Președinta UNJR, Dana Gîrbovan, consideră  că a venit momentul ca protocoalele SRI-DNA, care au la bază decizii ale CSAT, să fie desecretizate.  Este datoria președintelui Klaus Iohannis să facă toate demersurile pentru desecretizarea deciziilor CSAT prin care serviciilor de informații li s-au trasat sarcini în Justiție, afirmă Dana Gîrbovan într-un interviu pentru Mediafax.

„Existența unor protocoale secrete între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații (SRI), în baza cărora s-au format echipe mixte operative procurori – ofițeri SRI, protocoale care au la bază decizii ale CSAT care sunt tot secrete, încalcă regulile statului de drept și îndepărtează România de valorile democratice europene. Am văzut diverși formatori de opinie sau jurnaliști care încearcă să diminueze gravitatea existenței acestor protocoale, justificând că acestea reglementau pur și simplu o colaborare bazată pe lege. Prin astfel de abordări simpliste însă, aceștia arată că nu cunosc principiile esențiale ale statului de drept și democrației”, afirmă Dana Gîrbovan, președintele UNJR, în interviul acordat Mediafax.

Ea spune că pentru ca prevederile constituționale să fie aplicabile în mod concret, trebuie ca legea să fie accesibilă tuturor cetățenilor. „Cu atât mai mult accesul la lege este imperativ atunci când vorbim despre un proces penal, deoarece persoana acuzată trebuie să se apere în deplină cunoștință de cauză. Or, cel puțin din declarațiile publice ale procurorului general al României, Augustin Lazăr, ale directorului SRI, Eduard Hellvig și ale președintelui Comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu, rezultă că aceste protocoale secrete au permis SRI-ului să fie implicat în urmărirea penală.

Implicarea SRI în urmărirea penală în baza unor protocoale secrete a fost contrară legii, deoarece legea de organizare a SRI interzicea acestui serviciu să facă acte de urmărire penală. Pentru cei care nu cunosc istoria represiunii din perioada comunistă, le aduc aminte că după instaurarea stalinismului în România comuniștii au dat legi și decrete care au fost secrete, adică necunoscute de către public. În baza lor însă au fost anchetați, judecați și condamnați oameni care, neavând acces la lege, nu s-au putut apăra. Modelul nostru de stat și de justiție ar trebui să fie cel democratic, desprins cu totul de sistemul impus în România de sovietici", a subliniat Dana Gîrbovan.
 
Pe de altă parte,  judecatoarea Dana Gîrbovan a denunțat decizia DNA de a deschide dosar penal membrilor Guvernului pentru emiterea Ordonanței 13/2017, afirmând că situația creată de DNA prin aceasta acțiune impune o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se afla care au fost cauzele care au permis un astfel de derapaj.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews