ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova consideră că recunoașterea de către Londra, prin vocea lui James Heappey, a legitimității loviturilor Ucrainei contra instalațiilor militare de pe teritoriul Rusiei - cunoscutele „incendii ciudate” din a doua zi de Paști, pe care Ucraina nu recunoaște că le-ar fi provocat - echivalează cu admiterea unor lovituri rusești contra lanțurilor logistice din mai multe țări NATO care furnizează arme Kievului. România și Polonia ar fi primele vizate de rachetele rusești, scrie Pravda.ru. Iar lista de ținte potențiale pentru rachetele Caliber nu se oprește aici, ea incluzând „furnizori activi de arme letale pentru regimul de la Kiev” precum Cehia, Polonia, Slovenia, Turcia, Germania și SUA, dar și un furnizor neoficial, Bulgaria. 

 
James Heappey, subsecretar de stat britanic pentru forțele armate, a declarat pentru Times Radio că Ucraina are dreptul legal de a lovi instalații militare de pe teritoriul rusesc pentru a perturba logistica forțelor armate ruse.

Este „complet legitim ca Ucraina să țintească în interiorul Rusiei pentru a întrerupe o logistică ce, dacă nu ar fi fost întreruptă, ar fi contribuit în mod direct la moartea și măcelul de pe teritoriul ucrainean”, a declarat Heappey.

Comentând această declarație, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că, tot pentru a întrerupe logistica militară, Rusia ar putea lovi ținte militare pe teritoriul mai multor țări NATO care furnizează arme regimului de la Kiev.
 
„Avem înțelegerea corectă în chestiune? La urma urmei, aceasta duce direct la morți și vărsare de sânge pe teritoriul ucrainean. Din câte am înțeles, Marea Britanie este una dintre aceste țări”, a precizat Zaharova pe canalul său de Telegram.

 
„Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că este puțin probabil ca negocierile privind Ucraina să fie eficiente dacă Kievul continuă să primească transporturi de arme din alte țări. În Statele Unite, surse CNN descriu livrările de arme către Ucraina ca fiind o investiție în neutralizarea armatei și marinei rusești pentru următorii zece ani. Recentele declarații ale șefului Pentagonului, Lloyd Austin, despre intenția sa de a „slăbi Rusia” prin intermediul ajutorului militar acordat Ucrainei sunt o reamintire cinică a faptului că NATO este o organizație agresivă care vizează în primul rând Rusia.

Unde poate Rusia să lovească facilitățile logistice și militare occidentale?

Aceasta ar putea fi, în primul rând, România. România ar putea acum să invadeze Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo. 

Polonia este următoarea pe listă - această țară servește drept punct de tranzit pentru toate transporturile de arme din țările occidentale către Ucraina.

Aceste țări nu vor supraviețui unui atac cu rachete Caliber, nici fizic, nici psihologic. Ar fi, într-adevăr, un preludiu la cel de-al treilea război mondial, dar aliații SUA ar fi primii care l-ar pierde, deoarece se comportă greșit”, scrie Pravda.ru în continuarea articolului despre declarațiile doamnei Zaharova referitoare la remarcile d-lui Heappey.
 
Rușii se tem că România, pentru a proteja Republica Moldova, ar putea interveni militar în Transnistria. Soluția? Bombardarea rafinăriilor românești și a bazelor militare NATO din țara noastră. Cel puțin așa consideră un fel de CTP rus, care publică opinii războinice în oficiosul guvernamental Pravda.

Satanovski: atacarea cu rachete rusești a rafinăriilor din România i-ar putea „băga mințile în cap” Bucureștiului

„România se pregătește să lovească Transnistria din partea Republicii Moldova. În acest caz, românilor le va părea mai puțin rău pentru Transnistria decât polonezilor și americanilor pentru Ucraina. Cu toate acestea, un atac cu rachete ar putea îmbunătăți puțin situația și ar putea răcori „capetele înfierbântate”. Această opinie a fost exprimată de politologul Evgheni Satanovski.

În opinia sa, Republica Moldova poate fi în continuare necesară României în provocările geopolitice împotriva Rusiei. Dar românii nu pot permite Moscovei să păstreze o astfel de trambulină precum Transnistria.

Asta ar fi contrar conceptului de bază al dezmembrării și distrugerii Rusiei. Și nici o negociere nu va ajuta. Nu există nimeni cu care să se poată negocia, consideră politologul pentru Pravda.

Cu toate acestea, „o ușoară apostrofare” sub forma, de exemplu, a atacului cu rachete și bombe asupra rafinăriilor și infrastructurii de producție de petrol din România, care funcționează la capacitate maximă pentru a alimenta forțele armate ucrainene, ar putea remedia întrucâtva situația, consideră analistul rus.

"Acest lucru ar oferi autorităților române posibilitatea de a-și așeza propria economie, în loc să se grăbească să dezvolte Moldova și, cu siguranță, să cucerească Transnistria. Ea ar putea fi completată prin lichidarea facilităților militare americane din România, care oricum se află pe lista celor pe care Washingtonul a fost îndemnat să le elimine, readucând NATO în limitele infrastructurii militare din 1997", a conchis Satanovski.

Anterior, Ministerul rus de Externe și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Transnistria, dar a declarat că Rusia nu dorește să intervină în conflict”, scrie versiunea în limba rusă a publicației Pravda.ru.