzilor. 

Motivul escaladării tensiunii în sectorul agricol este decizia Adunării Naționale de la Sofia de a nu prelungi interdicția de import pentru mărfurile agricole din Ucraina, menționează Știripesurse.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews