ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocata Graziela Bârlă, despre care ActiveNews a relatat deja cu ocazia deciziei CEDO privind vaccinarea, ne anunță că a l-a chemat în judecată pe premierul Florin Cîțu la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că și-a permis să-i numească „teroriști” pe românii care se îndoiesc de măsurile liberticide dispuse de Guvern sub pretextul pandemiei sau de campania națională de vaccinare. Totodată, avocata îi invită pe români să se alăture demersului său juridic, inclusiv prin formularea de cereri de intervenție în dosarul deja constituit. 

 

„Teroriștii” români îl cheamă pe dl. Câțu în instanță


Mi s-a spus de mai multe ori, când postam câte ceva despre lege și despre farădelege, că oamenii așteaptă și soluții: toți observăm că lucrurile merg prost și că drepturile noastre sunt încălcate continuu, dar nu vorbim și despre ce am putea face pentru ca drepturile noastre să nu fie aruncate la gunoi, pe termen nelimitat. Da, trebuie să respectăm legea, dar nu numai noi, cei mulți. Iar legea trebuie să fie adecvată, justă, dreptă.

În contextul acesta, am hotărât să aducem la cunoștința publicului unele demersuri juridice și sociale făcute de un grup de avocați, jurnaliști și oameni de cultură, în contra derapajelor ce ne afectează pe toți, căci obligații avem cu toții, și cei mici, și cei mari. 
*
La începutul lunii martie, în ședința de Guvern, primul ministru în funcție al României a afirmat că „atitudinile persoanelor care se împotrivesc acțiunilor pe care le ia Guvernul de a opri pandemia sunt similare cu acțiunile unor teroriști”. 
Afirmație grea, generalizatoare. De aceea, pe rolul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării am depus o acțiune, al cărui model îl aveți în atașament.

Includerea unui număr impresionant de români în categoria infractorilor (terorismul fiind incriminat ca infracțiune) - doar pentru că, în virtutea libertății lor constituționale de a primi și de a transmite informații și a libertății de exprimare, au avut și au o atitudine diferită de cea a guvernării - nu poate fi calificată altfel decât ca un afront la adresa unei părți însemnate a poporului român.

Sintagma „terorist” este atribuită, de către domnul Cîțu Florin Vasile, de la înălțimea funcției sale, nu numai oamenilor simpli, ci și acelor ziariști sau medici cu opinii diferite, până și acelor judecători, inclusiv celor de la Curtea Constituțională a României care au pronunțat hotărâri apreciind că sunt nelegale unele dintre măsurile restrictive impuse de Guvern (impuse chiar pe ușa din dos, și mă refer la acele hotărâri care nu sunt publicate în Monitorul Oficial, așa cum s-a demonstrat deja, căci o hotărâre nepublicată, nu există, nu poate produce efecte juridice, nu poate duce la sancționare).

Chiar dacă mare parte dintre materialele de presă pe acest subiect au dispărut deja din mediul on-line, efectul juridic al afirmației domnului prim-ministru este unul pe termen lung. 
Astfel, toți cei care nu s-au vaccinat, care vor să se informeze mai mult sau, pur și simplu, vor să li se respecte cel puțin dreptul de a gândi liber, ar intra în categoria teroriștilor, ar fi pasibili de pedepse penale, de îngrădirea/anularea tuturor drepturilor lor, de sancțiuni drastice, nu doar morale, care vor conduce la instaurarea și întreținerea unei atmosfere publice de intimidare, ostile, degradante, umilitoare și ofensatoare la adresa lor, de desconsiderare publică.
Afirmațiile acestea, aparținând nu unui oarecare CÎȚU FLORIN-VASILE, ci domnului CÎȚU FLORIN-VASILE, primul ministru al unei țări pe care însuși o cataloghează a fi plină de... teroriști,  nu pot fi trecute cu vederea.

Acțiunea depusă de noi la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării are drept scop restabilirea echilibrului, căci nu putem accepta o Românie împărțită în două: vaccinați și teroriști. 
Iar dacă, de la înălțimea funcției, sunt excluse, cu insolență, toleranța și dialogul, chiar divergența opiniilor specifice unei societăți democratice – fie ea și temporar lovită de pandemie - ce mai rămâne? Oamenii cu opinii diferite să fie excluși și, de ce nu linșați, așa cum se face cu orice terorist?

Dacă domnul Cîțu are dreptul să ne numească teroriști, eu am dreptul să cer unei instanțe să califice libertatea lui de exprimare care, pentru cei mai mulți români, este una producătoare de discriminare și umilință.

PS. „Teroriștii” care vor să se alăture demersului nostru juridic, pot să ne contacteze pe adresa InJustitie21@gmail.com, inclusiv pentru a formula cereri de intervenție în dosarul deja constituit”, a scris avocata Graziela Bârlă (Baroul București) pentru ActiveNews. „În dosarul de la CNCD nu este vorba de o simplă reclamație, ci de o sesizare care îmbracă forma unei acțiuni civile și care a fost formulată în temeiul art. 2 și 15 din OG 137/2000. Dacă acțiunea este admisă, soluția poate fi aceea de amendare a pârâtului cu până la 100.000 lei (fiind vorba de discriminarea unui grup de persoane)”, a mai precizat avocata Graziela Bârlă pentru ActiveNews.
 
După cum se poate observa din cererea de chemare în judecată a premierului Vasile Cîțu, reclamanții care s-au solidarizat cu d-na avocat sunt av. Constantin Gabriel Radu (Baroul Brașov) și av. Ioan Sorin Blaj (Baroul Mureș). Cererea e semnată și de Federația Românilor de Pretutindeni, ca intervenient în nume propriu.

 
Pag. 1
 
 Pag. 2
 
 Pag. 3