ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Asociației „Colectiv”, Eugen Iancu, afirmă, după condamnările definitive de joi din dosarul „Colectiv”, că „e bine că s-a încheiat o primă etapă”. „Urmează să continuăm, să vedem cine s-a opus transferului în străinătate a răniților”, a spus Iancu la Aleph News, potrivit ȘpS. El este tatăl unui tânăr de 22 de ani care a murit în urma exploziei și incendiului de la clubul bucureștean „Colectiv” în toamna anului 2015, deci este personal interesat să se facă dreptate până la capăt. Adică până la Arafat.

„E bine că s-a încheiat o primă etapă. E important pentru că, după 6 ani jumate, să nu ai o decizie a cauzei izbucnirii incendiului era cumplit. Pedepsele sunt cele care sunt. Mergem mai departe. Pentru mulți dintre noi înseamnă un moment de liniște, de respiro. Urmează să continuăm, să vedem cine s-a opus transferului în străinătate a răniților și ce va urma după, pentru că la incendiu au murit 27, după care, în spital, au murit 37 pentru că nu au beneficiat de tratamentul corect”, a spus Eugen Iancu.

Reprezentantul Asociației „Colectiv” a adresat un mesaj justiției din România:

„Aveam nevoie de momentul ăsta de azi. Era nevoie. Eu aș transmite întregii justiții din România, începând cu anchetatorii, cu procurorii din parchete, care la ora asta au dosare de care nu se apucă, aș trece la judecători, ei trebuie să înțeleagă că schimbarea României stă în mâinile lor. Dacă ei nu vor lua măsurile corecte și la timp, România rămâne în aceeași mizerie în care se zbate de atâția ani. Oamenii mor, spitalele iau foc, clădirile iau foc, oamenii nu beneficiază de tratament corect pentru că cineva nu își face treaba”, a subliniat liderul asociației Colectiv într-o emisiune a postului TV Aleph News.

Judecătorii Curții de Apel București (CAB) au decis, joi, pedepsele pentru inculpații în dosarul „Colectiv”. În mare parte, este vorba de pedepse înjumătățite față de decizia din fond.

Pedepsele în dosarul „Colectiv”:

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4 - 4 ani

Alin Anastasescu, patronul clubului „Colectiv” - 11 ani și 8 luni

Paul Gancea, alt patron al clubului „Colectiv” - 6 ani și 4 luni de închisoare

Costin Mincu, al treilea patron al clubului „Colectiv” - 8 ani de închisoare

Daniela Niță (decedată), administratorul firmei de artificii - 12 ani și 8 luni

Cristian Niță, patronul firmei de artificii - 2 ani și 6 luni cu suspendare

Viorel Zaharia, pirotehnist - 6 ani și 10 luni

Marian Moise, pirotehnist - scade la 6 ani și 10 luni

George Petrică Matei, pompier - 8 ani și 8 luni;

Antonina Radu, pompier - 8 ani și 8 luni

Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu și Larisa Luminița Ganea au fost achitate.