ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un număr de 110 persoane de origine maghiară au avut nevoie de asistență medicală, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc, acestea primind îngrijiri atât de la echipajele Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), cât de la paramedicii SMURD.

ACTUALIZAREKatalin Novak, clip revizionist nesancționat de Facebook: ”Doamne, nu lăsa Transilvania să rămână pierdută”. La manifestarea de la Șumuleu Ciuc au participat Kelemen Hunor și miniștrii UDMR Tanczos Barna și Eduard Novak. Reacția MAE

 

Șeful Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat pentru Agerpres că în cele cinci corturi medicale ale serviciului au primit îngrijiri medicale 89 de persoane, șase dintre ele fiind transportate la spital pentru tratament de specialitate.

Potrivit sursei citate, s-au înregistrat 19 cazuri de traumatisme, suferite de pelerini la urcarea sau la coborârea de pe munte, dar și 17 cazuri de hipertensiune arterială, 11 cazuri de colică abdominală, nouă lipotimii, cinci pacienți cu boală cardială, dar și persoane cu cefalee, febră sau alergii.

Și la corturile medicale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita au fost tratați 21 de pacienți, dintre care șapte au fost transportați la spital. "Pe timpul Pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc, 21 de persoane au fost asistate medical de către echipajele angrenate în misiune. Dintre acestea, șapte au fost preluate și transportate la spital, cu ambulanțele SMURD, pentru investigații suplimentare, iar alte 14 persoane, cu diferite afecțiuni și traumatisme, au primit îngrijiri la Postul Medical Avansat și în punctele de prim ajutor amplasate atât în curtea Catedralei Franciscane, cât și pe Dealul Șumuleu, în vederea restabilirii stării de sănătate", a informat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, mr. Alina Ciobotariu.

Printre pelerinii din cordonul oficial s-au numărat Președinta Ungariei, Novak Katalin, fostul președinte al Ungariei, Ader Janos, împreună cu soția sa, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniștrii UDMR Tanczos Barna și Eduard Novak, precum și alți reprezentanți ai comunității maghiare din România sau oficiali de la Budapesta, potrivit Agerpres.

Liturghia de Rusalii a fost  oficiată de monseniorul dr. Gergely Kovacs, arhiepiscop al arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia, iar predica a fost rostită de părintele Urban Eric, provincialul franciscanilor din Ardeal, a anunțat rectorul bisericii franciscane din Șumuleu Ciuc, părintele Timar Sandor Asztrik.