ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul României instigă la sfidarea deciziilor CCR în cazul carantinării și izolării populației. Ludovic Orban susține că românii nu trebuie să țină cont de ceea ce a decis Curtea Constituțională, pe care o acuză că, prin hotărârile luate în ultima perioadă, „zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor”.

Într-o intervenție la Digi24, premierul a criticat decizia CCR  privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei. Orban a spus că le recomandă cetățenilor să nu țină cont de decizia CCR, ci să acționeze responsabil.
 „CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare.

Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți.Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare.

E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”,  a declarat Orban la Digi24.
 
Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.

Curtea Constituțională a dat, luna trecută, încă o lovitură grea Guvernului. După decizia CCR privind neconstituționalitatea amenzilor date în timpul stării de urgență,  judecătorii Curții Constituționale au decis că nu este constituțional ca printr-un simplu ordin de ministru cetățenii să fie trimiși în carantină, izolare ori în spital, deși sunt infectați cu COVID-19.

De îndată ce decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, aceste restricții dispar pentru oamenii care vin de oriunde din străinătate, ori care acum sunt internați. Regulile ar putea fi reintroduse doar printr-o lege votată în Parlament, spun judecătorii.